Her er 4 grunde til, at du bliver afbrudt på møder
Den enkle guide

Her er 4 grunde til, at du bliver afbrudt på møder

Man kan føle sig forkert eller skamfuld, hvis man bliver afbrudt midt i en sætning. Særligt hvis det er chefen, der gør det. Bliv her klogere på, hvorfor du bliver afbrudt og hvordan du håndterer det.

Foto: Pressefoto
4. januar 2023

”Hvis du afbryder mig, viser du mig, at jeg faktisk ikke er vigtig nok at lytte til.”

Det er ifølge kommunikationstræner Lise Hansen grunden til, at vi i høj grad føler os ramte, når vi bliver afbrudt midt i en talestrøm.

Når vi bliver afbrudt, kan det give os følelsen af, at vi har gjort noget forkert.

Eksempelvis hvis chefen afbryder os midt i en talestrøm under et møde.

”Der er hierarkisk forskel på dig og din chef, for hun har flere stjerner på skulderen end dig. Hvis chefen så afbryder dig, mens du faktisk er i gang med at sige noget, vil du lynhurtigt få følelsen af, at du har gjort noget forkert,” fortæller Lise Hansen.

”Det kan også være forbundet med skam, for det jo føles skamfuldt at blive afbrudt foran sine kolleger.”

Men bare fordi din chef, kolleger eller andre afbryder dig, betyder det ikke, at du har gjort noget forkert.

Det handler faktisk slet ikke om dig, mener Lise Hansen. Det handler i stedet om, hvad der sker inde i den, der afbryder.

Bekymring

For det første kan det handle om en bekymring.

”Hvis du sidder og taler og informerer mig om et eller andet, kan det være, at noget af det, du siger, trigger en bekymring om, hvad det betyder for én af deltagerne på mødet,” fortæller Lise Hansen.

Det kan være en chef, som fortæller om nogle forandringer, der skal ske i virksomheden, hvor medarbejderne så sidder og frygter, at det betyder fyringer.

Det skaber en bekymring, som bliver det eneste, de kan tænke på resten af mødet – altså indtil de får italesat det.

Derfor har afbrydelsen rodfæste i bekymringen, når medarbejderen får afbrudt. Det har ikke noget at gøre med, at den der taler, gør eller siger noget forkert.

Frustration

Det kan også skyldes en frustration.

”Det kan være, at du sidder og taler, og så sidder en af deltagerne og bliver helt vildt frustreret, fordi de ikke forstår det, du siger. De forstår ikke helt, hvad det handler om,” siger Lise Hansen og fortsætter:

”Og så sidder de med en følelse af at føle sig forkert, fordi de ikke er med på, hvad det handler om. For så at blive hægtet på igen, er de jo nødt til at stille et opklarende spørgsmål, og så kommer de til at afbryde.”

Er jeg forkert?

Det kan også komme af angsten for at være forkert.

Det kan være, du sidder og fortæller et eller andet om. Pludselig får en af mødedeltagerne en følelse af, at du ved mere, end hun gør.

”For dem betyder det, at det er deres viden og erfaring, der bliver sat på spil, og det kan skabe en angst for at være forkert – fordi deres grundlag til at træffe beslutninger måske pludselig ikke længere er valid,” fortæller Lise Hansen.

På den måde opstår afbrydelsen, fordi der sker noget inden i hende, der afbryder. Derfor er det også afbryderen, der ejer følelsen, og ikke personen, der bliver afbrudt.

Behov for at dominere

Der er også afbrydelser, som opstår af behovet for at dominere.

Her er det en magtafbrydelse, der er på spil, og det er i virkeligheden også rodfæstet i følelsen af ikke at være nok.

Der findes mange, som bruger denne type af afbrydelse, fortæller Lise Hansen:

”Det er sådan en type, der ser rundt på alle i rummet, når han har afbrudt.”

De typer kan finde på at afbryde ved at sige ”Ja, ja. Men faktum er altså …” eller ”I skal bare vide, at det, hun siger, ikke er faktum.”

De tror ofte, de har de vise sten.

Sådan håndterer du afbrydelserne

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?