Får klimaudfordringerne dig til at trække på skulderen? Så er det kommunens ansvar at engagere dig, mener natur- og miljøchef
Lederens løsning

Får klimaudfordringerne dig til at trække på skulderen? Så er det kommunens ansvar at engagere dig, mener natur- og miljøchef

Har du svært ved at engagere dig i klimapolitik, og synes du, det kan være uoverskueligt at gøre dit for at komme løsningen på klimaudfordringerne nærmere? Så ligger problemet ikke hos dig, men hos din kommune, mener Claus Riber.

”Som kommune skal vi så lære at understøtte og facilitere samarbejdet med ildsjælene – og ikke forfalde til at overtage processerne og gøre det til et kommunalt projekt,” skriver Claus Riber. Foto: Claus Søndberg.
12. juli 2021

Skrevet af Claus Riber, natur- og miljøchef i Rebild Kommune. 

Globalt og lokalt møder vi konsekvenserne af klimaforandringer, tilbagegang i biodiversitet og andre miljøudfordringer. Det kan man vælge at sige ”nå” til, trække på skuldrene og lade regeringer, kommuner eller virksomheder tage ansvaret for at finde løsninger.

 

Men vi kan også vælge at tage handsken op og kigge på vores egen rolle, vores egne handlinger og vores eget aftryk. Det nytter noget selv at gøre en indsats og ofte starter det med små forandringer i hverdagen. Så mit budskab er, at vi som borgere skal handle og engagere os. Og at vi som kommune skal gå foran for at lykkedes med at få borgere og virksomheder med på rejsen.

 

I Rebild Kommune er der flere projekter i gang hvor det er borgerne og virksomhederne der tager opgaven på sig. I kommunens Grønne Råd, hvor bl.a. landmænd, friluftsorganisationer, naturfredningsforeningen og private skovejere er repræsenteret, tog man for 8 år siden initiativ til KlimaRebild.

 

Her er det borgerne selv, skolerne, lokalsamfundene og virksomhederne der laver klimainitiativer – centreret omkring to årlige klimauger. Byrådet har støttet projektet økonomisk, men hele organisationen omkring KlimaRebild bæres i et samarbejde mellem kommune og borgere.

"I haven kører plæneklipperen uden om 20 m2 ukrudtsbed, jeg laver min egen kompost, vi sorterer affald – og i kælderen arbejder genbrugsvaskemaskinen på højtryk med familiens tøj. Man skal jo starte et sted," skriver Claus Riber. Foto: Claus Søndberg.
"I haven kører plæneklipperen uden om 20 m2 ukrudtsbed, jeg laver min egen kompost, vi sorterer affald – og i kælderen arbejder genbrugsvaskemaskinen på højtryk med familiens tøj. Man skal jo starte et sted," skriver Claus Riber. Foto: Claus Søndberg.

Sidenhen er et andet initiativ kommet til: Vild med Rebild. Også her kommer initiativet fra engagerede borgere, som er gået sammen for at øge biodiversiteten i kommunen. Begge projekter har hjemmesider som er et besøg værd: KlimaRebild.dk og vildmedrebild.dk.

Det fantastiske i begge initiativer er, at det er borgerne selv der bestemmer hvad de vil byde ind med – og intet er for småt (eller stort). Hvad enten det er at omlægge 10m2 græsplæne til vilde blomster, arrangere en klimagudstjeneste i den lokale kirke eller afholde en konference for fjernvarmeværker, så er det med til at sætte klimaet på dagsordenen og vise at vi alle kan gøre noget – og at det batter…

Som kommune skal vi så lære at understøtte og facilitere samarbejdet med ildsjælene – og ikke forfalde til at overtage processerne og gøre det til et kommunalt ”projekt”. Det kræver øvelse og en ny måde at tænke på.

Som kommunal embedsmand bliver man indimellem beskyldt for at sidde på hænderne – i samarbejdet med lokale ildsjæle kan lige netop det faktisk være en dyd. Forstået på den måde at kommunen er med og bidrager, men primært som facilitator. Det er borgerne, virksomhederne og lokalsamfundene der skaber indholdet – og forandringen.

Som offentlige virksomheder har vi også selv et ansvar for at gå forrest. Vi skal tage vores egen medicin og være det gode eksempel for borgere og virksomheder.
Claus Riber, Natur- og miljøchef i Rebild Kommune

Som offentlige virksomheder har vi også selv et ansvar for at gå forrest. Vi skal tage vores egen medicin og være det gode eksempel for borgere og virksomheder. Det har vi også arbejdet med i Rebild Kommune.

I efteråret 2020 fik vi en flok nyuddannede kandidater fra Det Grønne Rejsehold til at kigge på kommunens egne administrationsbygninger - for hvor gode er vi egentlig selv til at handle, i stedet for at tale? Det Grønne Rejsehold er et opkvalificeringsforløb i bæredygtighed for nyuddannede nordjyske kandidater.

Gruppen som besøgte Rebild fandt ud at kommunen kunne blive meget bedre til bæredygtige løsninger i eget hus. Og en spørgeskemaundersøgelse blandt medarbejderne i rådhusene viste at viljen til at lave bæredygtige forandringer er der.

Derfor har vi nu lavet naturområder omkring administrationsbygningerne, vi indsamler og genbruger det udtjente arbejdstøj, kantinen arbejder med klimavenlige menuer og vi har skruet op for affaldssorteringen. Alt sammen, som led i at leve op til byrådets ambition om at kommunen selv skal gå forrest.

 

Og hvad så hjemme hos ham miljøchefen selv? Ja, jeg kører stadig i bil og rejser en gang imellem med fly (før Corona satte en stopper for det). Men i haven kører plæneklipperen uden om 20 m2 ukrudtsbed, jeg laver min egen kompost, vi sorterer affald – og i kælderen arbejder genbrugsvaskemaskinen på højtryk med familiens tøj. Man skal jo starte et sted.

 

Vil du gerne lære Claus Riber lidt bedre at kende? Vi har her stillet ham tre spørgsmål om Nordjylland, politik og inspiration