I Spanien betaler staten for kvinders fravær ved menstruation – og det er godt nyt for danske kvinder
Ligestilling

I Spanien betaler staten for kvinders fravær ved menstruation – og det er godt nyt for danske kvinder

Spanien har som det første land i Europa indført betalte sygedage ved kraftige menstruationssmerter. Og det smitter positivt af på danske arbejdspladser, mener direktøren for Kvinfo.

Foto: Unsplash
21. marts 2023

Har du nemmest ved at fortælle din arbejdsgiver, at du er forkølet eller har menstruationssmerter?

Hvis du er kvinde og ligesom flertallet af mine kollegaer, vil du hellere tale om snot end menstruationsblod.

Det sidste gør vi primært, når en kollega diskret spørger, om hun må låne en tampon. Men vi burde måske være bedre til det.

I hvert fald viser undersøgelser, at hele 50-90 procent af alle kvinder har menstruationssmerter – og særligt for kvinder, der ikke har født, kan smerterne være så voldsomme, at de må sygemelde sig én eller flere dage om måneden. Det gælder 10 procent.

For dem, der bliver syge af menstruationen, er det vigtigt at kunne sige åbent til chefen, at det ikke handler om, at de ikke prioriterer jobbet.
Henriette Laursen, direktør i Kvinfo

Og det skal ikke være tabu. I hvert fald ikke i Spanien, der som det første land i Europa har indført betalt sygefravær, når man som medarbejder lider af kraftige menstruationssmerter.

Menstruation på statens regning

Lovforslaget blev endeligt vedtaget i februar, hvor Spanien sluttede sig til lande som Japan, Sydkorea, Indonesien og Zambia, der allerede har indført ret til fravær under menstruation.

Loven gør det muligt at tage så mange sygedage, som der er behov for, så længe du har en lægeerklæring – og det er sundhedssystemet i Spanien, der betaler for sygedagene.

Den positive effekt på danske arbejdspladser

Burde det danske arbejdsmarked lade sig inspirere af den spanske model?

Det mener direktøren for Kvinfo, Henriette Laursen, ikke er nødvendigt.

“Jeg tror faktisk ikke, at det er et relevant forslag i en dansk kontekst, fordi vores sygedagpengesystem og muligheden for at melde sig syg i forvejen udmærket rummer sygdom i forbindelse med menstruation,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Henriette Laursen peger dog på, at det i kvindedominerede fag kan være relevant at diskutere, om staten bør kompensere arbejdspladsen for menstruationsfravær.

Og så er direktøren i Danmarks center for køn og ligestilling generelt glad for, at hele debatten kan være med til at aftabuisere menstruation:

“Det er stadigvæk et tabuiseret emne, men det er blevet meget bedre. For dem, der bliver syge af menstruationen, er det vigtigt at kunne sige åbent til chefen, at det ikke handler om, at de ikke prioriterer jobbet,” siger Henriette Laursen.