23-årig købmand arbejder 100 timer om ugen: Kærligheden må vente
Detailhandel

23-årig købmand arbejder 100 timer om ugen: Kærligheden må vente

Frederik har netop købt sig ind i sin fars købmandsbutik. Hans tårnhøje gennemsnit kunne have ført til hvad som helst andet. Han valgte i stedet med hjertet.

Foto: Martin Damgård
22. februar 2022

Hver dag kører far og søn, Jeppe og Frederik, en god lang tur, når de har fri. Nogle gange går turen mod Hals, andre gange mod Aalborg. Det kommer an på humøret og hvor meget, der skal tales om.

"Det er her, vi lige plejer at falde ned igen. Der kan være hektiske dage. Så snakker vi lidt om tingene og om, hvad der nu skal ske," siger Jeppe Hjelm Pedersen.

Frederik købte sig ind

Sidste år fik Frederik et tilbud af sin far, han ikke turde sige nej til. Han blev tilbudt at købe 20 procents ejerskab af Meny i Skørping med virkning fra 1. juli 2021. Det var en drøm, der gik opfyldelse.

"Det faldt meget naturligt for mig at blive medejer. Jeg har arbejdet sammen med far i mange år, jeg har jo været med ham på arbejde, siden jeg kunne kravle. Det er virkelig fedt, at jeg nu er blevet anerkendt for min indsats," siger Frederik Hjelm Pedersen.

Kunderne ved udmærket, at Frederik er en del af butikken, men måske ikke, at han nu er medejer i en alder af kun 23 år.

"Når de spørger efter købmanden, så mener de min far," siger Frederik Hjelm Pedersen.

Købmænd bor over butikken

Den nyklækkede medejer har ikke langt på arbejde. Han bor direkte over købmandsbutikken. Det gør hans forældre også.

"For mig er der ingen grund til at leje en lejlighed et andet sted. Jeg er jo alligevel altid her. Det giver ikke mening for mig at bo andre steder end i Skørping," siger Frederik Hjelm Pedersen, der betror, at han lige nu arbejder op mod 100 timer om ugen.

Frederiks arbejdsdag starter hver morgen klokken fem. Der ringer vækkeuret. En halv time senere hører han lyden af en bakkende lastbil. Det er kølebilen. Varerne skal ind i kølerummet med det samme. Ellers kører bilen igen.

"Jeg vil gerne have noget fra hånden fra morgenstunden, inden butikken åbner, så vi er klar til at byde kunderne velkommen. Jeg er et udpræget a-menneske, så det rører mig ikke at stå så tidligt op," siger Frederik Hjelm Pedersen, som den mest naturlige ting i verden.

Kærligheden må vente

Om lørdagen plejer han at finde tid til at mødes med vennerne. Nogle gange hygger de sig privat andre gange tager de i byen. Men det bliver aldrig vildere, end at han møder næste dag igen. Kærester er der ikke tid til lige nu.

"Det kommer, når det kommer. Jeg har tid nok. Jeg er jo ikke så gammel. Lige nu drejer det sig om det her. Måske møder jeg en sød pige, der arbejder lige så meget en dag. Det er ikke noget, jeg tænker så meget på," siger Frederik Hjelm Pedersen.

Vennerne rullede med øjnene

Da Frederik fortalte vennerne, at han ville være købmand, rullede flere af dem med øjnene.

Frederik trådte ud af HHX med et tårnhøjt snit og søgte ind på købmandsuddannelse med et imponerende på 12,3 og ville derfor kunne få lige nøjagtigt den uddannelse, han pegede på. For Frederik pegede pilen dog udelukkende på købmand. Det har han ikke fortrudt et sekund.

Frederik Hjelm Pedersen blev medejer af Meny Skørping i juli. Hans arbejdsliv er meget alsidigt. Foto: Martin Damgård
Frederik Hjelm Pedersen blev medejer af Meny Skørping i juli. Hans arbejdsliv er meget alsidigt. Foto: Martin Damgård

"Mange tror, en købmand sidder ved kassen og sætter varer på plads hele dagen. Det gør jeg naturligvis også. Men det er kun en lille del af det. Hver eneste dag er forskellig. Jeg lærer så meget, både om mennesker, økonomi, samarbejde og hvordan man optimerer en butik. Det er virkelig sjovt," siger Frederik Hjelm Pedersen.

Fornuftig forretning

At være købmand er faktisk en rigtig fornuftig forretning, som man kan tjene gode penge på. Købmandsbranchen er generelt i fremgang i disse år, specielt under corona-krisen, fordi folk ikke tager så meget på ferie og fordi cafe- og restaurationsbranchen har været lukket i lange perioder.

Meny Skørping omsætter lige nu for cirka 50 millioner kroner. Udviklingen i butikken går fantastisk.

"Jeg tjener lige så meget, eller måske mere, end mine kammerater, vil gøre, når de er færdige med deres lange uddannelser, men det kræver selvfølgelig, at jeg bruger mange timer og fokuserer 100 procent på forretningen. Det giver ikke plads til så meget fritid, men jeg elsker det. Det føles ikke som noget afsavn for mig. At være købmand er en livsstil," siger Frederik Hjelm Pedersen.

Far er heldig

Hans far er stolt. Han ved, at han er heldig. Ikke alle fædre får børnene til at træde i deres fodspor. Det var intet problem med Jeppe.

"Han har altid udvist stor interesse for butik og handel, så valget var oplagt for ham," siger Jeppe Hjelm Pedersen.

Han er blevet 50 år og "truer" med at fortsætte langt ind i pensionsalderen. Så far og søn kommer til at gå op ad hinanden i mange år, inden Frederik en dag overtager det hele. Men det gør ikke noget. De komplimenterer hinanden og diskuterer kun sjældent.

"Jeg har måske et mere iltert temperament, hvor Frederik er mere velovervejet, men vi har begge et kæmpe drive. Vi vil hele tiden gøre tingene bedre, mere effektivt og forbedre vores drift," siger Jeppe Hjelm Pedersen.

Frederik har mange forskellige opgaver i butikken.

"En stor del af mine opgaver står i at købe rigtigt ind og sætte varerne til den rette pris, jeg har også stor fokus på sociale medier og tager mig af vagtplaner og står for en stor del af personalehåndtering. Jeg står også for udarbejdelse af kampagner," siger Frederik Hjelm Pedersen.

Far ved alt

Hans far ved alt om godt købmandsskab, herunder butiksindretning, optimering og logistik.

Det er Jeppe Hjelm Pedersen, der står bag den store slagplan om at forvandle den, lidt ældre Meny-forretning i Skørping, til et moderne supermarked, hvor alt inventar bliver udskiftet, helt nye køleanlæg sat op og der blandt andet kommer ny profil med grønt, slagter- og vinafdeling.

Ombygningen koster 10 millioner kroner og er i fuld gang. Den udvider butikken med cirka 100 m2. Til påske skulle alting gerne stå klart.

"En ny butik betyder meget for kundetilstrømningen. Vi ændrer hele flowet i butikken og fokuserer endnu mere på højprofilvarer, herunder masser af økologi, der fylder en stor procentdel af salget i dag," betror Jeppe Hjelm Pedersen, mens han taler begejstret om, at butikken har et kæmpe potentiale, fordi her bor så mange højtuddannede og velhavende mennesker i Skørping og oplandet, som udgør tæt ved 8000 sjæle.

50-årige Jeppe Hjelm Pedersen (th.) og 23-årige Frederik Hjelm Pedersen (tv.) er far og søn og indehavere af Meny Skørping. Foto: Martin Damgård
50-årige Jeppe Hjelm Pedersen (th.) og 23-årige Frederik Hjelm Pedersen (tv.) er far og søn og indehavere af Meny Skørping. Foto: Martin Damgård

Ifølge de to købmænd har et godt supermarked stor betydning for tilflytning og huspriser.

I den nye vinafdeling kommer der, som noget nyt, et vin-skab med plads til de helt dyre dråber.

"Vi har kunder til meget eksklusive vine. Herunder Pingus vin til flere tusinde kroner flasken. Dem sælger nogle få af om året," siger Jeppe Hjelm Pedersen.

Fortsat udvikling

De to driftige købmænd forventer, at Meny Skørping fortsætter sin gode udvikling de kommende år. De ved også, at man ikke skal lægge alle æg i samme kurv. Derfor er de så småt begyndt at overveje ejendomsinvesteringer.

"Nu skal vi lige have ombygningen overstået først, så må vi se. Det bliver nok en blanding af erhverv- og privatboliger, vi vil investere i," siger Jeppe Hjelm Pedersen.

Dette er en artikel fra Det Nordjyske Mediehus bragt den 20. februar 2022. Vigeur er en del af Det Nordjyske Mediehus.