Foto: Claus Søndberg.
Arbejdspladsen

Peter blev fritstillet 24 timer inden dette interview

Hvordan er det at miste sit job? Det findes der sikkert lige så mange svar på, som der findes mennesker, der har oplevet det. Ikke desto mindre valgte jeg at stille Peter Boltau spørgsmålet, da jeg tilfældigvis fik ham på besøg, dagen efter han var blevet fritstillet som topchef.

Peter Boltau fik i 2019 tildelt Den Nordjyske Ledelsespris efter en indstilling fra sine medarbejdere. En pris, der gives til en leder, som blandt andet formår at skabe et godt arbejdsmiljø. Foto: Claus Søndberg.
22. juli 2021

Peter Boltau har siddet overfor mig i podcaststudiet før. Han har siddet foran mikrofonen som topchef for den nordjyske entreprenørvirksomhed TL Byg. Men i dag, på dagen, hvor denne podcast bliver optaget, er han ikke længere topchef.

For 24 timer siden fik han at vide, at han blev fritstillet med øjeblikkelig virkning.

Det var – af åbenlyse årsager – ikke planlagt, at vi skulle mødes for at snakke om fritstillingen. Men nu, hvor han sidder foran mikrofonen, er det alligevel oplagt at spørge ind til. Jeg er nysgerrig på at finde ud af, hvordan det er at miste sit job. Nysgerrig på at høre, hvordan han har det.

”Jeg har det faktisk rigtig godt,” siger han.

”Jeg kigger aldrig bagud, for det kan jeg alligevel ikke gøre noget ved. Der åbner sig lige pludselig en masse nye muligheder, som jeg har gået og drømt om, at jeg også godt kunne tænke mig at prøve kræfter med”.

Det lyder måske som det nemme svar. Men som vi sidder der overfor hinanden, lyder det også som det ærlige. Han virker glad og rolig.

Jeg kommer aldrig til at ændre på den måde, jeg gerne vil fremstå som leder
Peter Boltau, tidligere topchef i entreprenørvirksomheden TL Byg

”Jeg fik at vide, at vi ikke skulle fortsætte samarbejdet. Så fra dags dato er jeg fri på markedet. Lige siden har jeg været ved at følge op på mange af de henvendelser, der allerede er kommet,” siger han.

Vil lave noget, der gør ham ”rigtig, rigtig glad”

Peter Boltau ved ikke, hvad hans arbejdsliv nu kommer til at byde på. Men han ved, at han skal have lavet sig en liste over ting, der gør ham ”rigtigt, rigtig glad”. Og en liste over mennesker, der gør ham glad - og som han godt kunne tænke sig at lave noget sammen med.

”Derefter begynder jeg at ringe rundt, og så skal vi ud at drikke en masse kaffe,” siger han.

Peter Boltau er næppe alene om at vægte glæde og arbejdslyst højt i et kommende job. Nye tal fra konsulenthuset Ballisager viser, at gode kollegaer er det vigtigste for danskerne, når de søger nye karriereveje.

Noget som også har betydning for danskerne – men som dog ligger lidt længere nede på listen – er, at et kommende job giver dem mulighed for at blive dygtigere. Det er også noget, TL Bygs tidligere topchef kommer til at kigge efter.

”Hvis man kigger på mit CV, laver jeg stort set altid noget nyt, når jeg skifter arbejde. Jeg skifter gerne branche netop for at lære noget nyt. Så nu går jeg også og tænker over, hvad jeg ikke har prøvet før. Jeg søger en ny legeplads, hvor jeg kan komme ud og prøve mig selv af,” siger han.

Tro mod sig selv

Er der noget, du i bagklogskabens lys ville ønske, du som leder havde gjort anderledes? spørger jeg ham.

”Jeg kan sige det ligeud: Jeg er utrolig tro imod mig selv som person, og jeg kommer aldrig til at ændre på den måde, jeg gerne vil fremstå som leder. Så der er intet, jeg ville have gjort anderledes,” svarer han.

Han er ifølge Nordjyske blevet fritstillet, fordi TL Byg ikke har haft tilstrækkelig økonomisk fremgang.

”Men der er måske ting, jeg skulle have skruet lidt mere op for. Den skulle have haft endnu mere gas. Men det har været fedt, og jeg har elsket min tid ved TL Byg,” siger han.

Da han forlader podcaststudiet, kan jeg ikke lade være med at tænke på, om han har et nyt job, næste gang han sætter sig foran mikrofonen – og om det er et, der gør ham ”rigtig, rigtig glad”.

 

Du kan lytte til podcasten lidt senere på sommeren. I mellemtiden kan du høre nogle af vores andre podcasts på vigeur.dk eller på vores podcastkanal "Vigeur podcast" på Spotify.