Kan man lære gamle hunde nye tricks, eller falder man af på den i takt med ancienniteten på arbejdsmarkedet?
Myterne og snakken om seniorer på arbejdsmarkedet er mange og lange. Fra politisk side bliver der endda talt om, at der ikke må spørges ind til alderen i en jobsamtale. Fordi seniorer oplever at blive valgt fra på grund af deres alder.
Det lyder ikke rart, og det lyder ikke som et arbejdsmarked, jeg har lyst til at blive gammel på. Men det kommer til at ske. For jeg har mere end et halvt århundred tilbage, før jeg kan lugte otium. Og pensionsalderen bliver kun ved med at stige. Derfor har jeg spurgt Per H. Jensen, professor på CARMA på Aalborg Universitet og projekt SeniorArbejdsLiv.dk, om, hvordan tingene egentlig ser ud.
Du kan læse hans svar her.
Oplever seniorer, at de diskrimineres på arbejdspladsen?
Ja, mange seniorer oplever, at de diskrimineres. Nogle grupper af ældre føler sig dog mere diskriminerede end andre. En nylig undersøgelse fra SeniorArbejdsLiv viser, at 7% blandt de beskæftigede i 2020 oplevede diskrimination, mens 31 procent af de arbejdsløse oplevede sig som diskriminerede.
Hvad skubber seniorer væk fra arbejdsmarkedet?
Mange seniorer oplever, at de må forlade arbejdsmarkedet før de når folkepensionsalderen, fordi de har et dårligt psykisk helbred (6 %), ikke trives på arbejdspladsen (8 %), har et dårligt fysisk helbred (23 %), eller at de ikke længere kan klare arbejdet (30 procent). Endvidere oplever mange seniorer, at de må forlade arbejdsmarkedet, fordi de er uønskede af deres arbejdsgiver eller kollegaer.
Hvordan kan man som virksomhed fastholde sine medarbejdere, når de bliver ældre?
Man skal sikre, at der livslangt er en balance mellem de krav, der stilles, og de ressourcer, de ældre besidder. Dette kan endvidere understøttes af seniorpolitikker. De arbejdsgivere, der har seniorpolitikker, rapporterer, at de faktisk virker.
Hvorfor er er det vigtigt med seniorer på en arbejdsplads?
Der er mange fordomme om seniorer. Mange af disse fordomme er dog myter. Langt hovedparten af seniorerne er en god og effektiv arbejdskraft. Derudover hævdes det af mange HR-eksperter, at mangfoldighed på arbejdspladsen (køn, etnicitet og alder) skaber synergier, hvilket er godt for bundlinjen.