Politiker vil ændre det negative kommentarspor: Vi skal ikke stå model til alt
Kulturlivet

Politiker vil ændre det negative kommentarspor: Vi skal ikke stå model til alt

Maja Torp har arbejdet med politik i både Folketinget og byrådet i Aalborg. Det betyder, at hun har erfaringer med den hadske tone, som er mod politikerne på de sociale medier. Vi har derfor bedt Maja Torp komme med sit bud på, hvordan vi kan løse problemet og bidrage til en bedre tone på de sociale medier.

Maja synes, debatten på de sociale medier er blevet for hård. Og det skal vi gøre noget ved. Foto: Claus Søndberg.
26. maj 2021

Skrevet af Maja Torp, byrådsmedlem i Aalborg og tidligere folketingsmedlem. 

Det er simpelthen for dårligt, at tonen på de sociale medier er blevet så hadsk og nedladende over for blandt andet os politikere. Tonen har udviklet sig i den forkerte retning hen over de senere år, og i værste tilfælde ender den ud i trusler mod politikeren. Det er helt uacceptabelt. 

Som politiker mærker man det hver dag. Negative bemærkninger - ikke bare til dine politiske holdninger, men til hvordan du lever dit private liv, ser ud eller går klædt.  

Det går ud over arbejdsmiljøet som politiker, og mange vælger at stoppe i politik, fordi det psykisk bliver for hårdt eller afholder sig helt fra at gå ind i politik. 

Når du vælger at gå ind i politik, brænder en ild i dig. En ild, der giver dig lyst til at kaste dig ind i at forbedre forholdene for børnene, de ældre, de socialt udsatte, udvikle byens rum eller noget helt andet. Engagementet er i top og meget godt kan bygges på et stort engagement.  

Du hilser de gode debatter, nye vinkler og input velkommen. Det er nemlig med til at udvikle politik på den gode måde, hvor du som politiker bliver klogere og på den måde i højere grad bliver klædt på til det store og ærefulde ansvar og hverv, det er at repræsentere vælgerne.

Fra sin lejlighed kigger Maja Torp ud over Aalborg, hvor hun sidder i byrådet. Foto: Claus Søndberg.
Fra sin lejlighed kigger Maja Torp ud over Aalborg, hvor hun sidder i byrådet. Foto: Claus Søndberg.

Og det er helt afgørende i et samfund som det danske, hvor vi har en styreform med et repræsentativt demokrati, og hvor du derfor som politiker er borgerens repræsentant i byråd, regionsråd og Folketinget.

Men de hadske bemærkninger og kommentarer har taget overhånd. Ikke kritiske kommentarer, der udfordrer ens måde at tænke på, men en decideret hadsk og personlig tilgang til politikeren har indtaget en plads i det offentlige rum, hvor det ikke kommer til at handle om at udvikle det bedst mulige samfund.  

I stedet bliver man som politiker prygelknabe - for politikerne kan man åbenbart altid slå på, og det må jo være deres skyld det hele.  

Heldigvis er det stadig kun et fåtal af danskerne, der repræsenterer denne destruktive og nedladende adfærd, og der er masser af danskere, der har noget rigtig vigtigt at byde ind med i den offentlige debat. Og det skal de ENDELIG blive ved med. Det er med til at udvikle vores samfund i overensstemmelse med indbyggernes ønsker og behov. 

Vi skal ikke stå model til alt eller tage ansvar for alle andre menneskers både gode og dårlige valg i livet.
Maja Torp, Byrådsmedlem og tidligere folketingsmedlem.

Udfordringen er bare, at disse konstruktive input fra velmenende danskere bliver færre, da de barske og hadske bemærkninger vil afholde rigtig mange fra at gå ind i debatterne på sociale medier. Det er utrolig ærgerligt. 

Vi skal bruge energien på de, som vil debatten

Vi bør være meget opmærksomme på ikke at gå i debat med disse mennesker og tro, at vi kan tale til fornuften og vende debatten til en konstruktiv debat frem for en destruktiv.

Vi skal i stedet fokusere på at bruge vores tid og energi på de danskere, der velmenende ønsker debatten for at klæde os på som politikere til at varetage deres interesser.  

Vi skal også i højere grad bruge administratorrollen i facebookgrupper og andre grupper til at træde i karakter og nægte adgang til de personer, der blot har et mål om at få politikeren ned med nakken. Og nej, det betyder ikke, at vi som politikere ikke kan tage imod kritik - og tilmed også lære af kritik.

Det betyder dog, at vi ikke skal stå model til alt eller tage ansvar for alle andre menneskers både gode og dårlige valg i livet. 

Velkommen til den gode tone. 

For at komme tættere på Maja Torp som person, har vi bedt hende besvare tre hurtige spørgsmål om politik, inspiration og udvikling.