Arbejdspladserne skal ikke bare være virksomheders flotte facade udadtil, men også danne ramme om en optimal hverdag for medarbejderne.
Det mener Jeppe Zeller, der er partner i Danielsen Spaceplanning - en virksomhed, der giver rådgivning om holistisk indretning og design til virksomheder.
- Virksomhedskulturer interesserer mig enormt, og det at arbejde med spaceplanning handler for mig om kulturerne og menneskene i de virksomheder, vi arbejder med, siger Jeppe Zeller.
I løbet af de seneste år har Danielsen Spaceplanning især haft travlt med opgaver, der har rod i forandringsledelse, men med corona er der opstået nye behov.
Vigeur-redaktionen har bedt Jeppe Zeller om at give fem bud på tendenser, der vil præge virksomhedens faciliteter fremover:
1: To arbejdssteder - hjemme og på kontoret:

Coronapandemien har givet nye måder at anskue arbejde på. Mange har fået en hverdag til at fungere med to arbejdssteder i løbet af ugen - og fordeler dagene mellem kontor og hjemmekontor.
På hjemmekontoret er der rum til fordybelse og fokus. Det, siger Jeppe Zeller, stiller til gengæld nye krav til de fysiske rammer på virksomheden. For når medarbejderne så møder op på deres arbejdsplads, har de i højere grad end tidligere brug for at være sociale. Både formelt og uformelt.
Vi har brug for rum, hvor vi kan holde fortrolige møder over Teams eller Zoom, mener Jeppe Zeller, men vi har også brug for rum, som giver gode rammer for innovation og vidensdeling. Så i fremtiden vil vi se typer af rum, som er skabt til halvuformelle snakke - og som rent funktionelt er et niveau over kaffestationen. Også rent teknisk er der brug for et ekstra niveau, så man hurtigt og intuitivt kan koble sig op og komme i kontakt med folk, der måske ikke lige er på kontoret den dag. Eller som måske arbejder i en anden organisation.
- Det er noget af det, vi hører kunderne efterspørger og stiller krav til, siger Jeppe Zeller.
2: Flere gårdmiljøer og mulighed for motion:

Der bliver større behov for udearealer som gårdhaver og tagterrasser, hvor folk kan sidde og tale eller opleve noget sammen. Mange af os har, siger Jeppe Zeller, fået smag for dét at gå en tur, mens vi taler i telefon, fremfor at sidde fastlåst bag et skrivebord. Rent sundhedsmæssigt er der også noget at hente. Mentalt er det gavnligt for vores tankemønstre at få frisk luft - og bevægelse øger blodcirkulation og styrker muskler og kondition. Jeppe Zellers firma betjener nu flere kunder med et ønske om at trække flere grønne rum ind i kontormiljøerne. Fleksible og flytbare elementer til eksempelvis overdækning af en terrasse har gjort grænserne mellem “ude” og “inde” mere flydende. Miljøerne skal gerne veksle med årstiden, så medarbejderne bliver inspireret og påvirket rent sensorisk.
3: Velfærd for medarbejderne:

Vil man holde på de dygtige medarbejdere og tiltrække nye, er det vigtigt at de basale funktioner i kontoret er i orden. Der skal være passende ventilation, lavt støjniveau og fine lysforhold. Forventningerne fra medarbejderne bliver ikke færre, mener Jeppe Zeller.
Derfor tilbyder nogle virksomheder madordninger, så man kan købe mad med hjem. Eller fitnessmuligheder, så man kan træne, inden man forlader arbejdspladsen. Der er også tendenser i retning af, at virksomheden tilbyder aktiviteter, som medarbejderens familie kan få glæde af. Det kan eksempelvis være et stort bibliotek eller mulighed for at se film. Igen stiller det krav til de fysiske rammer, og derfor skal de ekstra muligheder tænkes ind i indretningen af ejendommen.
4: Ejendommens beskaffenhed:

Men der er også nye krav fra virksomhedsejerne - eller lejere, hvis de ikke selv ejer ejendommen. For det første er der et krav om, at bygningen er “smart” - at der eksempelvis er “klog” ventilation og energivenlighed. Også behovet for “et hurtigt fodskifte” i forhold til kunder og produkter stiller krav til bygningen. Det skal nemlig være nemt at flytte vægge og skabe nye rum - alt efter den omskiftelighed, virksomheden står overfor. Desuden er det et plus, hvis ejendommen er bæredygtig - også økonomisk.
Dertil er der en øget efterspørgsel efter ”proptech”-løsninger såsom apps, der gør dagligdagen smartere i bygningerne – fra at bestille mad og booke møderum til deltagelse i sociale netværk.
5: Ejendommens beliggenhed:

Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvor ejendommen ligger. Set både fra medarbejderne og kundernes perspektiv betyder det noget, om ejendommen ligger tæt på offentlig trafik - og på gode til- og frakørselsmuligheder. Gode parkeringsforhold er også et must efterhånden, og i fremtiden vil det også være praktisk, hvis det er muligt at lade sin bil med el, mens man arbejder.
Hvis ejendommen ligger i et hyggeligt kvarter med gode cafeer og spisesteder, giver det mulighed for at hente en god frokost i nærheden - eller at snuppe en hurtig øl efter fyraften.
Danielsen Spaceplanning ser også et større ønske om, at man placerer sig i nærheden af andre virksomheder, som man kan samarbejde, vidensdele og udvikle sig med.