Nanna har internationale ambitioner med materiale lavet af øl-affald
Årsværk

Nanna har internationale ambitioner med materiale lavet af øl-affald

I en fabrikshal i Vrå, bliver der produceret øllæder, og Nanna Guldbæk håber, at materialet kan blive en del af vores hverdag. Mød den unge iværksætter i Vigeurs serie "Årsværk".

Foto: Kristian Vinther Brøndum
24. februar 2022

Den korte historie bag materialet øllæder er, at der i forbindelse med ølproduktion er to affaldsprodukter. Malt og et sediment der ligger sig i bunden af øl-tanken. Det er ud fra sedimentet, at der kan laves et læderlignende materiale, der både har duft og farve af den specifikke øltype, som affaldsproduktet kommer fra. Så farve(og duft)skalaen går fra pilsner til stout. Det var Nanna Guldbæks spanske partner Silvia Soler, der kom med idéen om at bruge øllæder til eksempelvis tasker. Hun havde arbejdet med traditionelt læder i 20 år.

"Hun kunne i den sammenhæng fortælle, at det er en gode idé at starte med en accessories-serie, for det kræver rigtig meget af materialet at lave tasker og punge," fortæller Nanna Guldbæk.

Udover Nanna og Silvia er Oksana Bondar-Campbell også med i teamet bag Phased. Hende mødte Nanna de de begge studerede i London. Trioens iværksætterrejse har bagt dem til et hidtil uudforsket område. "Der er jo ikke nogen, som gør det her, så hele materialedelen og processen er innoverende i sig selv," siger Nanna Guldbæk som ser frem til, hvordan der bliver taget imod de første produkter fra Phased.

"Vi drømmer om, at vores øllæder bliver et kendt produkt ligesom almindeligt læder eller bomuld. Forhåbentlig bliver øllæder en del af vores hverdag," siger Nanna Guldbæk.

I bestræbelserne på at nå det ambitiøse mål, har det indtil videre ikke været nogen ulempe at have placeret virksomheden i Vrå i stedet for i en større dansk eller udenlandsk by. "Der er plads, og der er opbakning i lokalsamfundet til, at vi skal lykkes med det her. Det at være en nordjysk virksomhed med internationale ambitioner, synes jeg er fedt," fastslår Nanna Guldbæk.

Du kan møde hende, se øllæderet og komme på besøg hos Phased i Vrå i Vigeurs iværksætterserie ”Årsværk”, hvor de øvrige medvirkende er CAMP ON TOP fra Hirtshals og Errant fra Aalborg. Her er det første afsnit med Phased: