Kaffebrief

Gaspriserne er de laveste i halvandet år, ekstra regning på vej til boligejere med særligt lån og fire milliarder til Kriminalforsorgen

... klædt på til smalltalk med substans.

7. marts 2023

Godmorgen og velkommen til årets koldeste kaffebrief. 

Landskabet er fuldstændig dækket i hvidt her i til morgen, så vær’ opmærksom, hvis du ikke arbejder hjemme i dag. Skal du med bussen, så anbefales det, at du tjekker Rejseplanen, da NT kører med færre busser i dagens sne-anledning. 

Værst er det gået ud over Vendsyssel, hvor sneen ligger højest, og vinden blæser kraftigst. 

Sneet er ikke ovre for os nordjyder endnu. 

Vagthavende meteorolog hos DMI oplyser her til morgen, at man forventer 10-15 centimeter mere sne i løbet af tirsdag.

Nordjyske følger snevejret dagen igennem.

Nyheder, der måske kan komme til at ligge under sneen i dag, er blandt andet Legos regnskab.

Legetøjskoncernen forventer at komme med regnskab allerede her til morgen klokken 8.00. Flere analytikere har været ude og sige, at de forventer et flot et af slagsen. 

Klokken 11.00 offentliggør SAS sine trafiktal. Flyselskabet var sidste år ramt af pilotstrejke i to uger, og det kommer med stor sandsynlighed til at afspejle sig i tallene. 

Oooog.. så lander vi på jorden igen og smutter hjem til Nordjyllands hovedstad, Aalborg. Kommunen har nemlig fundet sin nye kommunaldirektør. Eller det er faktisk den konstitueret, der bliver siddende. 

Tommy Christiansen er nu permanent kommunaldirektør i Aalborg Kommune. Han har været konstitueret kommunaldirektør, siden forgængeren Christian Roslev fandt et nyt arbejde i en tid, hvor Aalborg Kommune havde flere møgsager.

Og med Tommy Christiansen er der tale om en profil, som efter sigende er mere optaget af at finde løsninger end at få ret.

Det siges også om ham, at han er den faste klippe, man ved, hvor man har. At han aldrig går ind i en proces med en tilgang om, at han har svarene på forhånd, men at man finder dem sammen.

På Vigeur kan du læse mere om bekendtes udlægning af Tommy Christiansen og hvad den 51-årige nordjyde egentlig vil med sit job.

Gaspriserne er de laveste i halvandet år, men vi skal ikke glædes for tidligt

Mandag ramte gaspriserne på den toneangivne hollandske gasbørs TTF det laveste niveau siden august 2021.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Prisen mandag lå på 42 euro - eller 312 kroner - per megawatt-time. 

Ifølge Dansk Industri (DI) er det et fald på 85 procent sammenlignet med, da prisen var på sit højeste

- Det er en økonomisk byrde af de større, som letter fra virksomhederne og forbrugernes skuldre, siger vicedirektør i Dansk Industri, Troels Ranis, i en udtalelse. 

Normalt vil gaspriserne stiger, når der bliver koldt, som der er i Danmark lige nu på grund af efterspørgsel. 

Det er dog ikke tilfældet i denne omgang, da gaslagrene er fyldt så godt op, at man kan følge med den øget efterspørgsel.  

Den rekordlavepris er dog ikke ensbetydende med, at vi nu kan vinke farvel til at betale i dyre domme for gas. 

Det kan være, at efterspørgslen efter naturgas stiger i andre dele af verden, og det kan have effekt på gasprisen herhjemme.

Læs mere her. 

Stor regning på vej til boligejere med populært type lån

Boligejere, der har et lån med renteloft, får en ekstra regning 1. juli. Renten bliver firdoblet for 3.000 Totalkredit-kunder. 

Det skriver Finans. 

Renteloftet stiger fra 1,5 til 6 procent. Det vil sige, at det kommer til at koste 1.000 ekstra om måneden efter skat for et lån på 1 mio. kroner. Hvis lånet er afdragsfri, bliver regningen dobbelt så dyr. 

Det skyldes, at obligationerne bag RenteMax-lånene og F-kort-lånene, skal refinansieres per 1. juli. 

»De fleste har et lån, der er større end 1 mio. kr., så det er ikke småpenge, jeg taler om,« konstaterer Totalkredits chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard, der opfordrer de pågældende at overveje, om de skal skifte til et lån med fast rente. 

Fristen for at skifte er 28. april.

Læs mere på Finans

Fire milliarder til Kriminalforsorgen skal styrke fængslerne

SVM-regeringen har sammen med SF, De Konservative og Dansk Folkeparti nået til enighed om en flerårsaftale, der skal styrke Kriminalforsorgens økonomi. 

Det oplyser Justitsministeret i en pressemeddelse. 

Pengene skal bruges til at bekæmpe manglen på fængselspladser og personale.  

Med aftalen blev der afsat cirka fire milliarder kroner til nye initiativer.

Den fornyede aftale er en videreførelse af initiativerne i den aftale, som den tidligere socialdemokratiske regering landede i december 2021 for økonomien fra 2022 til 2025.

Læs mere om den her