Lasse Rich Henningsen brænder for ledelse: ”Ansvarlighed er en stor del af ledelsesopgaven i dag”

Da Lasse Rich Henningsen valgte at uddanne sig som erhvervsjurist, havde han formentlig ikke forudset, at han 20 år efter ville sidde i spidsen for et af Danmarks førende koncerthuse. Men underholdningsbranchen trak i ham, og allerede inden han fik sit eksamensbevis som erhvervsjurist i 2003, havde han bestredet forskellige stillinger med musikken som fællesnævner.

- Jeg har altid gået op i god ledelse, og ledelse har altid været en del af min hverdag. Min mor brændte for ledelse, min morfar startede en højskole, som han stod i spidsen for i mange år. Jeg har lært fra barnsben, at det ikke handler om at være den bedste, men om at gøre sit bedste, og det har i høj grad givet mig blod på tanden og lyst til at bygge op, udvikle og lede andre, fortæller Lasse Rich Henningsen.

Allerede den 1. april 2012 blev Lasse Rich Henningsen ansat som administrerende direktør i den private, erhvervsdrivende fond, der ejer og driver Musikkens Hus – eksakt 2 år før husets officielle åbning. Lasse Rich Henningsen er en direktør med klare visioner for Musikkens Hus, som blandt andet indebærer, at huset skal summe af samarbejde, og at der skal være plads til alle slags gæster. Musikkens Hus skal formå at rumme det hele og alt det midtimellem med kvalitet som den røde tråd. Det er holdningen hos Lasse Rich Henningsen, som gik ind til projektet i håb om at kunne udbrede interessen for klassisk musik i Nordjylland og ikke mindst udfordre kulturbranchens til tider konservative mindset.

- Mit hjerte har altid banket for underholdningsbranchen, og set i bakspejlet er det ”meant to be”, at det er her, jeg er endt. Der findes ikke mange erhvervsjurister i musikbranchen, og det er måske også derfor, at jeg på nogle områder skiller mig ud og kan gøre en forskel i forhold til at revitalisere den måde, vi driver koncerthus på i dag, fortæller Lasse Rich Henningsen.

"Kan jeg mon andet?"

Men med valg kommer også fravalg. Valget om at tilbringe mere end to årtier i underholdningsbranchen har flere gange fået Lasse Rich Henningsen til at stoppe op og overveje sit næste karriereskridt – for tilbud og muligheder har der løbende været nok af.

- Det er klart, at man efter 23 år stiller sig selv spørgsmålet, om man bør foretage et brancheskifte. Jeg har aldrig været i andre brancher, men til gengæld har jeg været hele vejen rundt fra management, booking og publishing, over mange år i pladebranchen til nu at stå i spidsen for et af landets førende koncerthuse. Jeg har sågar selv optrådt. På den ene side er det ved at være på tide, hvis jeg skal nå det, inden det er for sent, på den anden side får tanken mig også til at overveje, om jeg mon kan andet end at være leder i underholdningsbranchen, siger han og tilføjer:

- Men selvfølgelig kan man det – ledelsesopgaven er jo langt hen ad vejen den samme, uanset om du står i spidsen for en industrivirksomhed eller en kulturinstitution. Faktum er, at jeg elsker mit arbejde, og jeg kan ikke forestille mig noget, der ville være mere givende at stå op til hver dag.

Koncerthusets rolle bliver mere kompleks i fremtiden

I 2018 kunne Aalborg bryste sig af at have landets bedste leder, da Lasse Rich Henningsen fik tildelt prisen som Årets Leder af organisationen Lederne. Det er første gang, at en leder i kulturbranchen modtager den prestigefyldte titel, men kåringen har ikke fået koncerthusdirektøren til at sætte tempoet ned eller hvile på laurbærrene.

Foruden at være flyttet til Aalborg i et nybygget hus med sin hustru og tre børn har Lasse Rich Henningsen delt scene med den tidligere Præsident Barack Obama, arbejdet målrettet mod titlen som det første DGNB-certificerede koncerthus i Danmark og ikke mindst skulle lede organisationen gennem nedlukninger og hjemsendelser og således finde på nye måder at tilføre danskerne kulturelle vitaminer, der kunne styrke den mentale sundhed.

- Ansvarlighed er en stor del af ledelsesopgaven i dag. Dem, der bliver peget på som de dygtigste ledere i dag, er jo heller ikke dem, der bare kan skære en god top- og bundlinje. Det er dem, der har værdier som ordentlighed og medmenneskelighed. Dem, der gør en positiv forskel. Der er brug for store virksomheder, som tager ansvar, siger han.
Musikkens Hus’ fundament er bygget op omkring, at kulturen skal være bæredygtig og bidrage til at skabe både miljømæssig og social forandring, og ifølge Lasse Rich Henningsen kommer det med et ansvar at være en del af en branche, der er meget eksponeret:

- Ligesom kulturen skal kunne vise vejen i en coronakrise, så skal vi også gøre det i forhold til bæredygtighed – både når det gælder miljømæssigt og socialt ansvar. Kulturen har en kæmpe opgave - det handler ikke kun om musik og foredrag, men om at danne folk og få folk til at tænke anderledes. Vi skal turde skabe en bevægelse, siger Lasse Rich Henningsen.

Og det tør de i Musikkens Hus. Det kommer blandt andet til udtryk gennem koncerthusets strategiske fokus på læring og dannelse, der udmønter sig i forskellige initiativer, som rækker ud over traditionelle koncerter – heriblandt Danmarks nye demokratifestival, som ifølge koncerthusdirektøren er et nødvendigt tiltag, der kan sikre en nuanceret og oplyst debat om demokratiet i en tid, hvor vores værdier og samfundsgrundlaget måske mere end nogensinde er udfordret.

- Vi har et stærkt og levedygtigt demokrati i Danmark, men det skal plejes og respekteres for at kunne overleve i sin nuværende form og fortsætte som et af de stærkeste på verdensplan, siger han og slutter:

- Det er ikke kun en journalistisk opgave. Vagthunden bor i os alle, og det er en samfundsopgave, der i høj grad hviler på den enkelte at være kritisk overfor medier såvel som sociale platforme, hvor der flittigt deles udokumenterede vildfarelser på daglig basis. Også her bærer kulturlivet et stort ansvar i at danne rammen for, at vi kan udfordre og udvide vores nuværende verdenssyn.

Danskerne kan glæde sig til, at Demokratiets Genklang vender tilbage til Musikkens Hus den 20. og 21. marts 2022.

Du kan læse meget mere om Musikkens Hus’ ansvarlige initiativer her: https://musikkenshus.dk/vores-ansvar.