Sonja rådgiver dig til at blive selvstændig: "Arbejdsmarkedet passer ikke til de særligt sensitive og introverte"
Arbejdspladsen

Sonja rådgiver dig til at blive selvstændig: "Arbejdsmarkedet passer ikke til de særligt sensitive og introverte"

Sonja plejede at arbejde i butik, på kontor eller hotel. Men for nogle år siden valgte hun at gå imod en stigende tendens og blive en af de selvstændige – nu hjælper hun andre med at gøre det samme.

Foto: Pressefoto
6. december 2022

”Jeg havde svært ved at acceptere, at min chef i bund og grund havde the finale word i forhold til, om jeg eksempelvis skulle have lov til at tage til juleklippedag med mine børn. Hvornår jeg kunne se mine børn, afhang af, hvornår jeg skulle arbejde. Jeg kunne ikke forlige mig med, at det ikke var den anden vej rundt.”

Sådan fortæller Sonja Hovmand Steffensen, som tilbage i 2020 valgte at gå selvstændig. Før hun blev selvstændig, arbejdede hun blandt andet som ansat på kontor, hoteller og i butik.

Men hun kunne ikke forlige sig med den fordeling mellem arbejdsliv og privatlivet, som det medførte.

”Den vigtigste opgave var at gå på arbejde, mens den næst vigtigste blev at være noget for mine børn. På den måde var arbejdsgiver førstevælger på min tid. Det var svært. Jeg følte også, jeg havde meget at give ved at blive selvstændig.”

Nu rådgiver hun andre til at følge trop. Og det kan der være stærkt brug for.

Færre og færre bliver generelt selvstændige

Antallet af personer, der arbejder i egen virksomhed som selvstændig, er faldet fra 329.000 i 1983 til 192.000 i 2019.

Samtidig har Danmark den laveste andel selvstændige i EU.

Det viste en rapport udgivet af SMVdanmark i 2021.

Mange er særligt sensitive og introverte, og det er bare ikke en god cocktail med det arbejdsmarked, vi har i øjeblikket.
Sonja Hovmand Steffensen

I forbindelse med rapporten kaldte Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, det for en meget bekymrende udvikling:

”Det er et stort problem og en kæmpe udfordring for vores samfund, for vi ved, at mange nye job skabes af iværksættere, der i mange tilfælde begynder som små selvstændige. Når vi som samfund over så mange år får færre, som ernærer sig selv, og får flere lønmodtagere, går vi glip af noget af den virkelyst, skaberkraft og innovation, der ligger i at være selvstændig,” fortalte han i en pressemeddelelse.

Sonja Hovmand Steffensen oplever i sin virksomhed The Good Business Life, at flere efterspørger et mere fleksibelt arbejdsliv, som netop livet som selvstændig kan levere:

”Langt de fleste, jeg arbejder med, har været stressramte eller er tæt på en stressmelding. Og mange er særligt sensitive og introverte, og det er bare ikke en god cocktail med det arbejdsmarked, vi har i øjeblikket,” fortæller hun.

Flere pauser og mere mening

Når Sonja Hovmand Steffensen taler med sine kunder, er det typisk, fordi de er kørt død i det arbejdsmarked, som dikterer 8-16 jobbet. Derfor ser de sammen på, om livet som selvstændig kunne være noget for dem.

Hun så i 2020 et marked for at rådgive dem, der ønskede at gøre op med det almindelige arbejdsliv og i stedet blive selvbestemmende og selvstændige.

Derfor arbejder hun i dag som selvstændig mentor for soloselvstændige.

”Det er fedt at være selvstændig, fordi man så kan planlægge sit arbejdsliv, så det passer med de pauser, man har brug for. Jeg kan arbejde på en måde, som er meget mere sund over for mig selv, fordi jeg kan tage pauser, når jeg har brug for det, og jeg kan være det for mine børn, som jeg gerne vil være. Jeg kan arbejde, som det passer ind i min rytme.

Samtidig synes jeg, at jeg bidrager til at skabe en bedre verden, fordi jeg hjælper andre med at skabe en bedre hverdag, så de kan være noget for deres familier og børn og skabe positive forandringer i verden,” fortæller hun.

Derudover giver livet som selvstændig Sonja Hovmand Steffensen muligheden for at skabe forandringer i verden, mener hun:

”Mit udgangspunkt har altid været at hjælpe mennesker, men i det arbejde følte jeg ikke, jeg hjalp dem dybt nok. Men nu hjælper jeg mennesker med at finde ind til det, der er vigtig for dem, og så hjælper jeg dem med at få det ud i verden, så de kan hjælpe nogle andre.”