Værsgo – vi giver dig her fem artikler om rekruttering.
Hvad er rekruttering? Hvorfor er rekruttering vigtigt? Hvordan sikrer man de rette kandidater i fremtiden?
Det har vi i flere omgange spurgt nordjyske ledere og eksperter om.
Og så har vi været en tur i Frederikshavn. Frederikshavn Kommune og det private erhvervsliv i kommunen har indgået et samarbejde, der har til formål at tiltrække arbejdskraft til toppen af Danmark.
For det er nok ikke gået nogens næse forbi. Manglen på arbejdskraft har nået nye højder de seneste måneder, og derfor har vi også på Vigeur haft fokus på emnet.
Her får du fem stykker indhold om rekruttering, som kan inspirere dig og give dig ny viden gennem både lyd og tekst.
Kig med, og bliv klogere på rekruttering – både nu og i fremtiden.
God fornøjelse.
I fremtiden kan du måske swipe dig til et nyt job på Tinder

Arbejdsgiverne skal vænne sig til, at rekruttering og fastholdelse af medarbejdere er noget, som de kommer til at arbejde meget mere med, fortæller Mia Thyregod Rasmussen, der er adjunkt på Institut for Kultur og Læring. Hun forsker i rekruttering og fastholdelse af medarbejdere.
I denne artikel får du viden om fire tendenser inden for rekruttering og fastholdelse af medarbejdere.
Mia Thyregod Rasmussen peger blandt andet på, at der er en stigende tendens til, at virksomheder, både offentlige og private, rekrutterer på alternative måder. Ja, selv på Tinder kan man som jobsøgende være heldig at finde kærligheden og blive kaldt til jobsamtale.
Derudover forventer hun mere fokus på offboarding, employer branding og fleksible arbejdspladser, når virksomheder skal tiltrække de rette kandidater.
Læs med her.
Rasmus har indrettet arbejdspladsen anderledes end de fleste – og han har nemt ved at rekruttere medarbejdere

I dette afsnit af podcasten Tæt på beslutningen kan du møde Rasmus Nielsen, der er chef for den nordjyske virksomhed RareWine, der i den grad har fundet ud af, hvordan man effektivt kan rekruttere og fastholde medarbejdere.
For ham handler det om at skabe et godt arbejdsmiljø og give medarbejderne frihed.
Hos RareWine har medarbejderne fri adgang til både badmintonbane og vinautomat. I arbejdstiden. Og så er han ikke så bekymret for, om hans medarbejdere kun arbejder seks timer. For han ved, at hvis der er brug for det, er de kun et opkald væk – også fredag aften.
RareWine har brugt meget tid på at fortælle omverdenen om deres anderledes arbejdsmiljø – og det har givet pote i forbindelse med rekruttering og fastholdelse af medarbejdere.
- Jeg har aldrig haft en, der har forladt mig, siger Rasmus Nielsen i podcastafsnittet.
I afsnittet diskuterer Rasmus Nielsen og Thomas Hugo Møller, tidligere direktør i det nu konkursramte flyselskab Great Dane Airlines, hvordan man rekrutterer de rette medarbejdere.
Lyt med her.
Fik du aldrig svar på din jobansøgning eller samtale? Hør rekrutteringskonsulenternes råd, så det ikke sker igen

I forbindelse med rekruttering er der to parter. Virksomheden og den jobsøgende kandidat. Og nu skal vi fokusere på den sidste.
For du har sikkert, ligesom jeg, sendt en jobansøgning uden at få svar? Eller været til en jobsamtale uden at få en tilbagemelding efterfølgende?
For at sige det på nordjysk, så er det godt og grundigt træls. Er du ikke enig?
Men hvad skal der til, så den jobsøgende får en tilbagemelding? Og hvad indeholder en god tilbagemelding?
Det fortæller Lotte Birk, chefkonsulent i Ballisager, og Kåre Zacho Rasmussen, rekrutteringskonsulent i virksomheden Asgaard Recruitment, om i dette podcastafsnit.
Her er både gode råd til dig, der skal give en tilbagemelding til den jobsøgende, og konkrete råd til dig, der er jobsøgende og gerne vil have et job.
Lyt med her.
Fra Holland til Hørby: Et umage samarbejde tiltrækker specialiseret arbejdskraft til toppen

Ligesom i resten af landet er der også udfordringer med rekruttering i Nordjylland. I denne artikel er vi hoppet på E45 i nordgående retning med endestation Frederikshavn.
Her handler rekrutteringsudfordringerne om at få specialiseret arbejdskraft til at flytte til toppen af Jylland.
Det er ikke et problem om sommeren, hvor Frederikshavn er en meget populær feriedestination til at slikke sol og spise isvafler.
Langt sværere er det at få de rette kandidater til at flytte fra storbyerne og se Frederikshavn Kommune som deres nye hjem. Væk fra fortovscafeer og larmende trafik og ud i naturen.
Men det har et nyt samarbejde tænkt sig at ændre på. For Frederikshavn Kommune og de private erhvervsliv i kommunen er gået sammen om at tiltrække arbejdskraft til toppen. Projektet hedder Move North.
Og det går godt.
I artiklen fortæller hollandske Wilco Dekker om, hvorfor han valgte at flytte til Nordjylland med sin kone for at starte som ingeniør i virksomheden Polyteknik i Østervrå. Nu har han forelsket sig i naturen og lokalbefolkningen, og har i sinde at blive.
Selvom samarbejdet mellem det kommunale og det offentlige er særligt, så er mange udkantskommuner begyndt med lignende kampagner for at tiltrække arbejdskraft til deres landsdel. Fælles for dem alle er, at de taler ind i drømmen om et liv med færre faste udgifter, mere frihed, nære fællesskaber og storslået natur.
Læs med her.
Q&A: Tror du, uddannelse er afgørende for, om du får jobbet? Tro om igen

Nu skal vi med helt ind til jobsamtalen. Noget, der for mange kan give svedige håndflader og ondt i maven. Også selvom man ved, at man er den helt rette kandidat til jobbet.
Men hvad er egentlig afgørende for, om man får jobbet? Er det uddannelsesbeviset? Er det dine kompetencer? Eller er det din personlighed?
I denne Q&A er vi dykket ned i Rekrutteringsanalysen 2021 fra konsulenthuset Ballisager og en undersøgelse fra interesseorganisationen Lederne.
Det viser sig, at alle faktorer er væsentlige. Men det afgørende er, hvornår du topper med din personlige charme, og hvornår du hiver uddannelsesbeviset frem. Timing og situationsfornemmelse er nøgleordene for en vellykket jobsamtale.
Læs med her.
Hvad er rekruttering?
Rekruttering er den kompetence, der ligger i at tiltrække og udvælge mennesker til en virksomhed eller organisation.
I takt med at videnssamfundet vokser, og kompetencer bliver mere specialiserede end tidligere, er der kommet mere fokus på at prioritere ressourcer til rekruttering i virksomhederne.
Og der bliver talt en del om rekruttering for tiden. Også i Nordjylland.
Rekruttering af medarbejdere, rekruttering af ledere og rekruttering på nye måder.
Der er store rekrutteringsudfordringer for tiden.
En undersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser, at manglen på kvalificerede medarbejdere når historiske højder – og det er i en periode, hvor Danmark delvist har været nedlukket på grund af coronapandemien.
Fra december 2020 til maj 2021 var der 110.000 forgæves rekrutteringer, hvilket er det højeste antal siden foråret 2008. Tallene slår fast med syvtommersøm, at mangel på arbejdskraft er én Danmarks absolut største udfordringer lige nu.