Ved du, hvordan du skal søge drømmejobbet som nyuddannet? Få de råd, du mangler
Uddannelse

Ved du, hvordan du skal søge drømmejobbet som nyuddannet? Få de råd, du mangler

Læg vægt på, hvad du kan og skru op for din motivation for at være i jobbet. Så når du lagt i din jobsøgning som nyuddannet fortæller karrierekonsulent

25. januar 2022

For mange nyuddannede kan det være grænseoverskridende at skulle søge det første job. Man står uden den helt store erfaring i baggagen og det virker måske som om, at der findes mange skjulte fælder og veje at gå.

Hvordan får man beskrevet sin egen manglende erfaring på en positiv måde? Skal du ringe og spørge til frokostordninger? Og hvor vigtigt er det egentlig at beskrive sin motivation for jobbet?

Jeg har taget dine spørgsmål med til Emil Schoenbaum, der til dagligt rådgiver nyuddannede som er karrierekonsulent ved konsulenthuset Ballisager.

Hvad skal man lægge vægt på som nyuddannet?

Som nyuddannet er det spændende hvad du ved, men endnu mere spændende hvad du kan.

Da vi i 2018 spurgte en lang række virksomheder om, hvad deres bedste jobsøgningsråd til en nyuddannet akademiker var, svarede 64%: “Forklar hvad dine akademiske kompetencer kan bruges til.”

Som nyuddannet er det altså vigtigt at ”oversætte” sine kompetencer fra studiet til erhvervslivet.

Som akademiker tilegner man sig ofte en ”værktøjskasse”, der kan anvendes i en bredere forstand end man måske regner med. Man vil eksempelvis ofte have arbejdet analytisk, foretaget research og arbejdet med mundtlig og/eller skriftlig formidling.

Derfor er det vigtigt, at man som nyuddannet bruger mest energi på at fortælle, hvad man faktisk kan bidrage med, og bruge mindre energi på at nævne, at man mangler erfaring. Hvis manglende erfaring bliver et samtaleemne, vil jeg anbefale, at man prøver at give et eksempel på, hvordan man ville forsøge at løse en opgave, man ikke har erfaring med. For eksempel:

”Jeg forestiller mig, at…” ”Jeg vil starte med x. Dernæst vil jeg … Og jeg vil fx også…”

På den måde viser du dit refleksionsniveau, og giver virksomheden en idé om, i hvilket omfang den manglende erfaring har betydning.

Det er også vigtigt, at man øver sig i at italesætte sin motivation for jobbet. Her er det klart en fordel, hvis man kan få sine egne interesser til at overlappe med virksomhedens.

På den måde bruger man en retorik, der også afspejler, hvad virksomheden får ud af ansættelsen.

Et godt tip kan være at undersøge hvad virksomhedens overordnede formål/vision/strategi/principper er, og tale ind i dét som udgangspunkt.

Det kan også være en god idé at forholde sig til spørgsmålet ”Hvorfor”?

Hvorfor vil du løse opgaverne?

Hvorfor tiltaler virksomheden dig?

Hvorfor er de spændende?

Hvilke “fordele” har man som nyuddannet?

1) Din motivation for at komme i gang er i top. Du er nysgerrig og interesseret i at udvikle dig, så du kan præstere bedst muligt (hvilket selvfølgelig er til fordel for virksomheden!).

2) Du er ”formbar”. Du er ikke præget af vanetænkning og gamle rutiner som først skal aflæres.

3) Du har den nyeste viden. Selvom det er vigtigt at fremhæve, hvad man kan, så er det stadig spændende, hvad du ved. Som nyuddannet kan du bidrage med de nyeste indsigter inden for x,y,z

Hvordan får jeg solgt mig selv?

Det bedste udgangspunkt ift. at sælge sig selv er at være nysgerrig på virksomhedens behov.

Det er nemmere at finde ud af, hvordan ens kompetencer matcher virksomhedens behov, når man ved mere om dem.

Jeg anbefaler derfor altid at man ringer til den kontaktperson der (ofte) er nævnt i stillingsopslaget og stiller spørgsmål til stillingen.

Her er det vigtigt at man er strategisk, og ikke bare spørger fordi man er nysgerrig. Svarene skulle gerne være med til at kvalificere selve ansøgningen ved, at du opnår indsigt i, hvad der er vigtigt for virksomheden.

Jeg anbefaler derfor, at man eksempelvis stiller spørgsmål til selve opgaverne, så man ved at blive klogere på disse bedre kan italesætte, hvordan man vil gribe dem an på en måde, det er beskrevet ovenover

Hvordan skiller jeg mig ud fra de andre med min uddannelse og fra min årgang?

Her vil jeg igen vende tilbage til motivationen.

I valget mellem to ens faglige profiler, vil den der bedst italesætter sin motivation stå stærkest.

Husk at det i den sammenhæng kan være et godt udgangspunkt at undersøge virksomhedens formål/vision/strategi/principper.

Man kan dog også skille sig ud fagligt ved at være skarp på at fremhæve de kompetencer, man har, som er mest relevante for virksomheden. Her ville det igen være en fordel at ringe til virksomheden og blive klogere på deres behov.