Et arbejdsliv har lært Lene noget vigtigt: - Man skal aldrig se sine kolleger som konkurrenter
Foto: Claus Søndberg.

Tidligt mandag morgen den 3. januar sad 62-årige Lene Mark hjemme og drak sin morgenkaffe. På det tidspunkt ville hun normalt sidde i sin bil på motorvej E45 et sted mellem Snæbum i Nordjylland og VIA University College i Aarhus. Ligesom alle de andre morgener de sidste 16 år.

For efter 40 år på arbejdsmarkedet har Lene Mark pensioneret sig selv. Hun skal i gang med sin tredje alder, som hun kalder det. Hun vil ikke vente, for hun er bange for, at hun så ikke har kræfter til at gøre en forskel for andre. Så nu skal hun bare lave ting, hun har lyst til.

Hun skal blandt andet være frivillig hos Dansk Røde Kors og Børnetelefonen, og så skal hun vær patientstøtte ved Hjerteforeningen.

I løbet af morgenen den 3. januar sendte hun en sms til datteren Camilla Andersen, hvor hun beskrev, hvor mærkeligt det var, at alle andre var på vej til deres første arbejdsdag efter juleferien, men ikke hende.

De seneste seksten år har hun arbejdet som lektor på VIA University College i Aarhus. Her har hun undervist i pædagogikum. Altså undervist voksne mennesker i, hvordan de skal undervise i deres fag. Eksempelvis håndværkeren, der skal undervise på håndværkerskolen. Eller journalisten, der skal undervise på journalisthøjskolen.

Men hvad tager Lene Mark med sig fra sit arbejdsliv? Og hvilke erfaringer vil hun gerne give videre?

Det har jeg snakket med hende om. Læs med her. 

Er der noget, du fortryder fra dit arbejdsliv?

Så skulle jeg måske have valgt en helt anden branche.

Jeg synes, at alt med digitalisering er virkelig spændende. Det er nok det, der har pirret mig mest. Men jeg har ikke gjort noget ved det, og det er helt fint.

Når jeg tænker tilbage nu, spørger jeg også mig selv, om jeg skulle være stoppet op tidligere i mit arbejdsliv. Måske skulle jeg have taget et år fri midt i min karriere. Men tanken er bare først kommet inden for de seneste par år.

Men det er nok sundt at stoppe op engang i mellem. Mærke efter. Lave en status på, om man stadigvæk er glad. Om man har det godt. Vi bruger jo mange timer på arbejde, så det skal give mening.

 

Hvor meget har arbejdet fyldt i dit liv?

Jeg har altid været god til at adskille arbejdsliv og privatliv.

Det er måske fordelen ved at bo langt væk fra arbejdet. På min køretur hjem til Snæbum kunne jeg sidde og bearbejde arbejdsdagen, og så var jeg klar til at være sammen med familien, når jeg parkerede i indkørslen.

Det har altid været vigtigt for mig at sætte et tydeligt skel mellem arbejde og fritid. For jeg har set, hvordan mine kolleger er blevet ramt af stress, fordi de ikke har været gode til det.

Det har selvfølgelig været lidt vanskeligt, nu hvor jeg har arbejdet hjemme under coronaen. Men jeg har virkelig forsøgt at være meget kontant i at dele det op. Jeg har sagt til de andre i huset, at når jeg arbejder, så arbejder jeg. Og så kan vi ikke drikke kaffe. Men bagefter får de min fulde opmærksomhed.

Jeg er stolt af, at jeg formåede at finde den balance. Det har været godt for mit arbejdsliv. 

Er der nogle erfaringer, du gerne vil give videre til andre i deres arbejdsliv?

Man skal være tro mod sig selv og stå ved sine drømme.

Det er derfor, at jeg ikke går og fortryder en masse fra mit arbejdsliv. For havde jeg virkelig haft en drøm om et karriereskifte, så havde jeg gjort noget ved det. Det er jeg sikker på.

Man skal passe på, at man ikke går i stå. Og så skal man stå ved sig selv. Til MUS-samtalerne skal man turde stå op for sig selv, hvis man ønsker forandring, nye udfordringer eller højere løn. Hvis ikke man selv fortæller, hvad man vil, eller hvad man fortjener, så bliver man bare løbet over af andre, der tør. Det gælder både unge og gamle.

Og så vil jeg gerne opfordre til, at man tager hånd om de unge på arbejdsmarkedet. Hvis man har en nyuddannet kollega, så tag dem under vingerne. Det har jeg været god til, og det er jeg meget stolt over.

Jeg har været mentor for mange unge kolleger, fordi jeg tror, at erfaring skal deles.

Vi kan jo alle sammen huske, hvordan det er at stå i sit første voksenjob. Det er overvældende. Derfor er det vigtigt, hvis man har overskuddet, så skal hjælpe dem med at komme godt i gang med deres arbejdsliv. Og så skal man være åben over for deres nye ideer.

Man skal aldrig se sine kolleger som konkurrenter. Det er for hårdt i længden.

Man skal prioritere fællesskabet og den gode stemning. Så bliver det meget sjovere at gå på arbejde.