Prorektor: - Unge mennesker skal bringe deres viden i spil, ikke begraves i bøger
Annoncørbetalt indhold

Prorektor: - Unge mennesker skal bringe deres viden i spil, ikke begraves i bøger

Samfundet står over for en række komplekse udfordringer, og de kan ikke løses af individer, lyder det fra 48-årige Anne Marie Kanstrup. Mød Aalborg Universitets prorektor, som slår et slag for tværfaglighed og har en mission om, at studerende rent faktisk skal vide, hvad de kan tilbyde erhvervslivet og regionen – ja sågar verden i det hele taget.

Foto: Claus Søndberg
13. januar 2022
Om partnerskabet

Denne artikel er bragt i samarbejde med

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet

I sommer blev 48-årige Anne Marie Kanstrup ansat som prorektor på Aalborg Universitet og trådte således ind i rektoratet på universitetet, der i årenes løb flere gange er blevet anerkendt som Europas bedste ingeniøruniversitet.

Det lå ellers ikke i kortene, at Anne Marie Kanstrup skulle blive prorektor – eller for den sags skyld, at hun skulle tage en gymnasial uddannelse og universitetsuddannelse, som blev efterfulgt af et ph.d.-stipendium og senere en stilling som professor.

Hun var nemlig første generation i sin familie, som valgte den akademiske vej, og det blev hendes ivrighed efter at bruge sin viden til noget, der ifølge hende selv blev udslagsgivende for det valg.

- Efter gymnasiet søgte jeg mod Aarhus og endte på en universitetsuddannelse, hvor forelæsninger fyldte meget – og det var simpelthen ikke et godt match. For jeg havde brug for at vide, hvad jeg skulle bruge alt det teoretiske til. Så det blev kortvarigt, forklarer Anne Marie Kanstrup.

I stedet begyndte hun på en uddannelse i humanistisk datalogi på Aalborg Universitet, hvilket blev starten på to årtiers uddannelse og karriere i selvsamme institution – blot med en mindre afstikker til professionshøjskolen UCN, hvor hun i to år var chef for forskning og udvikling.

- Da jeg første gang trådte ind ad dørene til AAU, skulle jeg pludselig til at anvende min viden og rent faktisk bruge de kompetencer, som jeg nu engang havde, til at løse samfundsnære udfordringer. Og det var lige præcis, hvad jeg brændte for, siger hun og tilføjer:

- Derfor kan man sige, at jeg selv har mærket på egen krop, hvad Aalborg Universitet står for. Det er simpelthen ikke muligt at gemme sig bag et tårn af bøger. De studerende er ”tvunget” til at forholde sig til egne kompetencer og bruge deres faglighed til at løse virkelige udfordringer og samarbejde med erhvervslivet. Det er vores approach på AAU. Vi tror på, at unge mennesker skal bringe deres viden i spil og ikke blot begraves i bøger.

Foto: Claus Søndberg
Foto: Claus Søndberg

- Vi skal matche samfundets behov

Det er et halvt år siden, at Anne Marie Kanstrup satte sig i stolen på sit kontor som ny prorektor for første gang, men efter tyve år på universitetet kender hun organisationen indgående. Som prorektor bruger hun nu en stor del af sin tid på at udvikle universitetets uddannelsesportefølje, så de studerendes kompetencer og faglighed matcher samfundet og erhvervslivets behov – på kort og lang sigt.

- Virksomheders behov og samfundet i det hele taget forandrer sig hele tiden, og det skal vi som et af landets universiteter imødekomme. Derfor arbejder vi både med kort og langt lys. Det er med til at sikre, at vores studerende tilegner sig kompetencer, der reelt er brug for nu og i fremtiden, fortæller Anne Marie Kanstrup og tilføjer:

- Som prorektor er jeg med til at stå for, at universitetets uddannelsesporteføljer følger med udviklingen. I den sammenhæng er samarbejde med erhvervslivet vitalt. Derfor vil jeg kraftigt opfordre virksomheder til at indgå i dialog med universitetet, så vi kan blive klogere på deres behov, mens de også kan få øjnene op for, hvilken værdi en universitetsuddannet kan tilføre virksomheden. Dialog og samarbejde er simpelthen afgørende for, at vi kan forvandle viden til samfundsnytte.

Foto: Claus Søndberg
Foto: Claus Søndberg

Samfundets udfordringer kalder på tværfaglighed og digitale evner

Anne Marie Kanstrup peger på to indsatsområder, som skal være med til at sikre, at AAU-studerende kan bidrage til erhvervslivet og løse virksomhedernes problematikker – nemlig endnu bedre digitale kompetencer og tværfaglighed:

- Samfundet står over for nogle store og komplekse udfordringer. Klimakrisen og coronapandemien for at nævne nogle. Og den slags samfundsproblematikker kan ikke løses af individer eller personer med samme faglighed alene. Det kræver, at fagligheder samarbejder. Derfor arbejder vi aktuelt på at styrke fundamentet for tværfaglighed, ligesom vi har fokus på at styrke det digitale fundament for alle studerende og har derfor implementeret digitale læringsmål i samtlige studieordninger på AAU.

Foto: Claus Søndberg
Foto: Claus Søndberg

Anne Marie Kanstrup har selv undervist og forsket på flere uddannelser – blandt andet på Institut for Planlægning, Institut for Datalogi, Institut for Kommunikation og det sundhedsvidenskabelige fakultet. Måske netop derfor brænder hun for at føre indsatsområderne ud i livet:

- Vi har flere projekter i gang, som skal bidrage til, at de studerende bliver endnu bedre til at samarbejde på tværs – uden vel at mærke at gå på kompromis med deres kernefaglighed, siger Anne Marie Kanstrup og uddyber:

- En af de ting, som vi glæder os meget til i det nye år, er at kunne åbne AAU Science and Innovation Hub, som står klar i sommeren 2022. Det bliver et slags garagemiljø for startups, projekter og forskning og er dermed også et mødested for studerende, forskere og virksomheder. AAU Science and Innovation Hub er endnu et initiativ i vores arbejde med at bygge videnbroer og skabe viden og resultater i samarbejder, som kan bidrage til at forandre verden.

Du kan læse mere om AAU’s arbejde for at skabe viden for verden på www.aau.dk.