Han var 22 år, da han i 1990 startede som den første optikerelev hos grundlægger Louis Nielsen i Aalborg. I 2006 tiltrådte Mads Nygaard som administrerende direktør, og hans historik i optikerkæden præger ham stadig som leder i dag:
”Jeg har selv stået i butikkerne og ekspederet kunderne. Derfor ved jeg ofte godt, hvad vores medarbejdere bliver mødt af, når de går på arbejde – og den indsigt betyder enormt meget.”
Louis Nielsen blev i marts 2022 kåret som Danmarks bedste arbejdsplads for unge under 25 år og som landets andenbedste arbejdsplads blandt alle aldersgrupper. Det sker på baggrund af den årlige medarbejderundersøgelse fra analysevirksomheden Great Place To Work.

Resultatet udspringer ifølge Mads Nygaard af meningsfuld udvikling, af tillid og ansvar og af optikerkædens evne til at fejre succeserne – ikke mindst for de unge medarbejdere.
Hør hvorfor fra Mads Nygaard herunder.
Meningsfuld udvikling
”Hver eneste medarbejder har mulighed for at få lavet en individuel karriereplan, som giver mening for dem.
Det er måske ikke aktuelt, hvis du sidder i vores callcenter i dit sabbatår, men her vil vi stadig gerne hjælpe de unge med noget retning i deres arbejdsliv.
Jeg tror heller ikke, det gør noget, at de unge kan se, hvilken rejse jeg selv har taget.
Sammen med IBC i Kolding har vi også vores egen uddannelse for salgselever, som bliver uddannet i at arbejde i lige netop Louis Nielsen. På skoleophold bor de sammen og udvikler et fællesskab, som mange holder fast i efterfølgende.
Vi investerer også i, at optikerelever får den bedst mulige uddannelse, og der skal være plads til videreuddannelse og mulighed for at flytte rundt i organisationen.
Der er vi heldige at være en del af Specsavers, som har tusindvis af arbejdspladser rundt i verden.
Grundlægger Louis Nielsen åbnede sin første butik i 1978 i Aalborg, hvor han solgte kontaktlinser på abonnement.
I 1988 lancerede Louis Nielsen sit prisvenlige brillesortiment, som tiltrak kunder fra hele landet.
Han åbnede sin anden butik i Aarhus i 1996 og etablerede i de følgende år en landsdækkende optikerkæde med selvstændige partnere.
I 2005 blev kæden opkøbt af den familieejede, engelske optikerkæde Specsavers.
Louis Nielsen har i dag over 1.000 medarbejdere fordelt i butikkerne og på hovedkontoret i Aalborg, mens hele Specsavers-organisationen tæller omkring 38.000 medarbejdere.
Jeg tror heller ikke, det gør noget, at de unge kan se, hvilken rejse jeg selv har taget. At man godt kan starte som elev hos os og gøre karriere som leder, eller hvad man nu drømmer om.
Men meningsfuldhed handler i lige så høj grad om, hvad vi gør for vores kunder, og om at mærke og italesætte vigtigheden af vores arbejde.

Det handler ikke bare om et par flotte briller, men i flere tilfælde også om livskvaliteten eller ligefrem livet for vores kunder.
Vi har tilknyttet et øjenlægenetværk, som er med til at dygtiggøre vores elever og medarbejdere. Og selvom vi ikke må diagnosticere, kan vi godt se tegn, som skal undersøges nærmere, og sende vores kunder videre i systemet.
Det betyder, at vi hvert år finder ca. 4.000 mennesker, som ellers ville have fået permanent nedsat syn. Ud af dem finder vi typisk noget livstruende hos 30-40 personer om året.
Det er vores elever og medarbejdere med til, fordi vi kobler sundhedsdelen på og ikke bare lader en algoritme vurdere, hvad der skal ske med det enkelte menneske.”
Tillid og ansvar
”Jeg ved godt, hvad mit management team arbejder med i store træk, så jeg vil ikke have en ugentlig statusrapport, når de i stedet kan bruge den tid på at drifte forretningen.
Jeg vil hellere basere vores samarbejde på tillid fremfor kontrol – og hvis ledelsesteamet har samme filosofi, så håber jeg, at det siver ud i hele organisationen.
Mads Nygaard er 53 år og bosat i Aalborg med sin hustru, Mette. Parret har tre voksne børn.
I 1990 startede Mads Nygaard som optikerelev hos grundlægger Louis Nielsen og har siden bestredet flere stillinger i optikerkæden. I 2006 tiltrådte han som administrerende direktør.
Mads Nygaard modtog Den Nordjyske Ledelsespris 2020 efter indstilling fra sine medarbejdere.
Sideløbende med sin karriere i Louis Nielsen er han medejer og investor i flere virksomheder, herunder Nygaard Seed Investment, der primært investerer i grønne opstartsvirksomheder.
Med mange kunder er det nødvendigt at uddelegere ansvar, så der ikke bliver for mange flaskehalse – og det ansvar skal i lige så høj grad ligge hos vores elever og unge medarbejdere.
De har selvfølgelig et sikkerhedsnetværk i deres mere erfarne kollegaer, men vi ser tydeligt, at de unge tager et andet ejerskab over deres opgaver, når vi ikke behandler dem som robotter.
Derfor prøver vores elever også at styre butikkerne på egen hånd, så de i praksis lærer, hvad der skal til.
I sidste uge var jeg selv forbi butikken i Haderslev, hvor eleverne boblede af idéer og tacklede kunderne på en helt anden måde, end jeg selv ville have gjort i sin tid.
Jeg lærer meget af at høre dem tale med kunderne, og elevernes energi smitter alle omkring dem.”

Fejring af succeserne
”Det er ekstremt vigtigt at fejre succeserne – både i det små i hverdagen, når vores elever for eksempel klarer det godt i butikkerne, men også til de store sammenkomster.
Nu har vi ikke været samlet alle sammen i tre år på grund af corona, så jeg glæder mig virkelig til vores årsfest i næste uge, hvor det er lykkedes os at samle over 800 kollegaer fra Louis Nielsen.
Når vi fejrer succeserne, er det fest og ballade, men vi hiver også statements frem fra Trustpilot og ser på cases med rigtige mennesker, som vi har gjort en forskel for.
Vi kan ikke gå efter et kommercielt godt resultat uden at have et purpose.
Men dét, at vi klarer os godt økonomisk og arbejder smart, betyder også, at vi har mulighed for at give noget tilbage til vores medarbejdere.
Hvis man gør en forskel, skal det også kunne mærkes, og i min optik er det altid de sidste penge, der er de sjoveste.
Derfor er vi i samarbejde med vores partnere i gang med at implementere bonusser, som kan udløses, når butikkerne klarer sig ekstra godt.
For hvis man gør en forskel, skal det også kunne mærkes, og i min optik er det altid de sidste penge, der er de sjoveste. Vores løn bruger vi typisk på alle de faste udgifter, men med en ekstra gulerod bliver der måske plads til lidt mere sjov.
Vi har jo alle sammen et liv ved siden af arbejdet, og det er immervæk det vigtigste.”