Lyt til...
På Finn Karstenskovs arbejdsplads sidder medarbejdere, som har haft alvorlig stress, medarbejdere, som har en hjerneskade og medarbejdere, som lider af kronisk søvnløshed.
Som leder skal han i samarbejde med sine medarbejdere forsøge at finde ud af, hvordan hverdagen kan indrettes, så den bliver god for både de sygdomsramte medarbejdere og for de resterede kollegaer i afdelingen.
Igennem årene har han lært, at en åben dialog og individuelle hensyn er nogle af de vigtigste redskaber for at finde svaret på det spørgsmål.
En sygdomsramt medarbejder kan være person, der er fraværende fra sit job på grund af sygdom. Men det kan også være en person, som fortsat er på arbejdspladsen til daglig trods sygdom.
En sygdomsramt medarbejder kan også være en person, som er pårørende, eller som er kollega til en anden sygdomsramt.
Kilde: Jane Goul, sundhedsfaglig facilitator
Men selvom han har erfaring med sygdomsramte medarbejdere, er det ikke altid alt, der er lige let. Han synes, det kan være særligt vanskeligt som leder at håndtere den dårlige samvittighed, der ofte opstår blandt medarbejdere, som har været sygemeldt fra arbejdet i en længere periode.
- Jeg bør kunne tage mig sammen, er ifølge Finn Karstenskov, centerchef i ressourcecenter Aalborg i Aalborg Kommune, en tanke, der ofte opstår hos en sygdomsramt medarbejder.
Det er langtfra usædvanligt, at der sidder sygdomsramte medarbejdere på en arbejdsplads.

En stor undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen lavede i 2018, viste, at 27,7 procent af danskerne, der er i beskæftigelse, lider af en langvarig sygdom.
I podcasten, der ligger i toppen af denne tekst, fortæller Finn Karstenskov om sine erfaringer med sygdomsramte medarbejdere. Jane Goul deltager også i podcasten. Hun er sundhedsfaglig facilitator og rådgiver både virksomheder med sygdomsramte medarbejdere, de sygdomsramte medarbejdere selv og kollegaerne omkring.