Skal vi belønne medarbejdere for at være sunde? Direktør i Nordkraft er ikke i tvivl
Lederens løsning

Skal vi belønne medarbejdere for at være sunde? Direktør i Nordkraft er ikke i tvivl

Ville du være mere motiveret til at bevæge dig i din hverdag, hvis du blev belønnet for det? Ifølge direktør Carina Lind Husum kunne det være løsning på et problem, som vedrører samfundet økonomi.

- Kan vi som ledere tillade os at sætte krav til vores ansatte om deres sundhed?, spørger direktør i DGI Huset Nordkraft.
5. juli 2021

Skrevet af Carina Lind Husum, direktør i DGI Huset Nordkraft. 

Det står lysende klart, at danskerne har ondt i sundheden. Både den fysiske og den psykiske sundhed er udfordret efter snart halvandet år med Covid-19, nedlukning af landet i flere omgange, hjemmearbejdspladser og sociale bobler.

Vi skal lære at være sammen igen, at holde fysiske møder, arbejde i teams og deltage i arrangementer af både erhvervsmæssig og social karakter. De fleste har savnet det sociale, fællesskabet, sammenholdet, og den energi vi får fra de mennesker, vi omgiver os med, men det gør ikke, at det ikke kan være svært at komme tilbage til ”normalen”.

Vi er som ledere blevet mindet om vigtigheden af at tage godt imod vores medarbejdere, når de returnerer til arbejdspladsen efter en lang hjemsendelse, og udvise tålmodighed, for at det er første ”første arbejdsdag”, også selvom medarbejderen har mange års anciennitet i virksomheden.

For individet er inaktiviteten en plet på samvittigheden, men for samfundet er det en tikkende bombe, med alvorlige følger for Danmarks økonomi.
Carina Lind Husum, Direktør i DGI Huset Nordkraft

Jeg tror, mange ledere har spurgt sig selv, om det er nu, der skal sættes ind med opstartsarrangementer, teambuilding, grillhygge eller fælles EM-fodbold på storskærm. Små ting som kan få teamånden tilbage i virksomheden og fremkalde følelsen af det sammenhold, som var helt naturligt før den 11. marts 2020, hvor vores hverdag blev ændret i løbet af et enkelt pressemøde.

Vi har alle hørt eller brugt begrebet Coronakilo, og på de sociale medier blev sommerformen 2020 hurtigt sat på standby, da fitnesscentre, foreningsidræt m.v. blev lukket ned. Nu står vi her, næsten halvandet år senere, og det er for mange blevet helt uoverskueligt at komme i gang. Sommerferien, rosévin og grillpølse sæsonen er lige foran os, så man kunne jo også lige vente... bare lige til august.

For individet er inaktiviteten en plet på samvittigheden, men for samfundet er det en tikkende bombe, med alvorlige følger for Danmarks økonomi. Hvad kan vi gøre for at genstarte de gode vaner, og kan vi i samme omgang få ”de sidste” med.

Kan vi som ledere tillade os at sætte krav til vores ansatte om deres sundhed, kan vi sætte motion på dagsorden i virksomheden og vil regeringen give os en hjælpende hånd?

Bevægelse, idræt og fitness giver ikke kun sunde borgere. Det giver energi, sammenhold, fællesskabsfølelse og vi har brug for det hele efter Covid-19.
Carina Lind Husum, Direktør i DGI Huset Nordkraft

Skolereformen har et krav om 45 minutters bevægelse i løbet af en skoledag, men at lave en reform for arbejdsmarkedet er nok ikke realistisk. Men kunne man lave en pulje eller tilskudsordning, som kan søges af virksomhederne til fremme af ekstraordinære sundhedstiltag. Og hvad ville der ske, hvis vi som privatpersoner kunne trække vores idræts- og fitnessmedlemskaber fra i skat, ligesom vores kontingent til fagforeningen.

Der er ingen tvivl om at der vil være mange holdninger til sådanne støtteordninger, men vi står i en situation, hvor det kan blive meget dyrt at lade stå til. Bevægelse og sundhed er en personlig ting for mange, og som individer ønsker vi ikke at lade os diktere, men hvis blot vi kan opfordre, eller måske ligefrem belønne en indsats på området, tror jeg, vi kan nå langt.

Kan sundhed som personalegode blive et parameter, som flytter medarbejderne, der gør, at de netop vælger den ene frem for den anden virksomhed?

En ting er sikker. Vi har alle et ansvar, både overfor os selv men også overfor samfundet.

Bevægelse, idræt og fitness giver ikke kun sunde borgere. Det giver energi, sammenhold, fællesskabsfølelse og vi har brug for det hele efter Covid-19.