Foto: Svenn Hjartarson.
Annoncørbetalt indhold

10 vækstår og ejerskifte: Der ligger en målrettet plan bag succesfuld byggevirksomhed

Siden barndommen har Anders Harbo Thomsen arbejdet mod at overtage familiens tømrer- og snedkervirksomhed Magnus Thomsens Efterfølgere. 33 år senere er han nået i mål og har nu en klar anbefaling til andre, der skal lave ejerskifte. Læs med og bliv klogere på Anders Harbo Thomsens refleksioner mod drømmejobbet.

Foto: Svenn Hjartarson.
14. juni 2022
Om partnerskabet

Denne artikel er bragt i samarbejde med

Sydbank
Sydbank

Anders Harbo Thomsen gik i 2. klasse, da han en dag kom hjem fra skole og fortalte sine forældre, at han slet ikke havde behov for at lære hverken sprog eller geografi. Han ville være tømrer. 

“Jeg har altid overværet mine forældre skrive fakturaer ved spisebordet og arbejde fra kontoret, som lå i vores kælder, Jeg forestiller mig, at det er lidt som at vokse op på en gård med landbrug; når man er så integreret i arbejdet, kan interessen opstå helt naturligt,” siger han. 

Drømmen gik i opfyldelse og tilbage i 2010 overtog han første del af forældrenes tømrer- og snedkervirksomhed.

”Det smarte ved, at jeg altid har haft klare visioner for fremtiden, er, at jeg har kunne planlægge mit liv op til da. Jeg vidste, at jeg skulle være tømrer, og jeg vidste dermed også, at jeg skulle sørge for at opleve en masse inden overtagelsen.” 

”Min bror er derimod uddannet inden for IT og havde ikke samme naturlige interesse for virksomheden som jeg.” 

Anders fik også sommerjob i forældrenes virksomhed og har løbende hjulpet til med at lave både tidsplaner og kontrakter, inden han selv overtog virksomheden.

Uddannet tømrer og bygningskonstruktør med bred erfaring

Anders Harbo Thomsen møde sin kone, Maria, som 18-årig, og de to flyttede sammen til henholdsvis Aarhus og Horsens for at læse.  

Her uddannede Anders sig til tømrer og bygningskonstruktør. Derfor er han i stand til at planlægge og udarbejde et byggeri fra start til slut, og afkode, hvordan planlægningen udarbejdes i byggeriet proces. 

Da Anders blev færdiguddannet, fik han et job i tegnestuen hos CEBRA Architecture i Aarhus og var blandt andet med til at arbejde på Isbjerget ved Aarhus Ø.  

”Min kombination af uddannelser og min erfaring gør, at jeg har en bredere forståelse for byggeri. Jeg har set, hvordan det fungerer bag om håndværkerfaget, og har en forståelse for, hvordan håndværkerne arbejder i byggeprocessen” 

”Min kone og jeg har altid haft et mål om at ende, hvor vi er i dag. Dermed kunne vi planlægge alle de ting, vi gerne ville, inden generationsskiftet i virksomheden. Vi boede og studerede begge i Aarhus, og vi drog til Australien og fik en masse fede oplevelser, fordi vi begge vidste, at når først vi bosætter os i Aalborg, og jeg overtager virksomheden, så bliver vi der,” fortæller Anders Harbo Thomsen. 

Anders og Maria forlod Aarhus i 2006 og satte kursen mod Aalborg, så Anders og forældrene kunne lave en overdragelsesplan over de næste 3-5 år. 

Foto: Svenn Hjartarson.

Ejerskifte i Magnus Thomsens Eftf. med Sydbank på sidelinjen

Den 1. januar 2010 overtog Anders første del af virksomheden, og i dag ejer han virksomheden sammen med Søren Lund Thomsen og Thomas Casper, hvor Anders og Søren er fætre. Nu er de i gang med at bygge nyt domicil på Svendborgvej i Aalborg. 

”Da vi påbegyndte ejerskiftet, mødte mine forældre og jeg op i banken for at fremlægge overdragelsen og få et lån til det. Mine forældre gav mig helt frie tøjler til de visioner, jeg havde for virksomheden, som blandt andet omfattede vækst af virksomheden, integrering af nye IT-systemer og landsdækkende aftaler, frem for blot at lave lokalt arbejde.” 

”Sydbank hjalp mig med et lån, og deres rådgivere gav os sparring når vi skulle lægge budget og lave strategier for virksomheden. Sydbank har altid været en meget aktiv del af virksomhedens rejse.”  

Alle tre ejere fra Magnus Thomsens Efterfølgere har været igennem processen med ejerskifte, og der lyder en klar anbefaling fra Anders Harbo Thomsen til andre, der skal gennemføre ejerskifte: 

”Start dialogen med banken i rigtig god tid, og sørg for at bruge den som sparringspartner i overdragelsen. De hjælper både med at lægge planer for finansiering, omlægge lån på de rigtige tidspunkter og til at holde snuden i sporet.” 

”For vores vedkommende har det resulteret i vækst af både antallet af medarbejdere og vores landsdækkende visioner de sidste 10 år – det er bare guld værd at have deres objektive blik på virksomheden.” 

Den udtalelse bliver bakket op af Søren Østergaard Nielsen. Han er afdelingsdirektør i Sydbank Merchant Bank-afdeling. Her rådgiver de blandt andet virksomheder, der står midt i et ejerskifte.  

”Center for Ejerledede Virksomheder er kommet frem til, at i 25% af alle tilfælde med ejerskifte, er ejeren 75 år eller ældre. Centeret har ligeledes spurgt ejerledere over 65 år, om de har lagt en plan for ejerskifte. Her er det under halvdelen, der svarer ja. Det tyder på, at mange ejerledere kommer for sent i gang med at planlægge virksomhedens ejerskifte,” fortæller Søren Østergaard Nielsen og afslutter:  

”Selvom ejerskiftet måske først skal finde sted om 5 eller 10 år, er det vigtigt at forberede overdragelsen i god tid.” 

Læs mere om Sydbanks muligheder for rådgivning om ejerskifte ved at trykke her.