Teknologien er i udvikling. Fire historier viser hvordan
Tech

Teknologien er i udvikling. Fire historier viser hvordan

Ved du, hvordan teknologiens udvikling har og får indflydelse på dit arbejdsliv? Og kender du til de problematikker, som branchen står med? Læs dig klogere i de udvalgte artikler her.

Foto: Lars Pauli
8. april 2022

Der findes mange eksempler på, at vi skal vænne os til en fremtid, hvor teknologien fylder mere og mere – AI, online møder og el-biler for bare at nævne et par stykker.

Vi har derfor også skrevet artikler om teknologi her på Vigeur – nærmere bestemt hvordan teknologien kan have indflydelse på arbejdsliv og hvordan den branche egentlig klarer sig.

Vi har derfor været i arkivet og fundet fire tophistorier, der går tæt på forskellige nordjyder. Fælles for dem alle er, at de viser, hvordan teknologien er i udvikling – hvad end det er i form af rekruttering, medarbejdertyper eller i fysisk forstand.

God læselyst.

Jane er global chef i Nokia: Én ting ærgrer hende

Foto: Lars Pauli

”Det giver så meget mening at få flere kvinder ind i de naturvidenskabelige og tekniske fag”, siger Jane Rygaard Pedersen, der er global forretningschef i Nokia.

Jane er selv uddannet ingeniør fra DTH - nu DTU - Technical University of Denmark i København.

Men undersøgelser viser desværre, at kun lidt over en fjerdedel af dem, der bliver optaget inden for de naturvidenskabelige eller tekniske fag, er kvinder.

Og det er problematisk, hvis du spørger Jane.

Hvis vi får flere kvinder til at vælge de naturvidenskabelige fag, så vil det nemlig ikke blot gøre fremtidens teknologi bedre, det vil også skabe mere diversitet.

For Jane selv har der været én afgørende faktor.

Du kan læse om den her.

Kan teknologien hjælpe et presset sundhedsvæsen? Mød hjernen bag en revolutionerende opfindelse

Foto: Claus Søndberg

Poul Hedevang Christensen er ledende overlæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital i Farsø, hvor de har gang i noget helt særligt.

På afdelingen benytter sundhedspersonalet sig, som det første sted i landet, af kunstig intelligens til at forudsige, om patienten kan have gavn af en knæ- eller hofteoperation eller ej.

Indtil videre går forsøget ret godt.

Og det kommer ikke bag på Nanna Kastrup, der er Ph.d.-studerende ved Klinisk Institut på Aalborg Universitet.

Hun mener, at teknologien er afgørende for fremtidens sundhedsvæsen, som står over for store ressource-udfordringer i fremtiden.

Læs hvordan computerprogrammet ERVIN hjælper Poul og hans kollegaer med at træffe afgørende beslutninger på jobbet.

Du finder artiklen her.

IT-direktør opfordrer branchen til at tage ansvar: Vi er nødt til at tage en alvorlig snak om fremtiden

Foto: Claus Søndberg

IT-branchen er desperate for at skaffe medarbejdere, og derfor går alt for mange virksomheder på kompromis med ordentligheden i kampen for arbejdskraft.

Alt for langt, hvis du spørger Morten Hovaldt, direktør i IT-virksomheden Complea A/S.

Han taler om at virksomheder driver rovdrift på medarbejderne og påtvinger dem urealistisk udlastning, som er den tid medarbejderne kan fakturere kunden for sit arbejde.

Det er ikke i orden - hverken over for medarbejderne eller kunderne.

Så hvordan kan man løse den udfordring?

Det giver Morten sit bud på her.

Dit job er her måske ikke om ti år: Denne "studievært" er et godt eksempel

Foto: Bornholm.nu

Kig godt på billedet øverst. Kvinden med det lange, mørke hår og de varme brune øjne kunne være en ægte studievært på TV2 eller DR eller en helt anden tv-kanal.

Men det er hun ikke.

Kvinden i den blomstrede kjole har intet cpr-nummer. Hun skal ikke hente børn klokken 15. Hun er aldrig syg og holder ikke ferie. Hun er til rådighed døgnets 24 timer.

At være studievært er den eneste opgave, hun skal løse. Hun er nemlig en avatar, som arbejder på TV2 Bornholm. Og medarbejdere som hende er kommet for blive.

”Kunstig intelligens er kommet for at blive, og effekten bliver bare endnu større, fordi computerkraften bliver mangedoblet med kvantecomputeren. Algoritmerne bliver vildere,” siger Laust Høgedahl, der er lektor på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, og fortsætter:

”Der vil være nogle jobtyper, som ikke er her om ti år, og tendensen vil kunne ses inden for rigtig mange brancher.”

Læs mere om den type af medarbejdere her.