Når chefen har hæk tæt på kontoret, giver Arbejdstilsynet færre påtaler
Forskning

Når chefen har hæk tæt på kontoret, giver Arbejdstilsynet færre påtaler

Når chefer bor i nærheden af arbejdspladsen, gavner det både de ansatte og virksomheden. Det viser et nyt, internationalt forskningsprojekt, der er baseret på data fra Danmark.

Foto: Unsplash.com
24. november 2022

Hvis chefen er villig til at bosætte sig lokalt i forhold til virksomheden og have børn på samme skole som sine medarbejdere, så bliver han en bedre chef.

Det viser en ny undersøgelse fra blandt andet Københavns Universitet.

”Vi har analyseret rapporter fra Arbejdstilsynet og arbejdspladsvurderinger fra medarbejdere. I begge tilfælde peger data på, at ledere, der har en lokal forankring og lægger vægt på naboskab, anlægger en ledelsesstil, der tilgodeser medarbejdernes velbefindende,” forklarer Morten Bennedsen i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Morten Bennedsen er økonomiprofessor på Københavns Universitet. Han står bag studiet sammen med Mario Daniele Amore, som er professor ved Bocconi University og Birthe Larsen, lektor ved CBS.

Ved hjælp af undersøgelses- og registerdata har de tre forskere fundet ud af, at det styrker både arbejdsmiljøet og produktiviteten i en virksomhed, hvis chefen bor inden for 5 kilometer fra arbejdspladsen.

Børn på samme skole spiller ind

En tredjedel af de virksomheder, som forskerne har analyseret, har såkaldte ”naboskabschefer”, og de er 3,6 procentpoint mindre tilbøjelige til at få påtaler fra Arbejdstilsynet.

Samtidig føler medarbejderne sig "væsentligt mere involveret i beslutninger på arbejdspladsen", og de vurderer deres arbejdsmiljø som "mere retfærdigt og mere rummeligt," når de har naboskabschefer.

Derudover er effekten af naboskabscheferne endnu stærkere, når direktørens og medarbejdernes børn går på samme skole.

”Hvis du som chef har et barn, der går på samme skole som dine ansattes børn, så vil du oftere interagere med medarbejderne på et personligt plan. Og den personlige relation kan ikke fuldstændig adskilles fra den professionelle relation,” forklarer Morten Bennedsen.

I undersøgelsen fremgår det også, virksomheder har to procentpoint mindre sandsynlighed for at få negative vurderinger fra Arbejdstilsynet, hvis chefens børn går på samme skole som nogle af de ansattes børn.

Find hele forskningsartiklen her.