Christina Ørskov blev direktør på en sørgelig baggrund: Nu elsker hun sit job
Portræt

Christina Ørskov blev direktør på en sørgelig baggrund: Nu elsker hun sit job

Da Orskov Yard mistede sin direktør, tabte Christina Ørskov også sin elskede bror. Hun besluttede sig for at kæmpe for værftet og for de ansatte - og fik sat det rigtige hold. Mød Orskov Yard-direktøren, der netop har nedlagt sin første kronhjort og er kåret til Årets Ejerleder i Nordjylland.

Dokken her er den nyeste investering hos Orskov Yard. 300 millioner kroner har den kostet. Foto: Claus Søndberg
15. december 2021

Gangen hen til Christina Ørskovs hjørnekontor er vel 20 meter lang. Og samtlige 20 meter smiler en velklædt mand med varme, grønne øjne én i møde. Smilet kommer fra et stort glasindrammet fotografi, der hænger på væggen. 

Christina Ørskov kan også se det, når hun sidder på sin plads bag skrivebordet.

Manden på billedet er Christina Ørskovs bror. Eller var. For Jeppe Ørskov døde i 2015. 

Han blev bisat præcis et år efter, at han var faldet om på en skiferie i Østrig. Han nåede lige at blive 50 år.

Jeppe Ørskov fik en blodprop i hjertet, netop som han og familien samt en stor flok venner var ankommet til Obertauern.

Til venstre billedet af Jeppe Ørskov, der døde i 2015. Til højre billedet af Christina Ørskovs to sønner - 29-årige Frederik og 26-årige Daniel. Foto: Claus Søndberg
Til venstre billedet af Jeppe Ørskov, der døde i 2015. Til højre billedet af Christina Ørskovs to sønner - 29-årige Frederik og 26-årige Daniel. Foto: Claus Søndberg

Efter den første formiddag på ski ville gruppen pakke ud, men på hotellet blev Jeppe Ørskov dårlig. I ambulancen fik han en blodprop, der var så brutal, at det tog ham et halvt år at komme nogenlunde på benene igen.

Christina Ørskov var selvfølgelig i chok og sorg over sin bror. De to har altid haft et nært forhold - og boede også ved siden af hinanden i Frederikshavn.

- Jeg var selvfølgelig bekymret for Jeppe og for hans familie - og for Orskov Yard. For hvad skulle der ske med selskabet, siger Christina Ørskov.

Christina og Jeppe Ørskov var begge begyndt at arbejde på værftet i løbet af 1990’erne. Det skete på en anden tragisk baggrund.

Deres mor døde pludseligt, bare 49 år gammel, og det fik de to søskende til at rykke hjem til virksomheden, tættere på deres far - og tættere på hinanden. Ikke mindst.

Jeppe var uddannet skibsingeniør og arbejdede på det tidspunkt på et værft i Miami. Han stod netop for at skulle begynde et økonomistudie på et universitet i San Diego, men besluttede sig i stedet for at rejse hjem for at støtte sin søster og far.

Også Christina gik ind i firmaet. 

Christina Ørskov er ivrig jæger og har for nylig nedlagt sin første store kronhjort og drømmer om at skyde en zebra på en afrikansk safari. Foto: Claus Søndberg
Christina Ørskov er ivrig jæger og har for nylig nedlagt sin første store kronhjort og drømmer om at skyde en zebra på en afrikansk safari. Foto: Claus Søndberg

Hun er uddannet advokatsekretær, men fik børn tidligt og prioriterede at gå hjemme hos dem. Drev café ved siden af. Indtil hun - efter sin mors død - fik plads i bestyrelsen. 

Ørskov Stålskibsværft hed det dengang, da værftsindustrien så meget anderledes ud.

Dengang byggede Ørskov Stålskibsværft også helt nye skibe, men op gennem 90’erne blev konkurrencen fra værfter i Østen så stor, at mange værfter bukkede under.

Ørskov Stålskibsværft måtte i 2003 gennem en større transformation og blev til Orskov Yard A/S.

Det nye selskab skulle primært have fokus på ombygninger, service og reparation af fartøjer fra stort set alle områder i den maritime industri - offshoresupportskibe, færger, fiskefartøjer, tankskibe og militærfartøjer er at finde blandt virksomhedens kunder.

Det var på dét tidspunkt, Jeppe Ørskov for alvor trådte i karakter - og overtog direktørstolen efter sin far, Niels Ørskov.

Så meget desto større var chokket, da Jeppe Ørskov pludselig blev ramt af en blodprop i februar 2014.

På det tidspunkt sad Christina Ørskov som bestyrelsesformand for virksomheden og stod i det daglige for administration og HR, og hun bliver stadig bevæget, når hun tænker tilbage på den opbakning, familien og firmaet fik.

- Vi fik så meget sympati, støtte og respekt. Det var helt vildt. Alle rejste sig på en måde, der var dybt imponerende. Alle gjorde deres bedste, siger Christina Ørskov og uddyber:

- Det var ledelsesgruppen, der virkelig trådte i karakter. Der var mestrene og de timelønnede. De ydede bare endnu mere, end vi havde troet muligt, husker Christina Ørskov.

Vi har taget plads ved mødebordet på hendes kontor på havnen - med udsigt til enorme kraner uden for vinduerne.

I Dok 2 ligger en rød færge fra Fjordline. I det fjerne giver decembersolen genskin i Kattegat og får skyggerne til at danse på væggen i det store kontor.

Mødebordet står lige under fotografiet af Jeppe Ørskov. 

Christina Ørskov er uddannet advokatsekretær, men har arbejdet som direktør i Orskov Yard siden 2015. Foto: Claus Søndberg
Christina Ørskov er uddannet advokatsekretær, men har arbejdet som direktør i Orskov Yard siden 2015. Foto: Claus Søndberg

Han nåede at komme sig så meget efter sin blodprop i Østrig, at han var tilbage på Orskov Yard efter sommerferien - og kunne arbejde nogle timer om dagen.

Men i september faldt han pludselig om igen. 

Det viste sig, at Ørskov-direktøren også havde lungecancer, og et halvt år senere døde han.

Han blev bisat på årsdagen for blodproppen i Østrig. 

Jeppe Ørskov efterlod sin hustru og to børn på henholdsvis 12 år og 16 år. 

- Det var en meget turbulent tid. Vi troede jo på, at han bare skulle komme sig og snart var tilbage i direktørstolen, men pludselig gik det en anden vej, siger Christina Ørskov.

Allerede da familien kom hjem fra Østrig, overtog Christina Ørskov de bestyrelsesposter, som hendes bror havde haft. Hun overtog også på mange andre områder. 

Men den dybe tekniske indsigt har hun ikke, så hun kunne kun fylde direktørstolen delvist ud.

Derfor kom hendes far, der egentlig var gået på pension og flyttet til Spanien, hjem for at hjælpe, indtil en ny ledelsesstruktur var klar.

De overvejede også at sælge Orskov, men ideen blev hurtigt skrinlagt. 

Dertil var - og er - familievirksomhedens historie for stærk og betydningsfuld. 

Ørskov Christensens Stålskibsværft blev etableret af Christinas farfar i 1958. 

Arne Ørskov etablerede virksomheden som et nybygningsværft, hvor konstruktion og bygning af nye stålkuttere var omdrejningspunktet for aktiviteterne, og gennem årene udviklede værftet sig hurtigt til andre og større skibstyper.

Så forhistorien betød noget. Også for Christina.

Hun kan stadig huske, hvordan hun som barn fik et sus i maven, når hun og Jeppe var med deres far nede på værftet om lørdagen for at åbne post.

Det var en fryd, når de gik ud i værkstederne.

- Jeg elskede duften af svejseos, og det gør jeg stadig, ler Christina Ørskov. 

52-årige Christina Ørskov elsker duften af svejseos - og har gjort det, siden hun som barn var med sin far nede på værftet om lørdagen. Foto: Claus Søndberg
52-årige Christina Ørskov elsker duften af svejseos - og har gjort det, siden hun som barn var med sin far nede på værftet om lørdagen. Foto: Claus Søndberg

Hun følte sig også forpligtet af de mange medarbejdere, der er ansat i virksomheden.

Alle de medarbejdere, der bakker op - og som repræsenterer den særlige Ørskov-ånd. Det er dén ånd, der står for sammenhold og vilje til at tage fat - og at arbejde hårdt og længe, når et skib skal gøres færdigt. Uanset om det er jul, påske eller pinse.

- Vi driver virksomheden som en stor familie, hvor alle har et ansvar - uanset om man er timelønnet eller direktør, siger Christina Ørskov.

- Blandt medarbejderne er der en enorm fleksibilitet og opbakning. Til gengæld har vi et stort ansvar for, at de 220 medarbejdere har et arbejde at stå op til om morgenen.

Den lange familietradition kunne ikke bare brydes. Orskov skulle bevares i familien.

Derfor besluttede ledelsen og bestyrelsen en ny struktur med et delt ledelse.

Christina Ørskov blev ansat som direktør, og man hentede en ny administrerende direktør in  i selskabet. Valget faldt på Lars Fischer, og ham er Christina Ørskov rigtig glad for.

- Vi kørte parløb fra dag ét. Han har koncentreret sig om de tekniske ting, kunderne og skibene. Jeg er den mere udadvendte.

Christina Ørskov er ualmindeligt godt tilfreds med arbejdsdelingen. I det hele taget er hun godt tilfreds med sit ledelsesteam. Det bedste hold, synes hun.

- Det handler om tillid, og det er erfarne folk, der godt kan træffe beslutninger selv.

Christina Ørskov er morgenmenneske og møder klokken 6. Drikker kaffe med produktionschefen på hans kontor. 

Hendes kalender er altid fyldt. Hun er med i mange maritime bestyrelser og netværk. 

- Jeg forsøger at markere det maritime Nordjylland alle de steder, jeg kan komme til det.

Personligt giver hun rundvisninger til alle, der vil se værftet - og har blandt andet “adopteret” en lokal skoleklasse, der besøger værftet, når corona tillader det.

I rummet ved siden af Christina Ørskovs kontor er der fast plads til de mange små, gule sikkerhedshjelme og overtrækstrøjer.

Christina Ørskov blander sig også i den offentlige debat, blandt andet om den tredje Limfjordsforbindelse. Hun er smertelig bevidst om, at Frederikshavn har brug for at holde på indbyggertallet. Derfor taler hun også Frederikshavns og Vendsyssels sag i sine netværk i København.

Direktørens kalender er altid fyldt. Hun er med i mange maritime bestyrelser og netværk. Foto: Claus Søndberg
Direktørens kalender er altid fyldt. Hun er med i mange maritime bestyrelser og netværk. Foto: Claus Søndberg

Christina Ørskovs navn dukker op så mange steder, at andre end de helt lokale har fået øje på hende.

Fornylig vandt hun prisen som Årets Ejerleder 2021 i Nordjylland for at være en “ejerleder, der har sammensat det rigtige team og vist viljen til at drive væksten i Orskov Yard”.

-  Samtidig tager Christina Ørskov et globalt og lokalt samfunds- og klimamæssigt ansvar med bæredygtige investeringer og lokale projekter. Christina er en ildsjæl, der flot og beslutsomt fører familievirksomheden videre. Hun er en ejerleder, der giver tilbage til sit lokalsamfund, og som ikke er bange for at tage det lange seje træk for at lykkes, lød nogle af de rosende ord.

Christina Ørskov er taknemmelig for hæderen, men er mest glad for, at hun kunne dele dagen med sin forlovede og sine to sønner. 

29-årige Frederik arbejder som grøn energiinvestor i en kapitalfond i København, og 26-årige Daniel læser til maskinmester på Martec i Frederikshavn.

Der hænger også et fotografi af de to sønner på væggen over mødebordet i Christina Ørskovs kontor. Ved siden af Jeppe.

Billedet af Christina Ørskovs to sønner - 29-årige Frederik og 26-årige Daniel. Foto: Claus Søndberg
Billedet af Christina Ørskovs to sønner - 29-årige Frederik og 26-årige Daniel. Foto: Claus Søndberg

Jeppes søn og datter - og hendes egne to sønner - er alle med som observatører i bestyrelsen i Orskov Yard.

Om nogle af dem på et tidspunkt vil gå aktivt ind i Orskov Yard, er for tidligt at sige. De skal i hvert fald ikke presses til det, siger Christina Ørskov, for det blev hverken hun eller Jeppe.

Men de tre unge mænd har alle haft jobs på værftet - og interesserer sig for det, så måske 4. generation overtager på et eller andet tidspunkt?

Indtil da sidder Christina Ørskov og Lars Fischer sikkert ved roret - og har sammen med bestyrelsen lagt en strategi for de kommende år.

Orskov Yard er de seneste år vokset og har investeret store summer i nye dokningsanlæg for at kunne tage endnu større skibe ind.

Bæredygtighed er en stor prioritering for Christina Ørskov, der gerne vil med til at ændre branchens aftryk på klimaet. Eksempelvis er der nu installeret landstrømsanlæg på værftet, så skibenes egne generatorer ikke er tændte og forurener, mens de ligger i dok.

- Sammen med flybranchen repræsenterer vi nogen af dem, der forurener mest, så det er også her, de største forskelle kan gøres. Og det forpligter, siger Christina Ørskov.

Hun tror på fremtiden, for uanset hvordan verden hænger sammen, vil der altid være vand at sejle på - og dermed skibe, der skal serviceres.

52-årige Christina Ørskov rejser sig fra mødebordet for at give en rundvisning i det store værftsområde, der blandt andet bringer os gennem svejseos og hjelmklædte timelønnede, der hilser hjerteligt på deres direktør. 

Vi forlader kontoret. Med Jeppe Ørskov og de to sønner på væggen.