Danskerne mangler dannelse, mener Jens Otto Størup. Her er hans utraditionelle bud på en løsning
Lederens løsning

Danskerne mangler dannelse, mener Jens Otto Størup. Her er hans utraditionelle bud på en løsning

Jens Otto Størup har et helt bestemt budskab til danskerne: Vi skal blive bedre til at tale ordentligt til hinanden. Her er hans bud på hvordan.

"Jeg kan ikke rigtig finde ud af, hvad jeg synes om de muligheder, som de sociale medier har givet os. På samme tid fantastiske og bekymrende," skriver Jens Otto Størup. Foto: Claus Søndberg.
2. august 2021

Skrevet af Jens Otto Størup, administrerende direktør i DGI.

Det er simpelthen for dårlig, at vi ikke taler ordentligt til hinanden, når vi er uenige. Når vi står med hver vores oplevelse af virkeligheden og er langt fra hinanden, holdningsmæssigt. Den tone, de udtryk og den aggressivitet som man oplever, specielt på nogle af de sociale medier, er ikke befordrende for den gode samtale, dialogen, som i min optik er en hjørnesten i det demokrati, som vi danskere ellers ynder at værne om. 

Egentlig er jeg ikke god til sådan at banke i bordet og sige ”det er for dårligt”. Men problemstillingen med ikke at tale ordentligt, den bekymrer mig virkelig, og jeg står ikke ene om at synes, at det er for dårligt. Det er ikke en problemstilling, der som sådan knytter sig til det felt, som jeg arbejder i. Men jeg tror faktisk, at vi der arbejder med idrætsforeninger og folkeoplysende aktiviteter kan bidrage til løsningen.  

Efter krigens afslutning i 1945 kørte der, i kølvandet på 5 år uden demokrati, en debat i Danmark omkring demokrati og forudsætningerne for et velfungerende demokrati. En af de store debattører, som jeg er stor fan af, var Hal Koch, som i Berlingske Aftensavis i juni 1945 skrev i en kronik om demokrati:  

”Det er samtalen (dialogen) og den gensidige forståelse og respekt, som er demokratiets væsen. Hvis det glipper vil man uvægerligt falde tilbage til magtkampen.”  

I Kochs perspektiv var magtkampen lig med slåskampen hvor den stærkeste vinder. For Hal Koch var demokratiet en livsform, og ikke en afstemningsmetode i foreningen, i byrådssalen eller i folketinget. 

Jeg kan ikke rigtig finde ud af, hvad jeg synes om de muligheder, som de sociale medier har givet os. På samme tid fantastiske og bekymrende. Alle kan komme til orde, og kommer til orde, hvis de har lyst. Men, indhold og form på nogle af de sociale medier giver alt for ofte et rigtig dårligt afsæt for den gode samtale.  

Jeg mener helt generelt, at vi danskere mangler noget godt gammeldags demokratisk dannelse. Uden det glider den form for demokrati, som Hal Koch skrev om i 1945, længere og længere væk. Det tror jeg ikke danskerne inderst inde ønsker. Så vi skal have fundet en løsning. 

Jens Otto Størup har været administrerende direktør i DGI siden juni 2020. Foto: Claus Søndberg.
Jens Otto Størup har været administrerende direktør i DGI siden juni 2020. Foto: Claus Søndberg.

Det mest nærliggende, men måske ikke helt realistiske, er at sende alle danskere – ung som gammel - på et højskoleophold, med den gode demokratiske samtale som tema. Vi vil helt sikkert kunne flytte nogen – nok ikke alle – hvis de fik et intensiv træningsforløb omkring hvordan man debatterer og samtidig bevarer respekten og interessen for dem, som man debatterer med.  

Som nævnt er det nok ikke realistisk at få alle danskerne på højskole, og derfor skal der tænkes meget bredere, hvis vi skal flytte noget og nogen. Hvis jeg nu holder mig til den verden, som jeg er selv er en del af, så er arbejdet i idrætsforeningerne et oplagt sted at rette fokus mod.  

De mange tusinde frivillige i danske idrætsforeninger har til daglig kontakt med rigtig mange børn, unge og voksne (eller det får de, så snart Corona skyen er lettet).  

De frivillige ledere og trænere arbejder hver dag med at få tingene til at fungere på en ordentlig måde i en ordentlig tone og efter nogle klare spilleregler. Ellers kan man ikke få en træning og et positivt socialt sammenhold til at virke. Her lærer børn, unge og voksne, at der ikke er plads til upassende aggression og nedgørelse. 

Idrætsforeningerne er vejen til mere demokratisk medborgerskab. Det er her, du lærer, at du kan få indflydelse og at din stemme er vigtig. Uanset om det handler om navnet på fidusbamsen, farven på opvisningsdragten eller om du vil stå i spidsen for et nyt hold. Du lærer, at du kan række ud og få ansvar og gøre en forskel. Og du lærer, at du først lykkes, når du kan håndtere uenighed, forskellighed og debat på en respektfuld måde. 

Så idrætsforeningernes daglige virke – gennem tusindvis af frivillige og uddannede ledere og trænere - er med til at påvirke den demokratiske dannelse af danskerne, ikke mindst vores børn og unge. Sådan har det faktisk været i al den tid idrætsforeningerne har eksisteret. På samme måde som folkeskolerne, efterskolerne og højskolerne.    

Ja, løser vi så problemet med den hårde retorik ved bare at melde alle børn, unge og voksne ind i de danske idrætsforeninger. Nej, heller ikke. Det kan i hvert fald ikke stå alene. Langt fra.  

Hvis vi skal fremme den gode demokratiske samtale, som Hal Koch definerede den i 1945, skal der arbejdes bredt og målrettet i alle de institutioner, private som offentlige, hvor dannelsen af os som gode medborgere skabes, i skolen, i idrætsforeningen, på arbejdspladsen, i byrådet, i folketinget og i vores familier.  

Før Jens Otto Størup blev direktør i DGI, arbejdede han som direktør i Motorstyrelsen. Foto: Claus Søndberg.
Før Jens Otto Størup blev direktør i DGI, arbejdede han som direktør i Motorstyrelsen. Foto: Claus Søndberg.