Topchefen så demonstranterne komme imod sig – og han er klar på, at de kommer igen
Podcast

Topchefen så demonstranterne komme imod sig – og han er klar på, at de kommer igen

Michael Lundgaard Thomsen er direktør i den virksomhed herhjemme, der udleder mest CO2. En fredag formiddag lænkede demonstranter sig til hovedporten.

Michael Lundgaard Thomsen, direktør i Aalborg Portland, foran hovedporten, som i april blev spærret af demonstranter. Foto: Claus Søndberg.
21. september 2021

Lyt til...

Michael Lundgaard Thomsen stod i administrationsbygningen og kiggede ud ad et stort glasparti, da demonstranterne kom gående hen ad Rørdalsvej og drejede om hjørnet.

De havde retning direkte mod Aalborg Portlands hovedport. Cementvirksomheden, hvor Michael Lundgaard Thomsen er direktør.

- Jeg kunne se optoget med demonstranterne, der havde røde-lignende munkedragte på. De var 30-40 stykker - primært unge kvinder. Der var ovenikøbet også et par stykker, der havde børn med, siger han.

- Politiet fulgte dem på begge sider. Bagved gik 5-6 fotografer og tog billeder.

Det var en fredag formiddag i april. Eftermiddagen forinden havde han siddet på sit kontor, da en mail fra politiet var landet i hans indbakke. Demonstrationen var blevet anmeldt, og direktøren havde få timer til at beslutte, hvordan situationen skulle håndteres.

Nu var de her.

CO2-fangst er et af de CO2-reducerende tiltag, som Aalborg Portland satser på. Her ses cementfabrikkens skorstene. Foto: Claus Søndberg.
CO2-fangst er et af de CO2-reducerende tiltag, som Aalborg Portland satser på. Her ses cementfabrikkens skorstene. Foto: Claus Søndberg.

Demonstranterne nærmede sig porten, som skulle lukke lastbilchauffører med materialer til cementproduktionen ind og holde alle andre ude.

Med sig havde demonstranterne skilte og slagsange, som ikke efterlod nogen tvivl om, at de havde ét ønske: At stoppe CO2-udledningen fra fabrikken og de høje skorstene bag porten.

Som direktør i Aalborg Portland – virksomheden, der udleder mest CO2 herhjemme – bliver Michael Lundgaard Thomsen ofte mødt af en omverden, der stiller ham spørgsmålet: Hvorfor gør I ikke noget for at reducere jeres CO2-udledning?

Det er hans ansvar at besvare det spørgsmål. Den fredag formiddag stod han bag det store glasparti og overvejede, om han skulle gå ud og forsøge at gøre netop dette.

Du kan høre resten af historien i podcasten, der ligger i toppen af denne tekst.