Tværfaglighed er afgørende for et fremtidigt velfærdssamfund, mener chef ved SOSU Nord
Lederens løsning

Tværfaglighed er afgørende for et fremtidigt velfærdssamfund, mener chef ved SOSU Nord

''Min tid med refleksioner er forbi! Det spændende øjeblik er kommet, hvor vinderen skal offentliggøres. Der er nærmest en magisk stemning i salen.'' Maybritt Skak Pedersen gør status efter et tværfagligt arrangement i samarbejde med Tech Colleges.

Foto: SOSU Nord
13. september 2022

Skrevet af Maybritt Skak Pedersen, der er chef for rekruttering, partnerskaber og kompetenceudvikling ved SOSU Nord 

Det er med den største ydmyghed, jeg sætter mig til rette på tilskuerrækkerne til dette års kåring af vinderne i nKNOWation. Der er en helt særlig stemning i salen - de 8 semifinalister er fundet og står klar til en 3 minutters præsentation af deres idé.

Når jeg kigger på eleverne, så er det lige før, jeg kan mærke sommerfuglene i deres maver.

Alle ideer er udviklet på bare 3 dage. I onsdags var første gang eleverne mødtes på tværs af erhvervsuddannelser og på tværs af skoler. Det er elever fra SOSU Nords Social- og sundhedsassistentuddannelse samt elever, der uddanner sig til elektrikere, programmører-, it-support og datateknikker, der udbydes på Tech Colleges.

Over 3 dage har de været samlet i helt nye grupper med det formål at finde og udvikle løsninger på forskellige velfærdsudfordringer. 

Alle eleverne blev på førstedagen præsenteret for de forskellige opgaver, der i dag er en udfordring og har udviklingspotentiale i det danske velfærdssamfund både i forhold til borgernes trivsel, medarbejdernes arbejdsmiljø og samfundsøkonomien.

Elevens udtalelse ”Det er svært og hårdt” viser mig, at det tværfaglige samarbejde er en udfordring og på mange måder en kompetence, der skal trænes.
Maybritt Skak Pedersen, Chef for rekruttering, partnerskaber og kompetenceudvikling ved SOSU Nord

En af opgaverne var fra Den Præhospitale virksomhed. Ambulancebehandlerne kom og demonstrede, hvordan mængden af elektrodeledninger, der skal påføres en patient ved akutte situationer, hurtigt kan blive til en stor knude, og at det er et problem, fordi det kan betyde at vigtige minutter går med ledninger i stedet for behandlinger.

En anden opgave kom fra en kørestolsbruger. Hun (og mange andre kørestolsbrugere) sidder på en siddepude, som skal indstilles korrekt med den rette mængde luft, så den passer perfekt til brugeren. Hermed forebygges tryksår hos brugeren.

Det har været en proces for mange af eleverne at arbejde tæt sammen på tværs af de tværfaglige grænser for sammen at finde det fælles rum til udvikling og fokus på løsningerne.

Fremtiden er tværfaglig

Træningen i samarbejde på tværs er en afgørende kompetence for eleverne, så vi sammen kan stå stærkt i fremtiden. Det er i samarbejdet, vi finder løsningerne og her de gode ideer kan få luft under vingerne og skabe forandringer i praksis.

Men samarbejdet er svært. Det bekræfter en af eleverne, da jeg taler med ham i dommernes voteringspause. Han fortæller mig, hvor vanskeligt det har været at udvikle ideer sammen, når der er så mange forskellige fagsprog i gruppen.

Elevens udtalelse ”Det er svært og hårdt” viser mig, at det tværfaglige samarbejde er en udfordring og på mange måder en kompetence, der skal trænes.

Min tid med refleksioner er forbi! Det spændende øjeblik er kommet, hvor vinderen skal offentliggøres. Der er nærmest en magisk stemning i salen. Jeg kan fornemme, hvordan eleverne holder vejret, mens Erhvervsminister Simon Kollerup præsenterer vinderne.

Vinderen af nKNOWation 2022 er Clipsable, der har udviklet en løsning til paramedicinerne. De har skabt en lille fiks ledningsholder, der holder elektrodeledningerne til EKG-målingerne adskilt i de akutte situationer.

Dommerne sagde blandt andet om vinderideen ” ”Lille og simpel – men gør en stor forskel”

Dagen er slut og et glad vinderhold forlader 3 dages nKNOWation med en fantastisk velfærdsteknologisk løsning og en oplevelse af hvad tværfagligt samarbejde kan skabe.