Jesper Panduro Skagerak
Video

Jesper Panduro har solgt Skagerak, men fortsætter som direktør: – Profit er et fattigt mål for succes

Han næsten tidoblede overskuddet i Skagerak på to år og kunne inden årsskiftet offentliggøre salget af den danske møbelvirksomhed til Fritz Hansen. Nu vil Jesper Panduro fortsætte arbejdet som direktør – for sine medarbejdere og for at give noget tilbage.

Caroline Bundgaard
Caroline Bundgaard
Journalist og visuel fortæller

Det er ikke til at se på ham. Når Jesper Panduro står i gårdhaven i Utzon Center, hvor Skagerak har hjemme, virker han som en mand i komplet balance. Han taler roligt, næsten terapeutisk, når han fortæller om Skageraks udvikling og den lederfilosofi, som har bidraget til den.

Netop terapi er måske svaret på, hvorfor en utålmodig mand i dag fremstår som det modsatte. Jesper Panduro er ikke bange for at tale om egne udfordringer og heller ikke for at søge professionel hjælp til at overkomme dem:

Når erhvervspsykolog Lisbeth Holt Lenskjold gæster Skagerak på Aalborg Havnefront, er det frivilligt, om medarbejderne ønsker at deltage.

– Det, der giver mening for ét menneske, behøver ikke gøre det for et andet, understreger Jesper Panduro.

– Jeg kan for eksempel godt synes, det er drønspændende at lære om emotionel intelligens, mens andre medarbejdere måske siger, at det ikke er noget for dem. Og begge dele er lige godt.

Vi behøver ikke redde hele verden

Selvbestemmelsen gælder også for det frivillige arbejde, som Skageraks medarbejdere hver især kan bruge tre arbejdsdage på om året. Den enkelte vælger selv, hvilken sag der giver mening for dem – men initiativet har alligevel været længe om at få fat.

– Jeg tror, mange medarbejdere havde en følelse af, at så er vi nødt til at redde verden. Og det er altså svært på 21 timer om året. Så blev det nemmere slet ikke at gøre brug af muligheden.

Jesper Panduro vil hellere gøre lidt end ikke at gøre noget, og den nu månedslønnede direktør håber stadig, at initiativet med frivilligt arbejde får mere tilslutning.

– Er det træls, vi ikke er kommet længere? Ja. Men er vi nået et stykke? Dét er vi. Og er der nogle, der har haft fede oplevelser? Stensikkert.

Vi har en aktiv rolle. Vi har et aktivt ansvar. Og det er vi nødt til at tage.
Jesper Panduro, Direktør i Skagerak

Menneskeligt overskud og økonomisk fundament

Jesper Panduro var anderledes energiforladt, da han i 2008 gik til psykolog med en følelse af stress.

– Jeg havde ikke lyst til at arbejde, hvilket var lidt dumt, når jeg på det tidspunkt ejede halvdelen af virksomheden.

Men Jesper Panduro led ikke af stress. Lisbeth Holt Lenskjold hjalp den daværende ejerleder med at indse, at han snarere manglede den retning og bevidsthed, som fylder i dag.

– Hvem er jeg, og hvordan vil jeg gerne være i verden? Jeg vidste det ikke dengang, men det er spørgsmål, vi er nødt til at stille os selv – både som menneske og som virksomhed.

Forandring starter hos os selv.

Derfor vil Jesper Panduro også hellere tale om sit eget ståsted end at sammenligne sig med andre. Det er her i Skagerak, han har mulighed for at gøre en forskel.

En mulighed, som kun er blevet større med salget til Fritz Hansen, der producerer danske designklassikere som Arne Jacobsens Ægget. Møbelproducenten har en stærk position på internationale markeder, men vigtigst deler den Skageraks værdier.

– Én ting er at minimere det negative aftryk. Hvor meget skrald, hvor meget energi, hvor mange emissioner. Det er håndfaste ting, som vi løbende kan måle på.

Men Jesper Panduro hæfter sig i lige så høj grad ved det positive aftryk:

– Vi driver forretning for at give mere, end vi tager. Så hvordan kan vi maksimere vores bidrag til samfundet og de mennesker, vi er omgivet af? Det er sværere at måle, men det kan tydeligt føles.

Det at have en økonomi, som gør dig solid, gør også, at du kan tillade dig at kaste dig ud i flere ting.
Jesper Panduro, Direktør i Skagerak

Nyfunden tålmodighed i en nordjysk skov

90.000 træer fordelt på 42 hektar landbrugsjord er et af de initiativer, som Skagerak har iværksat hjemme i Nordjylland.

For Jesper Panduro handler det om klimaet, biodiversitet og muligheden for formidling, og så må man affinde sig med, at det tager årtier at rejse en voksen skov.

Vil det sige, Skagerak-direktøren nu er blevet tålmodig?

– Det er ikke tilnærmelsesvis så slemt, som det har været, men jeg øver mig stadig nede i Rema.

Når Jesper Panduro går i supermarkedet efter en liter mælk, scanner han kasseområdet og vælger den kø med færrest kunder. Alligevel kan pulsen godt stige, hvis vedkommende foran er lidt for længe om at finde dankortet frem.

– Men hvis jeg gik ind efter en liter mælk, og jeg kom ud med en liter mælk, så er jeg jo lykkedes med mit projekt – uanset om det tog tyve sekunder mere eller mindre. Det husker jeg lige at sige til mig selv.