Skrevet af Kristoffer Hjort Storm, kommunikationschef i REKOM
Det er næsten surrealistisk at være tilbage ovenpå den lange nedlukning, som store dele af vores forretninger har været igennem. Men vores personale og gæster ser ud til at nyde genåbningen, og vi har nogle rigtigt gode fester på vores venues.
Da statsministeren lukkede Danmark ned i marts 2020, hjemsendte vi alt vores personale med løn. Lige fra cheferne til dem, som kun havde ganske få vagter om måneden. Det gjorde vi, fordi vi ønskede at hjælpe vores unge medarbejdere gennem krisen og samtidig sikre dem, at de havde et job hos os, når vi igen kunne åbne. Under nedlukningen har vi holdt en del frivillige sociale onlinearrangementer, såsom bingo, quiz og endda koncerter.
Folk er heldigvis vendt kraftigt tilbage til vores beværtninger, og jeg hører fra kollegaer i restaurationsmiljøet, at de også har fået rigtigt godt gang i forretningerne igen på den anden side af Covid-19-restriktionerne.
Derfor venter den største udfordring nok ikke her i dette efterår, men når hverdagen igen melder sig.
Heldigvis har den danske økonomi det godt for tiden, og mange mennesker er i beskæftigelse. Det er altid en kæmpe fordel for en branche som vores.

Desværre oplever mange af vores kollegaer store rekrutteringsproblemer i øjeblikket. Det er meget svært at finde dygtige kokke og tjenere på markedet, da alle (heldigvis) er i arbejde. Specielt udlærte tjenere er der stor mangel på.
Politikere har i årevis talt om, at vi skal have flere til at søge ind på erhvervsuddannelserne, men der er ikke sket nogen udvikling. Vi er simpelthen nødt til at se mere handling fra politisk side.
Men vores branche er også nødsaget til at blive mere offensiv i forhold til de unge mennesker, som skal vælge karrierevej. Derfor skal vi på charmeoffensiv ude på folkeskolerne og få flere til at søge ind på de uddannelser, der er relateret til vores fag. Jeg mener, at det er en oplagt opgave for eksempelvis for HORESTA at gribe den bold.
Jeg blev selv valgt til bestyrelsen i den nordjyske afdeling 1. januar i år, og det vil bestemt være et emne, jeg vil bringe op i bestyrelsen, indtil problematikken er løst.
Vil du vide mere om Kristoffer Hjort Storm?
Hvad er det mest positive, der er sket inden for restaurationsbranchen de seneste tre år?
- De sidste tre år står nok primært i Covid-19's skygge. Men jeg synes, det er meget positivt at se, hvor mange mennesker som er kommet ud på det seneste, og som støtter op om branchen. Det var rigtig positivt at se, hvor flot mange af vores kollegaer omstillede sig under krisen til at levere take-away eller andet, som kunne sikre en omsætning.
Hvis du var en minister, hvilken ville du så være, hvad ville du så sætte i fokus som det første?
- Så ville jeg gerne være familie- og socialminister. Jeg synes, familierne fylder for lidt i dagens samfund. De klassiske familieværdier bliver udvasket i et pseudoforsøg på at skabe ligestilling mellem mor og far. Vi skal ikke forsøge at gøre kønnene ens, men i stedet glæde os over, at vi er forskellige, og dermed kan give vores børn forskellige input. Det bør være forældrenes primære ansvar at give deres børn nærvær, tryghed og at lære dem helt basale ting som at binde snørebånd og at cykle.
Selvom det kan lyde enkelt, så tror jeg på, at det er med til at knytte bånd mellem barn og forældre.
Desværre har mange forældre en tendens til at overlade et alt for stort ansvar til daginstitutionerne og skolerne, hvilket har resulteret i, at mange børns motorik og koncentration i dag er meget dårligere end tidligere.
Hvem er din største inspirationskilde og hvorfor?
- Jeg har mange inspirationskilder. Hvis man kun lader sig inspirere af enkelte personer, så tror jeg, at man nemt kan blive snæversynet. Men en person, som jeg finder meget inspirerende, er kunstneren Kristian Hornsleth.
Vi har haft mange gode samtaler om alt fra kunst, til politik, til familielivet. Vi er på mange måder meget forskellige, og kommer fra to helt forskellige baggrunde, men alligevel føler jeg, at vi får meget ud af hinandens inputs.