Vi skal blive på arbejdsmarkedet, til vi er 70 år - men hvordan?
Forskning

Vi skal blive på arbejdsmarkedet, til vi er 70 år - men hvordan?

Alderen til folkepension stiger - og det kommer den til mange år endnu. Det kræver tilpasning fra alle dele af arbejdsmarkedet, hvis vi skal blive i arbejde, så længe som Folketinget gerne vil have.

Kristian V. Brøndum
Kristian V. Brøndum
Journalist & visuel fortæller

Den demografiske udvikling i Danmark gør, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet end hidtil. Faktisk viser en fremskrivning lavet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, at du i år 2050 tidligst må nyde din folkepension som 72-årig.

Men en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at lidt mere end hver anden af de adspurgte seniorer i 2020 (52 %) forventede at trække sig fra arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen - og i det år var den vel at mærke “kun” var 66 år.

Så hvordan er det muligt at blive på arbejdsmarkedet, til vi er omkring 70 år gamle? Og hvordan hjælper vi hinanden med at blive på arbejdsmarkedet i stedet for at gå på pension eller efterløn?

Det har rapporten fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø forsøgt at svare på. Her har man spurgt 12.000 seniorer (personer over 50 år) om, hvad der kunne få dem til at blive på arbejdsmarkedet. 

Jeg har talt med professor og Ph.D Lars Louis Andersen, som er en af forfatterne til rapporten, og her er hans svar: