Bankmanden smed de nystrøgne skjorter og trak i arbejdstøjet
Transformationen

Bankmanden smed de nystrøgne skjorter og trak i arbejdstøjet

Christoffer Sørig forlod et job som bankrådgiver i København for at blive renovationsmedarbejder i Nordjylland. Hverken kærlighed eller tabet af kollegaer fik lov til at stå i vejen. Til gengæld kræver et brancheskift, at du er klar til at udvise en stor portion ydmyghed, mener han.

Foto: Claus Søndberg
6. maj 2021

Bankmanden smed de nystrøgne skjorter og trak i arbejdstøjet

I elleve år stod Christoffer Sørig op hver morgen og iklædte sig en nystrøget skjorte, inden han cyklede fra Frederiksberg mod hjertet af København K og satte sig bag sit skrivebord i Sparekassen Vendsyssel, før klokken slog otte.

Men efter en samtale rundt om familiebordet i 2012 øjnede han en mulighed for at skabe mere frihed i sin hverdag. Tanken voksede sig større og større hos ham, og selvom kærligheden en kort overgang stod på spil, traf han en beslutning, der medførte en markant ændring i hans arbejdsliv.

I maj 2017 forlod Christoffer Sørig sit job i Sparekassen Vendsyssel på Gammel Strand, hvor han dagligt servicerede bankens kunder og rådgav om særligt boligkøb. Han ville noget andet med sit arbejdsliv.

Christoffer Sørig flyttede til Frederikshavn, foretog et brancheskifte og blev medindehaver af sin fars renovationsvirksomhed Peter Sørig Renovation A/S. Med andre ord satte han sig i en skraldebil og blev skraldemand.

“Jeg er sikker på, at hvis jeg sad midt i halvtredserne som bankmand, ville jeg fortryde, at jeg ikke havde grebet den chance, der lå lige foran mig,” siger Christoffer Sørig, der understreger, at skiftet mellem de to brancher var kontrastfyldt.

“Fra at gå på Copenhagen Business School i en stor prominent bygning inde på Frederiksberg, så sad jeg på en chaufføruddannelse og var ved at tage stort kørekort og forstå, hvordan man fører en lastbil,” fortæller Christoffer Sørig.

Det var ikke kun geografien, der ændrede sig for Christoffer Sørig, der også måtte foretage et skift i sin daglige garderobe.    Nystrøgne skjorter, pæne bukser og spidse sko blev byttet ud med renovationsmedarbejderens selvlysende uniform, og i dag er skjorterne primært forbeholdt kundebesøg, samarbejdspartnere og netværk. Det pæne tøj har en “signalværdi”, der udstråler ordentlighed. Det er en kultur, han har med sig fra banken.
Det var ikke kun geografien, der ændrede sig for Christoffer Sørig, der også måtte foretage et skift i sin daglige garderobe. Nystrøgne skjorter, pæne bukser og spidse sko blev byttet ud med renovationsmedarbejderens selvlysende uniform, og i dag er skjorterne primært forbeholdt kundebesøg, samarbejdspartnere og netværk. Det pæne tøj har en “signalværdi”, der udstråler ordentlighed. Det er en kultur, han har med sig fra banken.

Savner det nære kollegaskab

For 33-årige Christoffer Sørig handlede brancheskiftet om frihed. Han ville være sin egen chef.

Jobbet i banken var ikke kedeligt, fortæller han. Men han savnede en alsidighed i bankverdenens kontorfællesskaber og arbejdsdagens opgaver.

I dag kører Christoffer Sørig selv som chauffør flere dage om ugen og tømmer containere ned i skraldebilen. Renovationsvirksomheden tømmer dagligt affaldscontainere for virksomheder mellem Skagen og Aalborg. Resten af tiden assisterer han med det administrative arbejde på virksomhedens kontor i Strandby.

Ifølge Christoffer Sørig er hans største afsavn det nære kollegaskab, fordi han som chauffør kører alene i løbet af arbejdsdagen.

“Det var det, jeg havde det sværest med i starten og savnede mest. Heldigvis møder jeg mange mennesker i løbet af min dagligdag. Behovet for menneskeligkontakt får jeg stillet ved at møde kunderne på deres virksomheder,” siger han.

For Christoffer Sørig var det vigtigste, at han havde øjnet en mulighed for at blive en del af en familiedrevet virksomhed, hvor han kunne få frihed til at udvikle virksomheden i en retning, han tror på, er den rigtige, forklarer han:

“Ikke fordi der står et sted, at det er den vej, man skal, men fordi det er den vej, jeg selv tror på, man skal gå, for at det tjener til virksomhedens fordel.”

Inden det udviklede sig mere seriøst, var jeg nødt til at fortælle hende, at jeg allerede havde besluttet mig for at flytte til Nordjylland på et tidspunkt
Christoffer Sørig

Det kræver ydmyghed

Renovationsvirksomheden skulle Christoffer Sørig lære at kende fra bunden, men samtidig havde han kompetencer med fra bankverdenen, som han mente at kunne bidrage med i rollen som chauffør og medindehaver. Herunder forståelse for økonomi og kundekontakt.

Men et markant brancheskifte - som hans eget - kræver en ydmyg tilgang, mener han.

“Du kan få tingene til af blive bedre og være med til at sætte dit eget præg på virksomheden, men det kræver, at du er villig til at ofre tid på at lære om faget eller branchen først, inden du begynder at ændre en masse. Først efterfølgende bygger du på med den viden og erfaring, du har med i tasken qua andre jobs eller uddannelse” siger han.

Derfor startede han med at tage stort kørekort, så han kunne køre skraldebilen. Han forlod skrivebordet og gik i kast med erhvervet som skraldemand for at få en bedre forståelse for jobbet og potentielle udfordringer i arbejdsdagen. Sideløbende har han taget en vognmandsuddannelse, og firmaet hyrede en coach, der underviste Christoffer Sørig i lederskab.

Kærlighed kunne ikke ændre beslutningen

Beslutningen om at skifte branche blev – trods de mange fordele, som Christoffer Sørig så i skiftet – ikke truffet over natten. Tværtimod.

Over en periode på tre år drøftede Christoffer Sørig flere gange med sine forældre, Peter Sørig og Gitte Sørig, muligheden for et kommende generationsskifte i renovationsvirksomheden.

Men med et job i banken og en påbegyndt uddannelse i Finansiel Rådgivning på Copenhagen Business School, var han ikke klar til at vinke farvel til hverken banken eller storbyen.

“Men som tiden gik øjnede jeg den unikke mulighed for at tage hjem og blive en del af en familiedrevet virksomhed, og for at prøve at arbejde mere selvstændigt, end jeg nogensinde har gjort,” siger han.

Der var bare stadig ét enkelt problem. Christoffer Sørig havde forelsket sig i en kvinde i København.

“Inden det udviklede sig mere seriøst, var jeg nødt til at fortælle hende, at jeg allerede havde besluttet mig for at flytte til Nordjylland på et tidspunkt. Det var nok først der, at det stod rigtig klart for mig, at jeg havde truffet beslutningen,” siger han og fortsætter:

“Hun måtte tænke over, om vi skulle bygge videre på forholdet eller stoppe det. Jeg var fast besluttet, og at vi var blevet kærester kunne ikke ændre den beslutning.”

Men der gik ikke længe, før Tanja Sørig havde bestemt sig, og parret flyttede til Frederikshavn, hvor de i dag er bosiddende med deres to drenge på tre og fem år.

I dag mener Christoffer Sørig ikke, at han kommer til at foretage endnu et brancheskifte i løbet af sit arbejdsliv.

“Hvis du ikke kan se potentialet og udviklingsmulighederne i dit nuværende job, skal du nok overveje, om du laver det rigtige,” mener Christoffer Sørig.

Men det kan han, og ifølge Christoffer Sørig har “sortering og genanvendelse” vundet mere indpas i virksomheders bevidsthed de senere år, og derfor opstår der nye udfordringer og muligheder i branchen, som han gerne vil bidrage til at løse.

Planen er, at Christoffer Sørig overtager ledelsen af virksomheden, når hans far, Peter Sørig, går på pension.

Selvom arbejdsdagen i dag er præget af mere ansvar, arbejder Christoffer Sørig ikke mere, end han gjorde tidligere, mener han. Til gengæld er han tilgængelig på telefonen det meste af døgnet.
Selvom arbejdsdagen i dag er præget af mere ansvar, arbejder Christoffer Sørig ikke mere, end han gjorde tidligere, mener han. Til gengæld er han tilgængelig på telefonen det meste af døgnet.