Unge skal arbejde til langt op i 70’erne: Det synes Benjamin er fint
Fremtid

Unge skal arbejde til langt op i 70’erne: Det synes Benjamin er fint

Hvis man er født efter 1996, skal man arbejde, til man er 74 år - måske endnu længere. Det siger prognoserne i hvert fald. Men hvad betyder dét faktum for unge - og hvad tænker de om deres fremtidige arbejdsliv?

Foto: Lars Pauli
10. marts 2023

74 år. Så gammel skal man være for at gå på pension, hvis man hører til blandt dem, der er født efter 1996.

Det forudser Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering i en prognose.

Tallet ligger dog ikke helt fast endnu, men ifølge styrelsen skal man ikke satse på pensionsalderen bliver mindre. Tværtimod.

Pensionsalderen følger nemlig den gennemsnitlige levetid, og da vi indtil videre kun bliver ældre, kommer pensionsalderen til at følge den tendens.

Det lyder umiddelbart som mange år, men hvad tænker de unge om udsigten til at skulle bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet i så mange år? Giver det anledning til bekymring - eller ser de det som en stor mulighed for at udvikle sig langt op i årene?

Vigeur har spurgt to 3.g’er fra Aalborg Handelsskole, to sygeplejerskestuderende fra Professionshøjskolen UCN, to ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet Energy.

André Lindskov Holm – 3.g på Aalborg Handelsskole

Hvad tænker du om at skulle arbejde, til du er langt oppe i 70’erne? 

Hvis man tager udgangspunkt i, at vi bliver 100 år, nytter det ikke noget at sende folk på pension som 70-årige. Vi må håbe, at der kommer nogle midler, som kan holde os i gang, eller stadig kan holde os unge.

For hvis jeg ser på mine bedsteforældre, som er på vej til 80, kan det godt blive svært. Alting tager dem en del mere tid, end det ville gøre for en på 30.

Men betyder det noget for, hvordan du tænker dit kommende arbejdsliv? 

Det gør det ikke. Jeg er typen, der kommer til at arbejde længe alligevel.  Jeg er ikke bange for at arbejde. Jeg kan også godt lide at udfordre mig selv på at arbejde.

Hvis jeg skulle være håndværker, ville det nok have betydet noget, men jeg regner med at skulle arbejde på kontor.

Freja Frost Hjørringaard Kjeldsen – 3.g på Aalborg Handelsskole

Hvad tænker du om at skulle arbejde, til du er langt oppe i 70’erne? 

Det er svært at forholde sig til.  Jeg kan godt logisk forholde mig til, at levealderen stiger, og derfor er vi nødt til at have en arbejdsstyrke, der bliver længere på arbejdsmarkedet til at løfte ældrebyrden.

Jeg er dog sikker på, at jeg nok vil tænke, at det er uretfærdigt, når jeg en dag selv står i situationen. Pensionsalderen ligger langt lavere lige nu, og der er langt op til 80 derfra.

Men betyder det noget for, hvordan du tænker dit kommende arbejdsliv? 

Det har helt sikkert betydning for mit uddannelsesvalg.

Jeg har et ønske om at få en meget bred uddannelse, hvor jeg kan bruge mine kompetencer i mange fag et eller andet sted.

Jeg kunne ikke forestille mig at ramme arbejdsmarkedet i en alder af 27 og så arbejde med det samme i 50 år.

Cecilie Bundgaard Løt – 5. semester på sygeplejerskestudiet ved Professionshøjskolen UCN

Hvad tænker du om at skulle arbejde, til du er langt oppe i 70’erne? 

Jeg er 24, når jeg bliver uddannet, så det er jo rigtig mange år, fordi min uddannelse ikke tager så lang tid. Men noget af det, jeg er glad for ved min uddannelse, det er, at jeg kan så bruge den på mange forskellige måder, så jeg behøver ikke været det samme sted i 50 år.

Men betyder det ellers noget for, hvordan du tænker dit kommende arbejdsliv? 

I forhold til hvor længe, jeg skal blive ved, er jeg glad for, at der er gode arbejdsforhold ude i virkeligheden. Jeg har været rundt på flere afdelinger nu, og selvom man hører meget om, hvor forfærdeligt det er, så er jeg altid blevet taget godt imod. Der er gode kolleger. Tillidsrepræsentanterne gode til at råbe op, hvis noget er glat og tage det med til Dansk Sygeplejeråd. 

Jeg føler, vi har et rigtigt godt sikkerhedsnet på den måde.

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?