Da Pia Stigaard Skammelsen en oktoberdag i 2017 fik ideen til et innovativt og anderledes vandrekoncept, var hun langt fra sikker på, at det var hende selv, der skulle løbe med ideen.
Faktisk var hun tæt på at dømme sig selv ude som iværksætter.
Hun følte ikke, hun kunne leve op til fortællingen om iværksættere som selvtillidsfulde typer med tårnhøj risikovillighed - som dem man eksempelvis ser i DR-programmet Løvens Hule.
“Størstedelen af befolkningen har en risikovillighed inden for normalområdet. Inklusiv mig selv. Det er nemt at miste modet, når man ikke føler, at man besidder de personlige egenskaber, der skal til,” siger Pia Stigaard Skammelsen og tilføjer:
“Men den fortælling kan udelukke potentielt dygtige iværksættere på forhånd - også kvindelige iværksættere, som typisk er mindre risikovillige end mænd. Og det er en skam.”
Iværksætteri kan nemlig bedrives på rigtig mange måder - også på måder, der både er økonomisk og personligt bæredygtige, mener hun.
“Iværksætteri er ikke kun for dem, der har stor selvtillid og høj risikovillighed - og vil præstere på den høje klinge. Iværksætteri er heller ikke kun for mænd,” siger Pia Skammelsen.
Hun peger på en undersøgelse, som Dansk Industri udgav i 2022 - og som angiver årsagerne til, at mange kvinder ikke ønsker at blive iværksættere.
Kvinder er i højere grad bange for, at de ikke har kompetencerne. De er nervøse for, hvordan det vil påvirke deres work-life balance. Og så er de bange for ikke at kunne få økonomien til at hænge sammen.
“Når folk begynder som iværksættere, bruger man ofte dramatiske metaforer, som “at man tager det store spring”, “man kaster sig ud på dybt vand” - og man “kapper alle tryghedens fortøjninger”. Men sådan behøver det ikke være”, siger Pia Stigaard Skammelsen og fortsætter:
“Det ER også muligt at begynde lige så stille."
Hun har selv taget et langt, sejt træk med en idé, der ganske langsomt udviklede sig fra et hyggeprojekt til startup - og som i den kommende sæson tager hendes iværksættervirksomhed, Oh So Quiet, ad nye stier.
Pia Skammelsens egen vej til iværksætteriet begyndte netop med ét skridt ad gangen. Bogstaveligt talt.
Ideen til Oh So Quiet fik hun nemlig på en vandretur med en veninde i 2017.
De to veninder stammer begge fra Thy og havde gennem en periode praktiseret at vandre sammen - i stedet for at mødes på en café.
Denne gang skulle de vandre i deres hjemstavn, i Thy Nationalpark - og som sædvanlig fandt de hurtigt ind i en dyb samtale.
"Det er som om, man får talt sammen på en anden måde, når man vandrer dér side om side,” siger Pia Skammelsen.
På et tidspunkt nåede de til den kro, hvor de skulle nyde en god middag, og det var skønt med et veltilberedt måltid mad og et glas rødvin.
Men veninderne var egentlig ikke klar til at møde civilisationen - og følte, at deres samtale ændrede karakter, da de sad der i krostuen. De havde ikke mulighed for at blive i deres egen fortrolige og intime boble.
Dén følelse sad i Pia Stigaard Skammelsen, da hun kom hjem fra vandreturen, og hun begyndte derfor at lege med tanken om et koncept, der tager højde for behovet for det simple og intime - uden at blive for strabadserende. For hun er ikke typen, der har lyst til at vandre med stor oppakning og overnatte i shelters undervejs.
Derfor udviklede hun et koncept, hvor man vandrer fra sommerhus til sommerhus og ikke alene når frem til tag over hovedet, men også til et fyldt køleskab - og hvad man ellers skal bruge under er kortvarigt sommerhusophold i form af drikkevarer, snacks, linned og brænde.
“Jeg kan selv lide at vandre med en let rygsæk, og jeg vil også gerne have lidt komfort efter en lang dags vandring, så jeg tænkte, at også andre har det behov,” siger hun.
I begyndelsen arbejdede hun med ideen i sin fritid - og passede samtidig sit job som kommunikationsmedarbejder på Aalborg Universitet.
På det tidspunkt vidste hun endnu ikke, om ideen ville blive til mere.
“Det var egentlig bare et hyggeprojekt. Jeg synes, det var skægt.”
På et tidspunkt fik Pia Skammelsen nys om et program, som havde til formål at forny kystturismen - og som Dansk Kyst- og Naturturisme søgte deltagere til. Hun samlede mod til sig, meldte sig til - og gik i gang med at forberede sit pitch.
“Hvis jeg skulle deltage, var jeg jo nødt til at få oprettet et cvr-nummer og tænke over en forretningsmodel, så jeg kunne forklare, hvad jeg ville med min idé," siger Pia Skammelsen.
Hendes optræden foran et dommerpanel i Musikkens Hus var det første af mange skridt, som Pia Skammelsen siden har taget.
I sit helt eget tempo, for det er - og har været - vigtigt for hende, at få sig selv med.
“Det er vigtigt for mig at bryde det ned i noget, jeg kan overskue. Man kan sagtens være ambitiøs, og ideen kan sagtens blive til noget, selvom man tager ét skridt ad gangen,” siger Pia Stigaard Skammelsen og tilføjer:
“Selvfølgelig skal man på et tidspunkt have udarbejdet både forretningsplan og strategi. Men man behøver ikke have den dér businessschool-tilgang, hvor det hele bliver et regnearksprojekt med store skaleringsplaner fra begyndelsen. Mindre kan gøre det,” siger hun.
“Det var vigtigt for mig at have tid til at eksperimentere, teste og prøve af i mit eget tempo, uden en investor, der åndede mig i nakken - og havde brug for, at det skulle gå rigtig stærkt.”
Det var også vigtigt for Pia Skammelsen, at hendes iværksættervandring ikke blev alt for økonomisk risikabel, så i første omgang søgte hun orlov fra sit arbejde - og siden sagde hun helt op.
Det kunne lade sig gøre, fordi hun fik hjælp og økonomisk støtte fra forskellige fonde og programmer, men også fordi hun hurtigt fik gang i salget og selv har lagt rigtig mange timer i driftsdelen af projektet. På den måde har hun kunnet holde udgiftssiden nede.
Hun har selv rigtig mange roller i Oh So Quiet.
Det er hende, der afprøver alle de vandreruter, som kunderne sendes ud på. Hun er dén, der træffer aftaler, koordinerer, lægger markedsføringsplaner og har blik på økonomien. Men også den, der vedligeholder hjemmesiden og står for den praktiske forberedelse af de sommerhuse, som vandrerne skal overnatte i.
“Jeg har brugt rigtig meget krudt på at få gennemtænkt de gode løsninger, så det bliver kosteffektivt og skalerbart - uden at gå på kompromis med kvaliteten,” siger Pia Skammelsen.
Indtil nu har hun holdt sig til vandreruter i Nordjylland, for det har været vigtigt for hende ikke at skalere for tidligt. Men i denne sæson tager hun det første skridt - og tester en rute ad Gendarmstien i Sønderjylland, hvor gæsterne skal vandre fra hotel til hotel.
“Jeg ser det som en syretest på, om “hotel til hotel”- konceptet kan fungere - og i en afstand, der er så langt væk fra mig, så jeg kan ikke bare lige køre ud, hvis noget uforudset opstår,” siger Pia Skammelsen.
Med konceptet i Sønderjylland er hun nået endnu et skridt på sin iværksættervandring, som også har - og er - en personlig udviklingsrejse, som Pia Skammelsen udtrykker det.
“Du møder hele tiden dig selv - og dine egne reaktioner - når du konstant bliver udfordret af noget, som du ikke er så fortrolig med. Du er nødt til at forholde dig til dine egne reaktioner, men på en måde, så du vokser af dem - og ikke slår dig selv i hovedet,” siger hun.
Prøv Vigeur
Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.