Kultur skal længere op på den politiske dagsorden, og det er der en god grund til, mener teaterdirektøren
Kulturlivet

Kultur skal længere op på den politiske dagsorden, og det er der en god grund til, mener teaterdirektøren

Går du nogensinde i teateret? Det burde du måske. For ifølge teaterdirektør Lars Sennels, er det i teateret, vi konfronteres med vores følelser og bliver tvunget til at tage stilling til de svære problematikker, som er til stedet i vores samfund.

"En aften i teatret er både til eftertænksomhed og morskab. Det er her, vi mødes og kigger os selv i øjnene," skriver Lars Sennels i dagens Lederens løsning. Foto: Claus Søndberg.
14. juni 2021

Skrevet af Lars Sennels, teaterdirektør i Vendsyssel Teater

Egentligt havde jeg allerede skrevet et indlæg om kulturens vigtighed. Om at coronaen har vist os alle, hvor vigtig kunsten er. Hvor meget den har fyldt i folks bevidsthed det seneste år under nedlukningen, om hvordan befolkningen har savnet kunsten og det i en sådan grad, at man har været og er parat til at gå til online-ferniseringer og se teaterforestillinger, der er produceret til en live-oplevelse på scenen, på ens egen lille computerskærm. 

Indlægget skulle også handle om det kommende kommunalvalg, og om hvor vigtigt det er, at kulturen kommer på dagsordenen, fordi vi alle har BRUG for kunsten. Jeg ville have skrevet om, at der landspolitisk det seneste års tid fra en temmelig stor række af ordførere har været meget fokus på kunsten og kulturpolitikken. 

Jeg ville så gerne have skrevet, at kunst er ikke en udgift, fordi et rigt kulturliv betyder en rig kommune – åndeligt og økonomisk. Det er der, hvor kunsten blomstrer og har ordentlige vilkår, at mennesker trives og gerne vil bo. Og lige præcis bosætning er jo det helt store mantra for rigtigt mange kommuner.

Hvordan tiltrækker vi nogle flere borgere – underforstået hvordan øger vi skattegrundlaget? Der skal være et job. Der skal være noget at bo i. Der skal være skoler og børnehaver. Og der skal være kunst og kultur.

Det er dem der skaber, udvikler og viser os nye veje.
Lars Sennels, Teaterdirektør ved Vendsyssel Teater

Planen var også at skrive om kunstnerne, og hvor vigtige de er for vores samfund. Det er dem der skaber, udvikler og viser os nye veje. De mener noget, har noget på hjerte. De rører os og får os til at grine, tænke, henføres, betages og de får os til at græde. 

Og så var det, da jeg havde skrevet alt det og var vældig tilfreds med mig selv, at jeg lige tjekkede Facebook. Og her var det så. Et brev til udviklings og integrationsminister Mattias Tesfaye skrevet af en af de kunstnere, jeg beundrer allermest – Benjamin Koppel. Og det fik mig til at stoppe op og tænke, at dette måtte laves om, for her var en sag, der nærmest slår alt.  

Det handler om Syrien og om, at den danske regering på trods af FN-advarsler er parat til at sende flygtninge retur til det krigshærgede land. Under #ikkeivoresnavn har Benjamin Koppel skrevet en række breve til udviklings- og integrationsminister Mattias Tesfaye, for nu må de være nok. Hvad er det dog for et land, vi lever i? 

Lars Sennels har de sidste 11 år ageret teaterdirektør på Vendsyssel Teater. Før det var han direktør på musikteateret i Holstebro og direktør for Horsens Ny Teater og Nordjyllands Mediecenter i Aabybro. Foto: Claus Søndberg.
Lars Sennels har de sidste 11 år ageret teaterdirektør på Vendsyssel Teater. Før det var han direktør på musikteateret i Holstebro og direktør for Horsens Ny Teater og Nordjyllands Mediecenter i Aabybro. Foto: Claus Søndberg.

Den måde, som regeringen behandler flygtninge på, er kort og godt umenneskelig og har tragiske konsekvenser for mennesker, der i stedet skulle have vores hjælp. Og vi er endda parate til at gå så vidt som til at sende mennesker retur til Syrien – til et af verdens mest horrible og diktatoriske regimer.

Samtidig vil vi ikke tage imod danske børn fra syriske fanglejre, fordi vi er bange for deres mødre – sådan lidt enkelt forklaret. 

Og hvad har det så med nordjysk erhvervslivs eller teatrets problematikker at gøre? Det handler om ordentlighed. 

Som chef og som menneske må ordentligheden altid være i højsædet. Jeg har altid sagt til mine børn, at uanset hvad de kaster sig ud i, skal de være ordentlige med hinanden og deres omgivelser. Det prøver jeg også at være, og det er noget, jeg lægger meget vægt på i min dagligdag i teatret. Det tror jeg, at alle mine medarbejdere på Vendsyssel Teater ved.

Men hvor er ordentligheden blevet af, når det kommer til medmenneskeligheden og vores holdning til nogle meget udsatte mennesker i dyb nød? Til flygtninge, der netop troede, at de var blevet reddet – hvorefter de har gjort alt for at lære vores sprog og vores særlige kultur at kende.

Særligt syriske kvinder har åbenbart fået at vide, at de skal rejse hjem. Hvorfor se hen mod forfølgelse, fængsling, tortur og henrettelse, når de kan blive her i Danmark, hvor de gør alt, hvad de kan, for at passe ind i det danske samfund? 

Vi skylder at lave og præsentere teater, der handler om, hvordan vi som samfund eller regering gebærder os.
Lars Sennels, Teaterdirektør ved Vendsyssel Teater

Jeg er stolt over at være en del af en branche, hvor kunstnere står op og står ved deres synspunkter. Og hvor de kæmper for værdier, der skal gælde alle steder – i kulturlivet som i erhvervslivet.

Så både for erhvervslivets, for kulturens og for borgernes skyld skal kunsten fylde mere. Den er vores fællesskab, og sammenhængskraft, Den er det, vi taler om. Det er vores kit, og her er vores rum til refleksion og eftertanke. Det er her, vi kommer til os selv. Det er her vi udveksler tanker.  

En aften i teatret er både til eftertænksomhed og morskab. Det er her, vi mødes og kigger os selv i øjnene. Det er her, vi møder de store følelser i os selv mærker dem. Det er også her, vi godt tør at tage fat på de svære ting.

Vi præsenterer hver sæson forestillinger, der tør tage livtag med de svære emner, og vi har adskillige gange vist flygtningeteater både af, med og om flygtningene og deres helt umulige betingelser. Også teater med teenageflygtninge, der alt for tidligt har måttet gennemgå det levende mareridt, det er at skulle flygte. 

Foto: Claus Søndberg.
Foto: Claus Søndberg.

Vi vil blive ved med at skabe teater om de største og vigtigste emner i samfundet lige nu. For vi skylder også at lave og præsentere teater, der handler om, hvordan vi som samfund eller regering gebærder os.

Derfor skal kunsten også være en større del af den politiske debat – lokalpolitikerne skal se nødvendigheden af at have en kulturpolitik, som bør være en helt naturlig og central del af enhver kommunes eller ethvert lands almene diskussion og dannelse.  

Så lad os hylde kunstnerne – både for deres kunst og for deres engagement. Og lad os få kulturpolitikken endnu længere op på den politiske dagsorden. Vi begynder med kommunalvalget til efteråret. God valgkamp.