5 hurtige til Jakob Neua Nørgaard: ”Hvis andre sidder og trykker på en åndssvag knap, så vil jeg hellere lave en ny knap”
Q & A

5 hurtige til Jakob Neua Nørgaard: ”Hvis andre sidder og trykker på en åndssvag knap, så vil jeg hellere lave en ny knap”

Han har allerede én milliardforretning på sit CV. Nu vil Jakob Neua Nørgaard disrupte ejendomsmæglerbranchen med sine partnere i Estaldo, der også har fået en millioninvestering med sig fra Løvens Hule. Mød den nordjyske serieiværksætter i dagens fem hurtige spørgsmål.

Caroline Bundgaard
Caroline Bundgaard
Journalist og visuel fortæller

Hvad optager dig mest i dit arbejdsliv lige nu?

”Jeg prøver at gennemskue, hvad vores næste udfordringer bliver, så vi er forberedt på dem, inden de rammer.

Hvornår skal vi bruge flere folk? Hvornår skal vi bruge flere penge?

Der kommer hele tiden nye udfordringer og behov, når Estaldo vokser, og i den proces skal jeg helst være på forkant. Det bruger jeg en hulens masse tid på.

Jeg er også optaget af, hvordan vores organisation udvikler sig.

Hvis vi sidder tre mennesker på en tømmerflåde, skal de andre nok råbe op, hvis jeg begynder at flytte mig. Men det er noget andet, når vi som nu er 16 medarbejdere, eller når vi i fremtiden måske er 30.

Det er ikke mange af os, som har været i så stor en organisation eller team tidligere, og der er helt sikkert også ledere, som har mere erfaring i det end mig.

Så lige nu har jeg rorpinden, men sådan behøver det ikke nødvendigvis være i fremtiden.”

Hvis andre sidder og trykker på en åndssvag knap, så vil jeg hellere lave en ny knap.
Jakob Neua Nørgaard om sin motivation

Hvad motiverer dig i dit arbejdsliv?

”Jeg synes, det er sjovt at opfinde nye ting. Og det er ikke noget, jeg gør alene, for vi bidrager alle sammen vidt forskelligt.

For eksempel findes der måske en åndssvag proces, som ejendomsmæglere skal igennem.

Så er min første tanke, om vi ikke kan finde en smart måde, hvor den proces kan gøres elektronisk. Bagefter har vi nogle programmører, der synes, det er sjovt at kode. Og så har vi til sidst nogle ejendomsmæglere, der glæder sig over resultatet.

Det motiverer mig at udtænke mærkelige løsninger – og hvis andre sidder og trykker på en åndssvag knap, så vil jeg hellere lave en ny knap.”

Jakob Neua Nørgaard stiftede i 2012 softwarevirksomheden Penneo, som håndterer workflows med digitale underskrifter. Han er i dag udtrådt af driften, men er fortsat aktionær i virksomheden. Foto: Martin Damgård
Jakob Neua Nørgaard stiftede i 2012 softwarevirksomheden Penneo, som håndterer workflows med digitale underskrifter. Han er i dag udtrådt af driften, men er fortsat aktionær i virksomheden. Foto: Martin Damgård

Hvad ville du gerne have vidst, da du begyndte din karriere?

”At det ikke er farligt at stille dumme spørgsmål til kloge mennesker.

Jeg har tit siddet og følt mig dum, fordi jeg har bildt mig ind, at ham over for mig er rigtig klog, så nu skal jeg lytte godt efter. Men i mange tilfælde har vi været lige kloge – han havde bare nogle andre ord.

Især i akademiske brancher er der en tendens til at bruge en masse fagudtryk og forkortelser, som fremhæver, hvor højtuddannet vedkommende er.

Men stiller man et dumt spørgsmål, fordi man ikke ved, hvad de snakker om, så kan de ofte heller ikke selv svare på det.

Jeg møder også nogle gange højtuddannede folk, som ved en masse om lige netop deres fag, men som ikke aner en kæft om noget andet.

Der synes jeg, det er federe at vide lidt om meget. Og så kan jeg nørde ekstra ned i de ting, jeg finder interessante.”

Var jeg selv gået uddannelsesvejen, tvivler jeg på, at jeg havde haft samme evne til at tænke ud af boksen.
Jakob Neua Nørgaard om sit fravalg af uddannelse

Hvad har været en afgørende beslutning for dit arbejdsliv?

”At droppe ud af samtlige uddannelser, jeg er startet på – inklusive gymnasiet og handelsskolen.

Jeg fandt ud af undervejs, at jeg var nødt til at finde min egen vej, fordi jeg ellers blev proppet ned i en kasse, som jeg ikke passede i.

Mange trives sikkert godt med at leve deres liv i kasser, men jeg oplever, at uddannelse i et vist omfang kan gøre folk ensporede.

Det er selvfølgelig nødvendigt i nogle brancher, og jeg sætter også pris på, at min læge er veluddannet – men var jeg selv gået uddannelsesvejen, tvivler jeg på, at jeg havde haft samme evne til at tænke ud af boksen.

Jeg havde nok heller ikke haft samme naive tro på, at alting kan lade sig gøre.

Til gengæld tror jeg rigtig meget på mesterlære-princippet og praktisk erfaring, hvilket jeg også kigger mest på, når vi selv søger nye medarbejdere.”

I starten af 2020 åbnede den digitale mæglerplatform Estaldo.com, hvor boligsælgere selv fremviser deres bolig. Til gengæld sparer sælgerne hovedparten af mæglersalæret. Foto: Martin Damgård
I starten af 2020 åbnede den digitale mæglerplatform Estaldo.com, hvor boligsælgere selv fremviser deres bolig. Til gengæld sparer sælgerne hovedparten af mæglersalæret. Foto: Martin Damgård

Hvem er dine vigtigste sparringspartnere?

”Strategisk er det min bestyrelse i Estaldo, og i dagligdagen er det mine medstiftere og ledere i virksomheden.

Da jeg som ung arbejdede på McDonalds, mødte jeg også Nicolaj Højer Nielsen, som faktisk har været direktør i Penneo. Det samme har Janek Borgmann, og jeg sparer en del med dem begge to.

Det er ikke sikkert, vi altid er enige, men her ved jeg, at jeg får et klart svar.

Så er jeg også nødt til at nævne Derrick Wilkie, som desværre ikke lever mere. Han var en god gammel skotte, der arbejdede i mediebranchen, og som virkelig har givet mig meget.

Hvordan møder man nye mennesker og samarbejdspartnere? Hvordan driver man en forretning?

Det vidste Derrick, og jeg skylder ham en stor tak for at dele sine betragtninger med mig.

Jeg var 20-21 år, og særligt i den alder bliver man bare formet af de mennesker, man omgås med og har en respekt for. Det skal vi selv lige huske, når vi møder unge mennesker i dag.”