Som freelancer er du nødt til at kunne sige nej til en potentiel kunde. For i sidste ende kan en forkert opgave gå ud over din trivsel og dit selvværd.
Det slår Sonja Hovmand Steffensen fast, da jeg spørger ind til, hvornår freelancere skal takke nej til en opgave – og om de skal.
Sonja Hovmand Steffensen er selv freelancer, foredragsholder og selvstændig, og hun rådgiver andre i, hvordan de opstarter virksomheder med mening.
Du kan læse om hendes udvikling til at blive selvstændig i linket herunder.
Hun anerkender, at det kan være svært at vurdere, hvornår en opgave kan få hårde konsekvenser. Og at det til tider kan være svært at sige nej, fordi man har brug for pengene.
Hun mener dog, at man bliver nødt til at vurdere en opgave grundigt, inden man takker ja til den.
Læs her Sonja Hovmand Steffensens fem grunde til, at du som freelancer skal takke nej til en opgave.
Grund 1) Hvis opgaven er for langt fra dine kernekompetencer
”Det er hårdt at arbejde med områder, vi ikke er gode til.
Mange freelancere er jo startet op, fordi de får en glæde ved at arbejde med noget specifikt, og fordi de vil have lov til selv at bestemme, hvad de vil arbejde med. Hvis man som freelancer går for langt uden for det område, bliver det for energidrænende.
Som freelancer er det vigtigt at være tro mod det, de brænder for og ikke gå for meget på kompromis, for ellers mister de energien og brænder ud.
Derudover bliver det sjældent et godt match, hvis de siger ja til at løse en opgave, de ikke er gode til.
Dermed er der også mindre sandsynlighed for, at kunden bliver tilfreds.”
Grund 2) Hvis du ikke har ordentlig tid til at løse opgaven
”Freelancere kan blive udsat for, at kunden presser på for, at opgaven skal løses hurtigt. Eller at man bliver nødt til at gå på kompromis med de ting, man har i sin kalender – eksempelvis andre kunder – og man skal sidde sent hver aften.
Det burde være en indikator for, at man skal takke nej til opgaven.
For hvis man går på kompromis med tiden, bliver man selv presset. Det medfører, at man får mindre overskud, og desto mere presset man er, desto mindre kreativ er man.”
”Hvis man så vælger at bruge noget af sin private tid, skal man gøre op med, om det er pengene værd at fravælge børn eller venner i en periode. Og sørge for, at det kun er i en kortere periode.
For hvis man i en længere periode går på kompromis med sin tid, kan man risikere at brænde ud eller at få en utilfreds familie.”
Grund 3) Hvis kunden siger, det skal være hurtigt, billigt og i høj kvalitet
”Når kunder efterspørger den type opgaver, kan det være et udtryk for, at kunden ikke er bevidst om, hvad du og din arbejdskraft egentlig er værd, og at de ikke har et særligt indblik i dit arbejdsområde, men samtidig gerne vil sætte rammerne for det.
Rammer man sådan en kunde, kan det blive udfordrende, fordi man risikerer, at kunderne bliver pernitten omkring, hvordan du løser opgaven, uden at have indsigt i feltet.
Og hvis man så vælger at fortsætte med kunden efterfølgende, får man lagt en standard, som er, at man altid kan levere hurtig, billig og i høj kvalitet.
Så hvis man vælger at takke ja til sådan en opgave, skal man sige til kunden, at det kun gælder for den ene specifikke opgave, og at tilbuddet ikke gælder for efterfølgende opgaver.”
På Vigeur har vi tidligere skrevet om, hvordan du faktisk bliver mere effektiv, når du sætter tempoet ned. Det kan du læse mere om i artiklen herunder.
Grund 4) Hvis du bliver drænet, når du tænker på opgaven
”Det kan være svært at sætte finger på, hvad det præcis er i opgaven, som dræner for energi. Lige som når et job ser perfekt ud på papiret, men så snart man starter, dræner det mere, end det giver energi.
Derfor kræver det erfaring at kunne takke nej til opgaver, der dræner dig – du skal altså nærmest opleve de drænende opgaver på egen krop, før du kan vide, hvilke opgaver der dræner dig.
En god idé kan derfor være at nedskrive de advarselstegn, der var ved en potentiel opgave, så du kan bruge listen næste gang, du skal vurdere en opgave.”
Prøv Vigeur
Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.