Hjerneskade, søvnproblemer og stress. Finn er leder for sygdomsramte medarbejdere
Podcast

Hjerneskade, søvnproblemer og stress. Finn er leder for sygdomsramte medarbejdere

Finn Karstenskov er igennem årene blevet klogere på, hvad han skal gøre for at hjælpe sine sygdomsramte medarbejdere med at indrette arbejdslivet bedst muligt. Men der er særligt én ting, han mener, kan være vanskeligt at håndtere. Ifølge Sundhedsstyrelsen lider mere end hver fjerde dansker, der er i beskæftigelse, af en langvarig sygdom.

- Jeg skal hele tiden huske at slå lyttelapperne ud og få talt med de sygdomsramte medarbejdere om, hvordan vi håndterer situationen, siger Finn Karstenskov, der er centerchef i Aalborg Kommune. Foto: Claus Søndberg.
16. oktober 2021

På Finn Karstenskovs arbejdsplads sidder medarbejdere, som har haft alvorlig stress, medarbejdere, som har en hjerneskade og medarbejdere, som lider af kronisk søvnløshed.

Som leder skal han i samarbejde med sine medarbejdere forsøge at finde ud af, hvordan hverdagen kan indrettes, så den bliver god for både de sygdomsramte medarbejdere og for de resterede kollegaer i afdelingen.

Igennem årene har han lært, at en åben dialog og individuelle hensyn er nogle af de vigtigste redskaber for at finde svaret på det spørgsmål.

Men selvom han har erfaring med sygdomsramte medarbejdere, er det ikke altid alt, der er lige let. Han synes, det kan være særligt vanskeligt som leder at håndtere den dårlige samvittighed, der ofte opstår blandt medarbejdere, som har været sygemeldt fra arbejdet i en længere periode.

- Jeg bør kunne tage mig sammen, er ifølge Finn Karstenskov, centerchef i ressourcecenter Aalborg i Aalborg Kommune, en tanke, der ofte opstår hos en sygdomsramt medarbejder.

Det er langtfra usædvanligt, at der sidder sygdomsramte medarbejdere på en arbejdsplads.

Jane Goul, der rådgiver virksomheder med sygdomsramte medarbejdere, medvirker også i podcasten. Foto: Claus Søndberg.
Jane Goul, der rådgiver virksomheder med sygdomsramte medarbejdere, medvirker også i podcasten. Foto: Claus Søndberg.

En stor undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen lavede i 2018, viste, at 27,7 procent af danskerne, der er i beskæftigelse, lider af en langvarig sygdom.

I podcasten, der ligger i toppen af denne tekst, fortæller Finn Karstenskov om sine erfaringer med sygdomsramte medarbejdere. Jane Goul deltager også i podcasten. Hun er sundhedsfaglig facilitator og rådgiver både virksomheder med sygdomsramte medarbejdere, de sygdomsramte medarbejdere selv og kollegaerne omkring.