6 nyheder, der kommer til at sætte kurs
Grøn omstilling

6 nyheder, der kommer til at sætte kurs

Vigeur har samlet 6 af ugens største nyheder om den grønne omstilling - både lokale, regionale og nationale. Læs om CO2 i undergrunden, biogas i stor skala - og første skridt til multiforsyning i Aalborg. 

Foto: PR
14. marts 2023

1) Skulderklap til Danmark – holder formøde for COP28

Mandag 13. marts: 

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitiker, Dan Jørgensen, sidder for bordenden og byder velkommen, når omkring 50 ministre og ledere fra hele verden senere på måneden mødes for at tage de første skridt frem mod FN’s klimatopmøde COP28 i december. 

Danmark er blevet bedt om at afholde mødet af den nuværende og den kommende COP-præsident fra henholdsvis Egypten og Forenede Arabiske Emirater, og det bliver det første møde i årets COP-proces. 

”Det er et kæmpe skulderklap til Danmark, at vi nu for andet år i træk er blevet bedt af de respektive COP-formandskaber om at planlægge og gennemføre et så vigtigt møde," siger Dan Jørgensen og tilføjer: 

”Det er essentielt for klimaet, at vi får ambitiøse resultater på dette års COP-møde. VI ønsker at være et foregangsland i den globale grønne omstilling, og så er der næppe bedre lejligheder til at vise danske løsninger end denne.” 

Kilde: Ritzau

2) Grønt erhvervseventyr spirer i undergrunden

Onsdag 8. marts: 

For første gang blev CO2 i sidste uge lagret i den danske undergrund. Dermed blev et helt nyt kapitel af Danmarkshistorien skrevet i Esbjerg. Danmark er nu et af de første lande i EU, der aktivt lagrer CO2 i undergrunden. Det er pilotprojektet Greensand af INEOS og Wintershall DEA, som står bag den første danske lagring.

Både H.K.H. Kronprinsen og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard var mødt op på Esbjerg havn for at markere begivenheden. 

”CO2-lagring i Danmark eksisterer ikke længere kun på papiret – nu er processen en realitet, og det bringer os et godt skridt tættere på at nå klimamålene. For 50 år siden talte vi om gas og olie, når vi talte om Nordsøen. Men i dag kan jeg i stedet kalde det et spirende grønt erhvervseventyr – og det er stort,” sagde klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard. 

Kilde: Ritzau 

3) Vendsyssels største energianlæg på vej

Torsdag 9. marts:  

Sindal Biogas, GFE Krogenskær og selskabet DBC Invest er klar til at investere over 3 mia. kr. i en energipark med biogasanlæg, vindmøller, solceller, Power-to-X, CO2-fangst og en proteinfabrik syd for Brønderslev. 

Biopark Brønderslev, som kan blive Nordjyllands største biogasanlæg og Vendsyssels største energianlæg, vil blive en meget stor virksomhed. 

Det ventes, at der bliver tale om en stor virksomhed med 100 arbejdspladser, og den samlede investering er opgjort til tre milliarder kroner.  

I første omgang handler det om et stort biogasanlæg med en kapacitet på 700.000 tons biomasse om året. Biomassen bliver dybstrøelse og gylle fra lokale landbrug.   

Der er derudover planer om at rejse 10-12 vindmøller på hver 200 meters højde og solceller på et 300 hektar stort område omkring anlægget og langs motorvejen.  

Planen er også at udbygge anlægget med Power-to-X - altså grøn brændstof, CO2-fangst og en proteinfabrik.  

Projektmagerne forventer, at Biopark Brønderslev ligefrem vil gøre Brønderslev Kommune CO2-negativ ved at stå for en stor del af energiforsyningen til bl.a. Brønderslev by.  

Kilde: Nordjyske.dk 

Læs her om et andet muligt nordjysk biogaseventyr:

4) Energikrisestab skal få grøn omstilling på ret køl

Torsdag 9. marts: 

I sidste uge udgav Klimarådet sin årlige statusrapport over, hvor godt det går med den grønne omstilling i Danmark.  

For tredje gang i træk indkasserede den siddende regering relativ krads kritik for indsatsen. Blandt andet af  tempoet i udrulningen af vedvarende energi fra statens havvindmølleparker og energiøer frem mod 2030.  

Klimarådet mener, at politikerne bør genoverveje tidsplanen for anlægsprojekter i Infrastrukturplan 2035, hvis de vil have hurtigere og mere grøn energi fra statslige vindmølleprojekter og energiøer. 

I et interview med Energy Island News siger formand for Klimarådet Peter Møllgaard nu, at Klimarådet sætter sin lid til, at den energikrisestab, som ifølge SVM-regeringsgrundlaget skal nedsættes, kan tage en del af ansvaret for opgaven.  

Kilde: Energy Island News 

Vigeur har tidligere omtalt Klimarådets rapport. Du kan læse artiklen her: 

Vigeur har tidligere skrevet om, hvorfor det er så svært at forstå den grønne omstilling. Du finder artiklen her:

5) Hirtshals som grønt knudepunkt

Onsdag 8. marts:

Hirtshals Havn skal være Europas største grønne knudepunkt for udskibning af indfanget CO2 fra nordeuropæiske udledere af klimagassen, der skal lagres i tomme oliefelter i havbunden under Nordsøen. Det er målsætningen i Greenport Scandinavia – et ifølge havnen ambitiøst projekt, der blev lanceret 1. december sidste år af syv partnere, deriblandt Hirtshals Havn. 

Projektet er det første af sin art i Danmark og skal bidrage til at nå det danske klimamål om 70 procent reduktion af drivhusgasudledninger i 2030. Selv om tiltaget endnu er i sin spæde startfase, ser Hirtshals Havns direktør, Per Holm Nørgaard, store perspektiver i det. 

Kilde: Energy Island News 

6) Multiforsyning peger fremad

Torsdag 2. marts: 

Aalborg Forsynings byggeri af et nyt 5.000 kvadratmeter stort driftscenter på Gasværksvej i Aalborg er nu sat i gang. 

Byggeriet skal være det første store skridt mod at skabe en stærk og samlet multiforsyning, der tager ansvar for den grønne omstilling af forsyningen. 

"Når vi samler driftsmedarbejderne på én fælles adresse, øger vi muligheden for faglig synergi, fælles læring, mere effektive arbejdsgange og fortsat effektiv drift," siger administrerende direktør for Aalborg Forsyning Søren Gais Kjeldsen. 

Driftscenteret skal stå færdigt om et års tid. 

Kilde: Pressemeddelelse fra Aalborg Forsyning 

Vigeur har tidligere skrevet om mangel på arbejdskraft i den grønne omstilling. Du finder artiklen her:

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?