Anissa hjalp klient til en lønstigning på over 1 million om året. Nu vil hun lære flere kvinder hvordan
Ligestilling

Anissa hjalp klient til en lønstigning på over 1 million om året. Nu vil hun lære flere kvinder hvordan

Hun ved godt, hvilke vilkår vi er oppe imod – men for Anissa Gaceb har det at være kvinde aldrig været en økonomisk begrænsning. Lær hvorfor, når vi i dag møder lønforhandlingsrådgiveren og hendes mission.

Foto: Caroline Bundgaard
1. marts 2022

267,6 år.

Så lang tid vil der gå, før mænd og kvinder har økonomisk ligestilling ifølge den globale Gender Gap Report 2021.

”Det er helt vildt, ikke?”

Anissa Gaceb lyder lige dele indigneret og inspireret, mens hun viser mig rundt i sit nye kontorfællesskab hos Nordic Female Founders.

”Der er ikke et eneste land på kloden, hvor mænd og kvinder er økonomisk ligestillede, men Danmark burde altså være længere oppe på listen.”

På førstepladsen ligger Island for 12. år i træk. Lige efter følger flere af vores nordiske naboer, nemlig Finland og Norge, og så skal vi ellers forbi lande som Namibia, Rwanda og Nicaragua, inden Danmark toner frem på 29. pladsen.

”Men det behøver jo ikke være sådan,” tilføjer Anissa Gaceb.

Som selvstændig lønforhandlingsrådgiver har hun for nyligt hjulpet en kvindelig klient til en lønstigning på over en million kroner om året. Og selvom succeshistorierne ikke løser samfundets strukturelle problemer, er hun opsat på at gøre, hvad hun kan.

”Alle skal jo have, præcis hvad de fortjener – og gerne lidt mere, hvis vi er ekstra dygtige til at forhandle.”

Foto: Caroline Bundgaard
Foto: Caroline Bundgaard

En verden af mænd

Svaret er et rungende nej, da jeg spørger Anissa Gaceb, om hun nogensinde selv har følt sig økonomisk begrænset af sit køn.

”Men jeg er også vokset op med brødre og trives godt i en verden af mænd.”

Dén verden er salg og IT, hvor hun gennem sin 20 år lange karriere insisterede på at sammenligne sit lønniveau med de mandlige kollegaers. Blandt andet hos den amerikanske softwaregigant IBM:

”Lad os sige, at jeg havde en dygtig kollega i en tilsvarende rolle, som hed Morten. Så gik jeg hen til Morten og sagde: Hey, hvad får du egentlig i den her stilling? Og det var så mit benchmark, når jeg gik ind til min egen lønforhandling.”

Det lyder lettere sagt end gjort, men når jeg sidder over for Anissa Gaceb, er jeg ikke i tvivl om, at hun har stillet spørgsmålet med samme selvfølgelighed, som da hun før spurgte mig, om jeg er til kaffe eller te.

”Sidder der en mand i en tilsvarende rolle, skal vi selvfølgelig have det samme i løn som ham – og vi skal ikke frarøve os selv muligheder, fordi vi er bange for at række ud efter dem.”
Anissa Gaceb om ligestilling på det danske arbejdsmarked

Hun var tilsvarende selvsikker, da hun i første omgang gik til samtale vedrørende jobbet hos IBM. Egentlig havde hun fået et skriftligt afslag på sin ansøgning, men efter et undrende opkald til den HR-ansvarlige, fik hun alligevel mulighed for at komme til en samtale.

Anissa Gaceb endte med at få jobbet, og lederen, der ansatte hende, fortalte et par år senere, at han aldrig ville glemme den proces.

”Måske havde jeg ikke alle de kvalifikationer, som de ledte efter, men min energi og passion gjorde ham overbevist om, at jeg nok skulle lære det. Og hvis dét kunne smitte af på resten af teamet, så ville han rigtig gerne have mig med ombord.”

Foto: Caroline Bundgaard
Foto: Caroline Bundgaard

1.153.000 kroner i lønstigning

I sine skiftende roller hos IBM og siden som selvstændig rådgiver oplevede Anissa Gaceb, at økonomi og lønforhandling er nogle af de suverænt største udfordringer for mange kvinder.

”Og hvis der er noget, jeg elsker, så er det at forhandle løn.”

Hun stiftede virksomheden Money Talks i 2021 og har på få måneder hjulpet kvindelige klienter til lønstigninger på over to millioner kroner.

Én case overskygger de andre:

En bekendt fra IT-branchen drømte om en lederstilling med mere ansvar, da hun gik til Anissa Gaceb for at blive rådgivet i lønforhandling og karriereudvikling.

”Vi starter selvfølgelig med at udtømme mulighederne på hendes daværende arbejdsplads, og da vi kan konstatere, at der ikke er mere at komme efter, begynder vi at lægge følere ud andre steder.”

For klienten var førsteprioriteten mere ansvar, og derfor anbefalede Anissa Gaceb hende også at takke nej, da der efter et par uger tikkede et jobtilbud ind.

”Det havde givet en lønstigning på cirka 50 procent i forhold til hendes daværende job, men karrieremæssigt var det ikke hendes drømmestilling.”

Den kom til gengæld en uge senere.

Foto: Caroline Bundgaard
Foto: Caroline Bundgaard

En tredje IT-virksomhed var opsat på at ansætte den kvindelige klient, som i mellemtiden var blevet endnu skarpere på sin fremtoning og personlige branding.

”For selvfølgelig kan der stå en masse ting på dit CV, men det handler i lige så høj grad om dig som person og den energi, du bringer til bordet.”

Virksomhedens udspil lå markant højere end det første tilbud, og alligevel anbefalede Anissa Gaceb sin klient at bede om mere.

Det mener du ikke, udbrød hun så. Men selvfølgelig gjorde jeg det. Det er altid en forhandling, og vi skal ikke bare lægge os fladt ned, fordi vi bliver benovede. Det kender jeg mange mænd, der aldrig ville gøre.”

Anissa Gaceb er bevidst om, at hun sidder i en objektiv position, når det ikke er hendes eget arbejdsliv, der er på spil. Alligevel kan hun godt have svært ved at sove, når klienterne afventer svar.

”Virksomheden syntes vist, vi var småirriterende, men her ringede de heldigvis tilbage efter nogle timer og accepterede vores modbud. Min klient var i chok, og for mig gav mit arbejdsliv bare mening.”

Samlet set endte det med en lederstilling for et større team og en lønstigning på 96.111 kroner om måneden sammenlignet med klientens tidligere job. Dertil kom 8.000 kroner i månedligt biltilskud, 100.000 kroner i medarbejderaktier og en højere pension.

Det er altid en forhandling, og vi skal ikke bare lægge os fladt ned, fordi vi bliver benovede. Det kender jeg mange mænd, der aldrig ville gøre.
Anissa Gaceb om casen, som gav en lønstigning på 1.153.000 om året

Hvad med os andre?

100.000 kroner her. En million dér. Det er muligvis kutyme inden for IT, men ikke i den trængte mediebranche, som jeg er ansat i.

Så hvad gør jeg, når jeg senere i år skal forhandle med min chef?

”Du begynder at forberede dig allerede nu. Jeg ved godt, at det er et andet game i mange brancher – men med det rigtige forarbejde giver du dig selv gode forudsætninger for et tilfredsstillende resultat.”

Anissa Gaceb anbefaler mig at tracke min arbejdsindsats og løbende gøre opmærksom på de resultater, jeg skaber. Så vidt muligt skal lønsamtalen ligge på et tidspunkt, hvor jeg har godt momentum. Og så skal jeg gå til ”Morten” for at kende mit sammenligningsgrundlag, ligesom hun konsekvent gjorde hos IBM.

”På den måde underbyder du ikke dig selv, og af samme grund skal du altid få din leder til at komme med det første udspil.”

Alligevel er der ingen garantier for, at min arbejdsgiver kan eller vil give mig den lønstigning, jeg drømmer om.

”Men så spørger du til gengæld, hvad de ellers kan tilbyde. Der er masser af frynsegoder, som kan have stor værdi for dig, og det skal du gøre dig klart inden lønsamtalen.”

En ny telefon, mere betalt ferie, højere pension og medarbejderaktier er nogle af de goder, Anissa Gaceb lister op.

”Og sørg derefter for at få en ny dato i kalenderen, hvor næste lønsamtale skal ligge. Det giver noget forpligtelse fra arbejdsgiverens side, og måske har de mulighed for at supplere op med den ønskede løn fra det givne tidspunkt.”

Se videoen med Anissa Gaceb, som her giver fem råd til din næste lønsamtale:

Den rigtige branding

Anissa Gaceb understreger, at penge ikke er alt.

”Men sidder der en mand i en tilsvarende rolle, skal vi selvfølgelig have det samme i løn som ham – og vi skal ikke frarøve os selv muligheder, fordi vi er bange for at række ud efter dem.”

Måske havde jeg ikke alle de kvalifikationer, som de ledte efter, men min energi og passion gjorde ham overbevist om, at jeg nok skulle lære det.
Anissa Gaceb om sin egen jobsamtale hos softwaregiganten IBM

Hun fremhæver en anden klient, der drømte om at prøve kræfter med en lederstilling:

”Men hun troede ikke rigtigt på det, fordi hun ikke havde nogen ledererfaring. Indtil vi fandt ud af, at det havde hun faktisk.”

Den kvindelige klient havde ikke direkte medarbejderansvar i sit daværende job, men hun havde ansvar for en partner og hans medarbejderes trivsel.

Har du ikke også tre børn? spurgte jeg hende retorisk. For så er du jo leder. Hun havde endda også været eliteatlet og anfører for sit hold. Det er også ledererfaring.”

Ifølge Anissa Gaceb er den rigtige branding af os selv og vores kvalifikationer afgørende for vores karrieremuligheder – både på nuværende og fremtidige arbejdspladser.

Men netop derfor skal vi heller ikke undervurdere værdien af en ny titel, næste gang vi sidder til en lønsamtale:

”Det kan godt være, det ikke betyder så meget lige nu, men på dit CV kan det have enormt meget værdi til dit næste job, og en titelændring koster ikke virksomheden noget.”

Foto: Caroline Bundgaard
Foto: Caroline Bundgaard

En ny generation

Anissa Gacebs egen branding handler om lønforhandling og karriereudvikling for kvinder – selvom hun også gerne rådgiver mandlige klienter.

”Det er hos kvinderne, jeg kan positionere mig stærkest – og så ligger det mig ekstremt meget på sinde at hjælpe med at udjævne det lønskel, som vi desværre ser i alle ender af arbejdsmarkedet.”

Men er det egentlig synd for os kvinder, at lønskellet eksisterer?

”Det var det engang, og der er stadig forældede strukturer, som skal løses oppefra. Vi har også bare selv et ansvar for at tage mere kontrol over vores løn, økonomi og investeringer. Det kan vi ikke overlade blindt til politikerne og vores partnere.”

Som mor til både en dreng og en pige er Anissa Gaceb opmærksom på at lære begge sine børn nøjagtigt det samme om økonomi, og hun glæder sig over, at det faktisk lader til at interessere dem.

”Så behøver der måske ikke gå 267 år, før vi haler ind på mændene.”