Starter du nyt job efter 1. juli? Her er 4 nedslagspunkter fra ny lov, du skal kende
Arbejdspladsen

Starter du nyt job efter 1. juli? Her er 4 nedslagspunkter fra ny lov, du skal kende

Nye mindstekrav og udvidet oplysningspligt. Har du styr på, hvad din kontrakt skal rumme, hvis du bliver ansat efter den 1. juli 2023? Ellers giver vi dig hovedtrækkene her.

Foto: Unsplash.com
27. juni 2023

Hvis du starter i nyt job – eller skal ansætte nye medarbejdere – efter den 1. juli, er der kommet nye regler, som du skal være opmærksom på.

Den nye lov skal sikre, at lønmodtagere får større forudsigelighed i ansættelsen og større gennemsigtighed om deres arbejdsvilkår. Blandt andet ved at udvide arbejdsgivers pligt til at give medarbejderen oplysninger om ansættelsesforholdet.

Det sker, efter Folketinget den 11. maj 2023 vedtog en ny lov om ansættelsesbeviser, der træder i kraft den 1. juli.

Læs med herunder, hvor vi giver dig overblikket over den nye lov i fire hovedtræk.

1) Mindstekrav til arbejdsvilkår

Loven indfører som noget nyt en række mindstekrav til medarbejderes arbejdsvilkår.

Kravene medfører blandt andet, at en prøveperiode ikke kan overstige seks måneder. Er du funktionæransat, er det stadig maks. 3 måneder, der gælder.

Lønmodtagere med et arbejdsmønster, der er helt eller delvist forudsigeligt, er ikke forpligtet til at arbejde ud over de fastlagte referencetimer og -dage.

Derudover kan arbejdsgiver med den nye lov kun hindre dig i at arbejde for andre arbejdsgivere, hvis arbejdet af saglige grunde er uforeneligt med ansættelsesforholdet.

Sker der brud på mindstekravene, kan medarbejderen tilkendes en godtgørelse, hvor størrelsen fastsættes af en domstol.

2) Fristen for, hvornår du skal modtage din ansættelseskontrakt, bliver forkortet

Frem til den 1. juli har du haft krav på at modtage en ansættelseskontrakt senest en måned efter, du er tiltrådt på dit nye arbejde. Det ændrer sig med den nye lov.

Her skal du modtage din ansættelseskontrakt indeholdende de væsentligste oplysninger senest syv kalenderdage efter din første arbejdsdag. Visse andre oplysninger skal fortsat udleveres efter en måned.

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?