I foråret tog teaterchef Minna Johannesson en svær beslutning. Nu har den givet pote
Q & A

I foråret tog teaterchef Minna Johannesson en svær beslutning. Nu har den givet pote

Teater Nordkraft har været hårdt ramt af nedlukningerne under coronakrisen. Derfor traf teaterchef Minna Johannesson i 2022 en svær beslutning, som fik stor betydning for både teaterchefen selv og hendes medarbejdere. ”Jeg er stolt over, at jeg turde gøre det”, siger hun.

Foto: Martel Andersen.
2. januar 2023

Vigeur fejrer årsskiftet med at spørge nordjyske ledere og erhvervsfolk, hvordan deres 2022 forløb – og hvad de forventer af året, der kommer. I artiklen her skal du møde Minna Johannesson, som er teaterchef på Teater Nordkraft.

Navn: Minna Johannesson

Alder: 43 år

Job: Teaterchef på Teater Nordkraft

Minna Johannesson er teaterchef på Teater Nordkraft i Aalborg, hvor hun også af og til selv instruerer forestillinger. De seneste år har hendes fokus været på at styre teateret og medarbejderne sikkert igennem coronakrisen.

Hvad var din største arbejdsmæssige oplevelse i året, der er gået?

”Den største oplevelse - på godt og ondt - var, at jeg valgte at lægge forestillingen Betty Blue ned, som vi skulle have lavet i foråret. Det var en forestilling, jeg selv skulle have instrueret, og det havde jeg i mange år glædet mig til. Men vi var nødt til at stoppe op og trække vejret, hvis vi skulle have et friskt personale til næste sæson, for under coronakrisen havde vi arbejdet det tidobbelte med mange forskellige planer hele tiden. Så jeg tog beslutningen, for at vi alle kunne afspadsere og komme foran med at forberede den kommende forestilling fremfor hele tiden at være bagefter.

Det var virkelig svært og hårdt at tage beslutningen, men jeg har ikke fortrudt det et eneste sekund siden. Jeg er stolt over, at jeg turde gøre det - og det gav pote. Der kom ro på, og den næste forestilling, vi lavede, blev et kæmpe hit.”

Hvorfor var det den største oplevelse i dit arbejdsliv i 2022?

”Fordi det virkelig betød noget for mine ansatte og mig selv. I to år havde jeg prøvet at finde alle mulige løsninger for at lette den arbejdsbyrde, som corona medførte. Men da jeg lagde Betty Blue ned, gjorde jeg noget, som for alvor battede.

Jeg er ellers et menneske, der tror på, at små ting også betyder meget; At man får en ekstra julegave, at man holder en fed fredagsbar, eller at man spiser en middag sammen. Men det her betød mere. For mig handler det også om at vise, at jeg virkelig mener det, når jeg siger, at jeg tager arbejdsmiljøet alvorligt. At vi skal være topambitiøse, men uden at knække.”

Hvad var den største læring i dit arbejdsliv i 2022?

”Det, vi frem for alt har lært, er at være omstillingsparate. Vi er blevet verdensmestre i at sige: Sådan blev det ikke, det gider vi ikke være kede af, vi finder på noget nyt.

Når det er hårde tider, er det nemt bare at begynde at brokke sig - både internt og eksternt. Men det bliver ikke bedre af at brokke sig. Det er ikke, fordi man ikke har lov til at råbe og skrige og sige: "Wow, hvor er jeg ked af, at forestillingen blev aflyst". Det er vigtigt at få lov til at sige, hvad man mener, men man skal ikke hænge fast i ærgrelsen. Så det er okay, at vi er kede af det i aften, men i morgen kl. 10 lægger vi en ny plan.”

Jeg ved, at både du og dine medarbejdere er meget passionerede. Så hvordan lykkedes I med rent faktisk at slippe ærgrelsen, når planerne mislykkedes?

”Man kan kun gøre det i fællesskab, for man får kræfter af hinanden. Men det er også vigtigt at sige, at der findes en grænse, hvor man ikke længere kan sige pyt. Det var den grænse, jeg syntes, vi havde nået, da jeg lagde Betty Blue forestillingen ned. Dér havde medarbejderne sagt pyt i to år. Jeg følte ikke, at jeg kunne kræve det samme af dem en gang mere.”

Hvad bliver din største arbejdsopgave i 2023?

”Hvis inflationskrisen, som vi står i nu, fortsætter, så bliver det at holde gejsten oppe - og at bruge krisen kreativt. Det, synes jeg, vi har været virkelig gode til indtil videre.

Under nedlukningen lavede vi eksempelvis digitalt-teater, fordi folk ikke kunne komme til os. Og lige nu er det svært at sælge billetter, fordi folk holder fast i deres penge, så nu er vi i gang med at udvikle nye måder at sælge billetter på.

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?