Nordjysk dyrepasser med en passion: - Uden en aktiv indsats har vi ikke elefanter om 10 år

Hver eneste dag bliver intet mindre end 50 elefanter dræbt af krybskytter i Afrika. Og det er kun et spørgsmål om tid – måske et årti – før de majestætiske pattedyr vil være helt udryddet i Afrikas vilde natur, hvis krybskytteriet fortsætter i det nuværende tempo.

Spørger man Kenneth Alsing Madsen, er det en ubærlig tanke. Han arbejder hver dag side om side med de store, fantastiske dyr i Aalborg Zoo, hvor han er dyrepasser. I jobbet går meget af tiden med at gøre rent, vaske og fodre elefanterne. Det kan lyde ensformigt, men andre dele af jobbet er så givende, at det med længder opvejer det.

- At arbejde med dyrene og at aktivere dem er fantastisk og giver så meget mening. Der er uden tvivl også mange, som ikke er klar over, hvor meget formidling til vores gæster fylder i min hverdag. Naturbevaring og formidling er efterhånden en stor del af min hverdag, fordi vi har så mange dyrearter her i zoo, som er truede i den vilde natur, fortæller Kenneth Alsing Madsen om dét, som han selv beskriver som drivkraften i sit arbejdsliv. Et arbejde, som han nu har haft i snart 20 år.

Kenneth Alsing Madsen har arbejdet som dyrepasser i snart 20 år, og beskriver naturbevaring og formidling som en stor del af sit daglige arbejdsliv.
Kenneth Alsing Madsen har arbejdet som dyrepasser i snart 20 år, og beskriver naturbevaring og formidling som en stor del af sit daglige arbejdsliv.

Krumspring på karrierevejen

Det lå ellers ikke i kortene, at Kenneth Alsing Madsen skulle blive dyrepasser. Tværtimod. Selvom han fra barnsben drømte om at arbejde i en zoologisk have, tvang en voldsom allergi ham tidligt til at lægge drømmen på hylden.

Drømmen blev først genoptaget, da han efter en knæskade måtte opgive en anden drøm – at rejse ud i verden som professionel gymnast.

- Jeg blev 30 procent invalid og måtte se langt efter at rejse ud i verden som gymnast med Verdensholdet. Og det var heller ikke muligt at fortsætte inden for tømrerfaget, som jeg ellers lige var blevet uddannet inden for. Så der stod jeg og så ind i et års sygemelding, mens jeg samtidig skulle forholde mig til et større karrierestifte. Enten kunne jeg have ondt af mig selv, eller også kunne jeg gøre noget. Og jeg valgte det sidste, siger Kenneth Alsing Madsen.

Nu satser jeg alt, fortæller Kenneth Alsing Madsen om det markante karriereskifte tilbage i 2002. Dermed genoplivede han dyrepasserdrømmen og søgte om en elevplads i zoologisk have.

- Det var utrolig heldigt, at jeg fik en elevplads og efterfølgende en fast stilling i Aalborg Zoo. I zoologiske haver er der virkelig rift om jobbene, og folk bliver hængende helt indtil, at de går på pension. I første omgang var jeg afløser, men efter nogle år fik jeg muligheden for at arbejde med elefanter, og så fik jeg endelig indfriet min store drengedrøm, siger Kenneth Alsing Madsen.

Den uvæbnede kamp mod krybskytteri

Omkring samtidig med, at Kenneth Alsing Madsen begyndte at arbejde med elefanterne i Aalborg Zoo, kom en kollega hjem fra en tur til Afrika. Her havde han forelsket sig i organisationen Transfrontier Africa, som er sat i verden for at bekæmpe krybskytteri. Alle kunne se, at der brændte en ild i ham for projektet, og samme passion fik Kenneth Alsing Madsen.

- At formidle om de her ekstremt vigtige naturbevaringsprojekter driver mig 100 procent i min hverdag. Og særligt under coronapandemien har jeg kunne mærke, at jeg har savnet at fortælle gæsterne om dem, siger han.

Kenneth Alsing Madsens passion for naturbevaring skinner tydeligt igennem, da han fortæller om et af projekterne, Black Mamba APU, som han med et imponerende engagement fortæller gæsterne om i Aalborg Zoo.

Uden en aktiv indsats vil vi ikke have elefanter om 10 år, og vores indsats starter ved at fortælle historierne og på den måde få indsamlet penge til at støtte projekter som Black Mamba APU, som er en gruppe lokale kvinder, der bekæmper krybskytteri. Førhen sendte man soldater ud for at slå krybskytterne ihjel, men med et projekt som dette uddanner man i stedet lokalsamfundet og er synlige på savannen, forklarer han.

Ifølge Kenneth Alsing Madsen er lokale grupper som Black Mamba APU, der bekæmper krybskytteri, altafgørende for elefanternes overlevelse i naturen.
Ifølge Kenneth Alsing Madsen er lokale grupper som Black Mamba APU, der bekæmper krybskytteri, altafgørende for elefanternes overlevelse i naturen.

Og den slags lokale projekter virker og gør en væsentlig forskel, fortæller Kenneth Alsing Madsen. På under to år er kvinderne lykkedes med at reducere krybskytteri med 76 procent i deres område.

- Når jeg møder folk, som ikke kan forstå, hvorfor vi har dyr i fangenskab i zoo, så fortæller jeg historierne om de lokale kvinder. Hvis vi ikke havde dyr i haven, så kunne vi ikke fortælle de historier og støtte de lokale projekter for at bevare artens eksistens i den vilde natur, understreger Kenneth Alsing Madsen.