Sådan får vi bugt med de hårde kommentarer på nettet, mener lokalpolitiker
Lederens løsning

Sådan får vi bugt med de hårde kommentarer på nettet, mener lokalpolitiker

I sidste uge viste en undersøgelse foretaget af DR, at 40 procent ud af de 643 adspurgte politikere, har oplevet at blive udsat for chikane. En af dem er byrådspolitiker Maja Torp. Læs her, hvordan hun mener, vi kan komme løsningen på problemet et skridt nærmere.

”Som politiker mærker man det hver dag,” fortæller Maja Torp om de negative kommentarer på sociale medier. Foto: Claus Søndberg.
26. juli 2021

Skrevet af Maja Torp, byrådsmedlem i Aalborg og tidligere folketingsmedlem.

”Du har myrdet 4 mennesker i Ghana - det skal du stilles til ansvar for.”

”Dine øjne ser mærkelige ud, du burde få dem opereret, så du kunne se mere normal ud.”

”Du lyver!” (om noget man aldrig har udtalt sig om).

Listen over beskyldninger og alt for nedværdigende og personrettede udtalelser er meget lang. Og derudover kommer hele den farverige kategori af seksuelle henvendelser, hvorunder også hører, at valgbannere pilles ned og bruges som sengetæppe hos enlige mænd, og valgflyers får placering i samlingen med side 9 piger.

Man skal være ualmindelig hårdhudet som politiker i dag, hvor det er blevet alt for let at få adgang til en politiker via ikke mindst de sociale medier. Selv har jeg udviklet min egen strategi for at være i det og sat mine egne grænser. Blokér knappen anvendes eksempelvis flittigt, når henvendelser bliver usaglige og personlige.

Tonen har udviklet sig i den forkerte retning hen over de senere år, og i værste tilfælde ender den ud i trusler mod politikeren. Det er helt uacceptabelt.

Det går ud over arbejdsmiljøet som politiker, og mange vælger at stoppe i politik, fordi det psykisk bliver for hårdt eller afholder sig helt fra at gå ind i politik.
Maja Torp, Byrådsmedlem i Aalborg og tidligere folketingsmedlem.

Som politiker mærker man det hver dag. Negative bemærkninger - ikke bare til dine politiske holdninger, men til hvordan du lever dit private liv, ser ud eller går klædt. Det går ud over arbejdsmiljøet som politiker, og mange vælger at stoppe i politik, fordi det psykisk bliver for hårdt eller afholder sig helt fra at gå ind i politik.

Når du vælger at gå ind i politik, brænder en ild i dig. En ild, der giver dig lyst til at kaste dig ind i at forbedre forholdene for børnene, de ældre, de socialt udsatte, udvikle byens rum eller noget helt andet. Engagementet er i top og meget godt kan bygges på et stort engagement. Du hilser de gode debatter, nye vinkler og input velkommen.

Det er nemlig med til at udvikle politik på den gode måde, hvor du som politiker bliver klogere og på den måde i højere grad bliver klædt på til det store og ærefulde ansvar og hverv det er, at repræsentere vælgerne. Og det er helt afgørende i et samfund som det danske, hvor vi har en styreform med et repræsentativt demokrati, og hvor du derfor som politiker er borgerens repræsentant i byråd, regionsråd og Folketinget.

Maja Torp mener, vi skal fokusere på de mennesker, som ønsker debatten frem for den negative tone i kommentarsporerene. Foto: Claus Søndberg.
Maja Torp mener, vi skal fokusere på de mennesker, som ønsker debatten frem for den negative tone i kommentarsporerene. Foto: Claus Søndberg.

Men de hadske bemærkninger og kommentarer har taget overhånd. Ikke kritiske kommentarer, der udfordrer ens måde at tænke på, men en decideret hadsk og personlig tilgang til politikeren har indtaget en plads i det offentlige rum, hvor det ikke kommer til at handle om at udvikle det bedst mulige samfund. I stedet bliver man som politiker prygelknabe - for politikerne kan man åbenbart altid slå på, og det må jo være deres skyld det hele.

Heldigvis er det stadig kun et fåtal af danskerne, der repræsenterer denne destruktive og nedladende adfærd, og der er masser af danskere, der har noget rigtig vigtigt at byde ind med i den offentlige debat. Og det skal de ENDELIG blive ved med. Det er med til at udvikle vores samfund i overensstemmelse med indbyggernes ønsker og behov.

Udfordringen er bare, at disse konstruktive input fra velmenende danskere bliver færre, da de barske og hadske bemærkninger vil afholde rigtig mange fra at gå ind i debatterne på sociale medier. Det er utrolig ærgerligt.

Vi (red: Politikere) ikke skal stå model til alt eller tage ansvar for alle andre menneskers både gode og dårlige valg i livet.
Maja Torp, Byrådsmedlem i Aalborg og tidligere folketingsmedlem.

Derfor bør vi være meget opmærksomme på ikke at gå i debat med disse mennesker og tro, at vi kan tale til fornuften og vende debatten til en konstruktiv debat frem for en destruktiv. Vi skal i stedet fokusere på at bruge vores tid og energi på de danskere, der velmenende ønsker debatten for at klæde os på som politikere til at varetage deres interesser.

Vi skal også i højere grad bruge administratorrollen i facebookgrupper og andre grupper til at træde i karakter og nægte adgang til de personer, der blot har et mål om at få politikeren ned med nakken. Og nej, det betyder ikke, at vi som politikere ikke kan tage imod kritik - og tilmed også lære af kritik. Det betyder dog, at vi ikke skal stå model til alt eller tage ansvar for alle andre menneskers både gode og dårlige valg i livet.

Velkommen til den gode tone.