Rikke sagde sit trygge chefjob op: Bestyrelsesarbejde er blevet en passion
Ligestilling

Rikke sagde sit trygge chefjob op: Bestyrelsesarbejde er blevet en passion

Rikke Mølgaard havde egentlig et udfordrende job i Aalborg Lufthavn, men har nu sagt op for at springe ud i en professionel bestyrelseskarriere. Hun vil gerne bedrive værdiskabende bestyrelsesarbejde

- Jeg vil så gerne være med til at bedrive værdiskabende bestyrelsesarbejde, siger Rikke Mølgaard. Foto: Claus Søndberg
14. september 2021

Det er syv år siden, men oplevelsen sidder stadig i Rikke Mølgaard. 

Dén aften var hun netop blevet færdig med sit livs første bestyrelsesmøde - og i efterårsmørket skulle hun nu køre hjem til Aalborg.

Hun kan med et fingerknips genkalde sig den følelse, hun var beruset af, da hun satte sig ind i sin bil uden for Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

Optændt af en forløsning, fordi hun havde glædet sig.

Men også fyldt af en helt speciel taknemmelighed. 

Rikke Mølgaard måtte derfor ringe til sin far, Ole Mølgaard.

Det er ikke ualmindeligt, at Rikke ringer til sine forældre, for i familien er de meget tætte og i daglig kontakt. 

Men denne aften var Rikkes budskab noget ganske særligt. 

For pludselig forstod hun sin far på en helt anden måde. 

Han er - og har været - mangeårigt bestyrelsesmedlem og bestyrelsesformand i en lang række virksomheder, blandt andre Saxotech, Fårup Sommerland og NOVI.

Nu kunne hun se, hvad han hele sit liv havde været drevet af.

- Dét med at sidde rundt om bordet i et bestyrelseslokale og lytte til dét, de andre siger, tale retning og strategi. Dét at kunne spille ind med sine egne kompetencer. Dét at være en del af et hold. Dét var virkelig noget helt særligt for mig den aften, siger Rikke Mølgaard, der er cand.merc i marketing.

- Hvor jeg tidligere havde forstået min fars job- og karriere 98 procent, begreb jeg nu de sidste to procent. 

Det var virkelig magisk at forstå ham på dén måde, siger Rikke Mølgaard.

Siden har de to ofte talt om dét at arbejde i bestyrelser og om forskellen på at arbejde i bestyrelser tidligere og nu.

For Rikke Mølgaard er blevet så optaget af at sidde med i bestyrelser, at hun - foruden Nordsøen Oceanarium - også sidder med i fire andre bestyrelser.

Så dedikeret er hun, at hun nu har taget en uddannelse i bestyrelsesarbejde - og har sagt sit faste job som salgs- og marketingsdirektør i Aalborg Lufthavn op for at at hellige sig bestyrelsesarbejdet 100 procent. 

Rikke Mølgaard har sidste arbejdsdag som salgs- og marketingschef i Aalborg Lufthavn fredag 24. september. Hun vil hellige sig det professionelle bestyrelsesarbejde fuldt ud. Foto: Claus Søndberg
Rikke Mølgaard har sidste arbejdsdag som salgs- og marketingschef i Aalborg Lufthavn fredag 24. september. Hun vil hellige sig det professionelle bestyrelsesarbejde fuldt ud. Foto: Claus Søndberg

Med et fast job kunne hun ikke nå at være med i flere bestyrelser, for det kræver også tid til forberedelse og møder ind i mellem.

Beslutningen om at sige jobbet op er velovervejet. For bestyrelsesarbejdet er så givende, at hun vil gerne være med i flere. Det er blevet en passion for hende.

- Når jeg går ind ad døren til den virksomhed, jeg skal til bestyrelsesmøde i, ved jeg, at jeg skal ind at gøre mit allerbedste, siger Rikke Mølgaard.

Følelsen er den samme, som da hun i 1990'erne spillede elitehåndbold i håndboldklubben Aalborg HS, som på daværende tidspunkt spillede i 1. division.

- Jeg er ambitiøs og stiller store krav til mig selv.

Selvom Rikke Mølgaard kan lide at præstere, er hun også en holdspiller. Som barn spillede hun badminton, men tilvalgte håndbolden, netop fordi det er en holdsport. 

- Da jeg spillede badminton, havde jeg ikke nogen at vende sejr eller nederlag med bagefter, og det var noget helt andet med håndbolden, hvor vi kunne sidde sammen efter kampen og diskutere detaljer, siger hun.

På samme måde ser hun bestyrelsesarbejdet som en holdsport, hvor hvert medlem bidrager med de kompetencer og den indsigt, netop han eller hun besidder.

Arbejdet med at tale om visioner, strategi, mål og retning tiltaler hende. 

Rikke Mølgaard er 45 år og sidder lige nu i fem forskellige bestyrelser. Foto: Claus Søndberg
Rikke Mølgaard er 45 år og sidder lige nu i fem forskellige bestyrelser. Foto: Claus Søndberg

- Den stemning, man kan finde i bestyrelseslokalet, er fantastisk. Når alle sidder dér og vil gøre deres bedste for virksomheden, bliver det ikke meget bedre, siger Rikke Mølgaard.

Med sin far taler hun om forskellen på dengang og nu.

Dengang var mange bestyrelsesmedlemmer generalister. I dag er der flere specialister, som komplementerer hinanden. 

Og den udvikling passer med Rikke Mølgaards egne værdier.

For hun tror på, at arbejdet i bestyrelserne bliver bedre, når medlemmerne kan bidrage med forskellighed.

Bestyrelser kalder i højere grad på alsidighed - både hvad angår faglighed, kompetencer, menneskesyn, etnicitet, køn og alder.

- Diversiteten er virkelig vigtig, siger hun.

Hun ser, at der er fokus på bestyrelsesarbejde, der skaber mere værdi.

- Det passer godt til mig. Jeg har ikke noget imod, at der bliver stillet krav til mig, og jeg vil gerne være ambitiøs og være med til at flytte noget.

Fra sine jobs har hun siddet i mange forskellige ledergrupper, men det er alligevel noget andet at arbejde i en bestyrelse.

- I et bestyrelseslokale skaber vi rammerne for direktionen, virksomheden og medarbejderne. Vi kan flytte noget, fordi vi har tillid til hinanden, og vi har tillid til hinandens kompetencer og den strategi, der bliver lagt. Det bliver jeg grebet af, siger Rikke Mølgaard.

Selvom Rikke Mølgaard er passioneret omkring bestyrelsesarbejdet, og selv om hendes beslutning om at sige op er velovervejet, havde hun alligevel store overvejelser, inden hun sagde farvel til sit faste job i lufthavnen.

Hun talte med familien om det - sin mand Jeppe Lynge Larsen og sønnerne Christian (15) og Thomas (13).

Rikke Mølgaard har fået bestyrelsesarbejdet ind med aftensmaden - hendes far Ole Mølgaard har siddet i adskillige bestyrelser - både i Nordjylland og i resten af landet. Foto: Claus Søndberg
Rikke Mølgaard har fået bestyrelsesarbejdet ind med aftensmaden - hendes far Ole Mølgaard har siddet i adskillige bestyrelser - både i Nordjylland og i resten af landet. Foto: Claus Søndberg

Drengene er født i København, hvor hun og Jeppe begge fik deres første job.

Hun er uddannet som cand. merc i marketing, og Jeppe Lynge Larsen er uddannet som cand. merc. jur., begge fra Aalborg Universitet.

Rikke Mølgaard drømte om at komme til at arbejde i Tivoli og sendte en uopfordret ansøgning. Hun blev én af dem, virksomheden ville satse på - og var på adskillige efteruddannelseskurser.

Parret havde lange arbejdsdage, gik på cafe om aftenen, boede på Østerbro og nød friheden i fem gode år.

De besluttede sig for at få børn, men netværket i København var ikke stort, når børnene var syge, og familien flyttede tilbage til Nordjylland.

Rikke havde ikke et job, da de rykkede hjem - til Hasseris i en nybygget hus.

Fik stillingen som salgs- og marketingschef i Aalborg Lufthavn - og knoklede sammen med kolleger for at få flere til at kigge mod Aalborg Lufthavn.

Det var dengang, drengene endnu var små.

Nu er de 13 og 15 år. 

Rikke er 45.

Rikke Mølgaard har taget bestik af, hvad hun vil bruge resten af sit liv på, og hun ville ikke have mere af det samme. 

Hun vil blive ved med at lære nyt. Og det ønske kan hun få opfyldt ved at arbejde som professionelt bestyrelsesmedlem. 

Bestyrelser fungerer bedst, når de er så bredt sammensat som muligt. Både på alder, køn, etnicitet, religion, menneskesyn og kompetencer, mener Rikke Mølgaard. Foto: Claus Søndberg
Bestyrelser fungerer bedst, når de er så bredt sammensat som muligt. Både på alder, køn, etnicitet, religion, menneskesyn og kompetencer, mener Rikke Mølgaard. Foto: Claus Søndberg

Beslutningen har bund i samme mod, der fik hende til at bungee jumpe i Australien, da hun læste 9. semester i Sydney. 

Og det mod, der fik hende til at sige sin mening som formand for elevrådet i folkeskolen.

Dét mod har nu fået hende til at sige farvel til den tryghed, der ligger i et fast job.

- Det har da krævet mod at sige farvel til de trygge rammer, ligesom det også kræver en vis portion mod at arbejde i bestyrelser. For i en bestyrelse kræver det mod at åbne nye diskussioner - eksempelvis om eksisterende forretningsmodeller, siger Rikke Mølgaard.

Selv om hun er modig, er hun også meget ydmyg overfor de opgaver, der nu venter.

- Jeg har været med i bestyrelser i otte år. Så jeg er erfaren - og så alligevel uerfaren. 

Hun glæder sig.

Fredag 24. september har hun sidste arbejdsdag i lufthavnen efter 12 gode år. 

- Den store udfordring bliver at bygge en bestyrelsesportefølje, så der er et match mellem virksomhed og mine kompetencer, siger hun.

- Jeg er jo typen, der bliver utålmodig af at stå i kø i Netto, men lige her skal jeg have tålmodighed, siger Rikke Mølgaard og tilføjer:

- Jeg har en enestående mulighed for at bygge videre på den bestyrelsesportefølje, jeg allerede har. Det vigtigste er, at jeg kan være med til at bedrive værdiskabende bestyrelsesarbejde - sammen med et godt hold.