Hvorfor holder vi mange møder? Magelighed er en del af forklaringen, mener ekspert
Arbejdspladsen

Hvorfor holder vi mange møder? Magelighed er en del af forklaringen, mener ekspert

Det kan være mageligt at bruge arbejdsdagen på at holde møder fremfor at sætte sig og løse en svær arbejdsopgave. Det mener ekspert Pia Hauge. Men mageligheden er ifølge eksperten kun en del af forklaringen på, hvorfor vi holder langt flere møder, end hun mener, vi burde.

Foto: Katrine Catalan
16. januar 2023

”Jeg mener, der er en magelighed i at holde møder,” siger selvstændig rådgiver Pia Hauge.

”Det kan være lettere at gå til et møde end at sætte sig ned alene og lave en svær strategiplan eller løse en anden arbejdsopgave, der kræver din koncentration. Hvis det kun er dig, der skal løse en opgave, er du nødt til at være frisk i hovedet, mens du måske godt kan gå til et møde, hvis du er lidt træt - især hvis der er flere med til mødet, så du kan gemme dig lidt,” siger hun.

Det er en af årsagerne til, at vi ifølge Pia Hauge holder langt flere møder, end hun mener er nødvendigt.

Hun er forfatter, selvstændig rådgiver og ekspert i, hvordan vi får kloge, kreative og sunde hjerner i et digitalt og hektisk arbejdsliv. Hun kombinerer hjerneforskning og organisationsteori og har skrevet bogen ”Kontorkoma – fra støj til fordybelse i dit arbejde”.

I øjeblikket har hun fokus på, hvordan møder påvirker vores arbejdsliv – og herunder hvorfor vi holder mange møder, når forskning viser, at mødefri dage både øger vores produktivitet og mindsker stress. Forskning viser, at én ugentlig mødefri dag over en periode kan medføre 35 procent højere produktivitet og 26 procent mindre stress, fortæller hun.

”Så vi må jo stille os selv spørgsmålet: Hvorfor holder vi så mange møder, når forskning viser, at produktiviteten stiger og stressniveauet falder, når vi ikke har så mange møder?”

”Har du været til møder, har du været synlig”

Mageligheden er ifølge Pia Hauge kun en del af forklaringen på det spørgsmål. En anden del af forklaringen er ifølge Pia Hauge, at møder med chefer og kollegaer kan være ”vores alibi for, at vi arbejder”.

”Hvis vi har været til møder, kan vi, når vi går ud ad døren om eftermiddagen, sige: ”Hold da op, vi har haft travlt i dag.” Selvom vi i princippet ikke har udrettet særlig meget hele dagen, men mest ”været med på en lytter”. Men vi har dog set hinanden være på arbejde, så der er ikke nogen, der kommer og beskylder os for ikke at have lavet noget,” siger Pia Hauge.

”Havde du derimod siddet derhjemme eller ovre i hjørnet af kontoret med hørebøffer på og løst en opgave, kunne folk tænke: ”Har hun lavet noget?” Men når du har været til møder, har du været synlig.”

Men der er vel også mange mennesker, som er ansat til at holde møder. Så løser de ikke blot deres arbejdsopgaver, når de går til møder?

”Mange mennesker - særligt ledere - vil nok sige: ”Jeg kan ikke have mødefri dage, for møder er mit arbejde. Jeg skal tage beslutninger.” Men det har jeg lyst til at udfordre,” siger Pia Hauge.

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?