Din klimaskam er også din leders ansvar – her er hvorfor
Bæredygtighed

Din klimaskam er også din leders ansvar – her er hvorfor

Grøn omstilling fylder mere og mere i mange danske virksomheder. Det siger de i hvert fald. Men hvad kan du som medarbejder gøre for at skåne miljøet – og er det overhovedet dit ansvar? Få svaret her.

Foto: Claus Søndberg
25. marts 2022

En kop, to kopper, tre kopper, fire kopper, fem kopper.

Papkrusene hober sig hurtigt op i løbet af arbejdsdag, når jeg arbejder fra vores redaktion. Og det er endda, selvom jeg har min egen kop stående på mit skrivebord.

Det pointerede en af mine kollegaer for mig, efterfulgt af spørgsmålet: ”har du ikke lyst til at skåne miljøet ved at bruge din egen kop?”

Og til det kan jeg jo kun svare ”jo selvfølgelig”. For som forfatteren bag bogen ”Bæredygtig Badass”, Gittemarie Johansen, siger, har vi et ansvar for både os selv, hinanden og fremtidens generationer.

Men hvordan er det så lige, man som medarbejder kommer i gang med at efterlade et grønnere aftryk på sin arbejdsplads? Og er det overhovedet medarbejderens ansvar?

Det fortæller Gittemarie Johansen om her.

Hvilke fejl begår man ofte som medarbejder, der går ud over miljøet?

”Først og fremmest er det vigtigt at placere ansvaret det rigtige sted. Derfor skal vi ikke starte med at spørge, hvad medarbejderen gør forkert. Der kan være mange ting, som medarbejderen ikke har kontrol over.

Mængden af gange jeg har talt med personer, som gerne vil ændre forskellige vaner, men som ikke kan på grund af reglementer på arbejdspladsen, er mange.

Derfor er det først og fremmest vigtigt, at man stiller ansvaret det rigtige sted, og at man stiller større krav til ledelserne, så de tager ansvar og skaber systemer, som gør det nemmere for medarbejdere at være grønnere i deres hverdag.

Oftest sidder medarbejdere med ambitionerne, men de mangler pladsen på arbejdet til at udføre dem. For mange af de aftryk, vi sætter i vores arbejdsliv, er faktisk ikke frivillige.”

Hvornår er det ledelsens ansvar?

”Et eksempel kan være, at det ikke er lovpligtigt for virksomheder at affaldssortere alle former for affald. Det vil altså sige, at de regler, der er i forskellige husstande, ikke nødvendigvis er at finde i forskellige virksomheder.

Det kan også være omkring maden. Mange er afhængige af kantiner på deres arbejdspladser, men hvis kantinerne ikke har fået at vide, at de skal prioritere grøn mad, bliver det svært for medarbejderne at tage grønnere beslutninger, når de ikke kan få mad med grønnere aftryk.

Jeg har også arbejdet med flere virksomheder, der udskifter elektronik meget oftere, end de nødvendigvis behøver. Problemet er, at elektronisk affald er den størst voksende affaldskategori i 2022, fordi vi skiller os af med elektronik alt for hurtigt - og elektronikken dermed også bliver produceret til at blive smidt ud. I mange tilfælde kan man dog sagtens undgå at opgradere og fortsat bruge det, man har.

Det er altså tiltag, hvor i højere grad kræver initiativ fra ledelsen end vaneændring fra den enkelte medarbejder.”

Hvilke vaner kan man ændre i sit arbejdsliv, som kan medvirke til at skåne miljøet?

”Der er mange mere lavpraktiske vaner, man som medarbejder kan ændre.

1. Genbrug dine remedier

Vi benytter ofte nogle ting én gang, som i virkeligheden kan erstattes af noget, som kan bruges flere gange. Det kan være kaffekopper, drikkedunke, madkasser, bestik eller rørepinde. Ofte smider vi det bare ud, når det er brugt, men i det fleste tilfælde er der en grønnere løsning, som ikke kræver en stor ændring i vores hverdag.

2. Kig på din tallerken

Et gigantisk aftryk kommer fra det, vi spiser. Så hvis du kigger på, hvad du faktisk smider på sin tallerken, er du allerede rigtig langt. Det kan være i forbindelse med at vegetarisk eller plantebaseret mad, eller hvordan du pakker din mad ind – du kan både bruge en solid madkasse, stof eller vokspapir frem for aluminiumsfolie og plastik.

3. Kør med andre

Du kan også kigge på, hvordan du kommer på arbejde i forhold til transport. Tænk over, om du kan gå, cykle, køre med andre eller tage offentlig transport. Hvis du vælger at køre på arbejde én person i én bil, kan du med fordel organisere din kørsel, så du i stedet tager flere med eller kører med andre.

4. Sortér dit affald

Er du så heldig, at du allerede har mulighed for at sortere affald på din arbejdsplads, skal du selvfølgelig bare benytte dig af det. Du kan også forsøge at undgå at lave affaldet i første omgang – overvej for eksempel om du behøver at bruge printeren, eller om du kan nøjes med dit dokument på skærmen.”

Gør det overhovedet en forskel?

“Man kan sagtens anerkende, at en person, der gør noget anderledes, måske ikke gør den største forskel. Men det er jo sjældent, at det kun er én person, der gør noget.

Derudover er alle store forandringer startet ved, at én person har skiftet mening og derfor er begyndt at gøre tingene anderledes.

Jeg tror, at når folk siger, at man ikke redder verden ved at bruge sin egen kaffekop, er skepsissen en forsvarsmekanisme. Så man ikke skal se ind i sig selv, og man så ikke behøver at revurdere sine egne vaner, fordi man afskriver dem som værende ligegyldige. Selvom det kan virke ligegyldigt, skal man bare tænke på, at hvis alle mennesker gør noget, kan det ændre meget. Og det kan vi allerede se nu.

Vi skylder både os selv, hinanden og vores fremtidige generationer at tænke en lille smule mere på, hvordan vi bruger ressourcer. Vi har ikke uanede mængder af ressourcer, så det ville være dumt at bruge dem på noget, der ikke betyder noget.

Den attitude - oplever jeg selv - skaber mere positiv energi i mit arbejdsliv.”