Løstansatte har større risiko for at udvikle angst, depression og stress: Sådan kan vi modvirke det
Arbejdspladsen

Løstansatte har større risiko for at udvikle angst, depression og stress: Sådan kan vi modvirke det

Løstansatte har 40 procent større risiko for at udvikle psykiske lidelser, viser ny forskning. I fremtiden kommer vi til at se flere løse ansættelser, og derfor kommer der her flere bud på, hvordan vi kan mindske risikoen for psykiske lidelser

Foto: Unsplash / Zohre Nemati
23. marts 2023

Hvis du er ansat i en tidsbegrænset stilling på 32 timer eller derover om ugen, er du i større risiko for at udvikle psykiske lidelser.

Det viser ny forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Undersøgelsen viser, at vikarer og projektansatte har 40 procent større risiko for at udvikle angst, depression eller stress sammenlignet med sine fastansatte kolleger.

Resultatet kommer ikke bag Einar Baldvin Baldursson, der er arbejdsmarkedsforsker og specialist i arbejdspsykologi.

For den udsatte gruppe har egentlig det værste fra to verdener.  

“På den ene side er du teknisk set ansat, så du arbejder virkelig din røv i laser. På den anden side har du ikke trygheden i at være fastansat. Du er teknisk set arbejdsløs,” siger han. 

Som arbejdsløs har man en vis grad af frihed, fordi man ikke har de store forpligtelser. Samtidig har du tid til at gøre dig klar til dit næste arbejde. Men når alle ens ressourcer bliver brugt på den tidsbegrænsede stilling. 

“Så du befinder dig egentlig i en position, som er udsigtsløs i dobbelt forstand.”

Fællesskaber er vigtige

Einar Baldvin Baldursson er overbevist om, at projekt- og løstansættelser bliver en stadig større del af det danske arbejdsmarked, fordi virksomheder fortsat efterspørger konkrete kompetencer i en kortere periode. 

Men hvordan kan vi så sikre, at et nyt projekt om fem år ikke fortsat viser, at flere endnu løstsansatte bliver syge af deres tilværelse. 

På den ene side er der arbejderne, og Einar Baldvin Baldursson peger på særligt en ting, der kan få den utrygge tilværelse til at være mere spiselig. 

Man skal organisere et fællesskab for folk i samme situation. 

“Det værste ved at være arbejdsløs eller løstsansat er, at man har den der implicitte frygt for, at man lugter. Hvis du er i et fællesskab, så ved du, at stanken kommer et helt andet sted fra. Nemlig arbejdsmarkedet,” siger han.

I fællesskaber kan man udveksle erfaringer og vise solidaritet over for hinanden.

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?