Kaffebrief

Kaffebriefspecial: De pressede sygehuse

… klædt på til smalltalk med substans.

25. januar 2023

Godmorgen og velkommen til dagens Kaffebrief!

Et lidt anderledes et af slagsen. I dagens udgave er de – stadig aktuelle - nyheder udvalgt på baggrund af temaet ’De pressede sygehuse’.

Inden vi kaster os over dagens tre historier fra sygehusene, skal vi et smut forbi en af de nyheder, der særligt trak spaltepladser i går:

Danmark har de seneste år gjort sig bemærket på Oscar-scenen, og 2023 bliver ingen undtagelse.

I år er hele tre danskere nomineret til at modtage den prestigefulde statuette og dermed også den ultimative hæder indenfor filmbranchen.

Du kan læse mere om nomineringerne her.

God dag og god læselyst!

Knap 1400 danske sygeplejersker har søgt mod Norge siden 2020

Siden januar 2020 har 1.397 sygeplejersker uddannet i Danmark fået autorisation til at arbejde i det norske sundhedsvæsen.

Det oplyser de norske sundhedsmyndigheder, Helsedirektoratet.

Ud af de 1.397 sygeplejersker er 1.302 registreret med dansk statsborgerskab. Det vides dog ikke, hvor mange af det samlet antal sygeplejersker, der vælger at tage arbejde i Norge, skriver TV 2.

Ikke desto mindre er det ifølge Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, et problem for det danske sundhedsvæsen.

"Fordi vi mangler de sygeplejersker i Danmark," siger han.

De danske sygeplejersker søger ifølge Jes Søgaard mod Norge af flere årsager, hvor den primære grund er højere løn i en periode. Eventyret ved at arbejde i udlandet samt gunstige skattefordele tiltrækker også mange.

"Men det handler også om arbejdsvilkår, fordi arbejdspresset ikke er lige så hårdt på norske sygehuse. Det skyldes, at de ikke har så meget sygelighed i Norge, som vi har i Danmark, hvor vi er en af de befolkninger med mest sygelighed i Vesteuropa," siger han.

Læs mere på TV 2.

Mangel på arbejdskraft: Sygeplejersker fra Hobro tvinges til at arbejde weekender i Aalborg

Hvis ikke sygeplejerskerne drager mod det nordlige naboland for beskæftigelse, kan de nu i Hobro se frem til en ny "belønning" for deres arbejdsindsats. 

Fra 1. august skal 65 sygeplejersker nemlig hjælpe til på en afdeling, der har svært ved at hyre nok ansatte. De skal tage omkring seks weekender om året.

Hvis ikke de siger ja, kan de betragte sig selv som opsagte, har Dansk Sygeplejeråd tidligere bekræftet i en mail til TV2 Nord.

Det har fået flere sygeplejesker til at genoverveje deres ansættelse fortæller Annemette Zink, der er operationssygeplejerske i Hobro:

"Tvang er ikke løsningen. Vi har jo planlagt vores liv efter at arbejde i Hobro. Nogle er enlige forsørgere og har ikke bil, andre skal til at have en ekstra bil. Det står slet ikke mål med den løn, vi får," siger hun.

Hun frygter for, hvad det kommer til at betyde i en branche, der i forvejen mangler sygeplejersker.

"Flere overvejer at opsige deres stilling. Nogle vil blive, for der skal jo brød på bordet, men det er ikke glade medarbejdere, man får ud af det."

Læs mere på TV 2.

Ny type medarbejdere skal forbedre pressede arbejdsforhold på sygehuset

Som de to ovenstående historier tydeliggjorde, er sundhedsvæsnet presset til ekstremerne. Manglen på arbejdskraft er slet og ret ikke til at tage fejl af.

Derfor er det nødvendigt at kigge på alternative løsninger og nye måder at gøre tingene på.

Og netop dét har Aalborg Universitetshospital valgt at gøre og tager nu nye metoder i brug i kampen om de fornødne ressourcer. 

Hospitalet vil nemlig ansætte tidligere sygeplejersker, jordemødre og læger - gerne pensionister - i en helt ny type job, der skal være med til at forbedre arbejdsforholdene, skriver Nordjyske.

Stillingsbetegnelsen er "ressourceperson" - en slags mentor for nye og uerfarne medarbejdere - og arbejdstiden er op til 15 timer om ugen. Foreløbig sker ansættelserne som et pilotprojekt.

I et jobopslag skriver Region Nordjylland, at de nye stillinger på Aalborg Universitetshospital er "for dig, som kan og vil bruge din viden, erfaring og sundhedsfaglige baggrund som ressourceperson på en afdeling og til at bidrage til opstarten af primært nyansatte og mindre erfarne medarbejdere på vores hospitalsafdelinger."

De nye medarbejdere skal ikke stå med det overordnede ansvar eller være en del af vagtnormeringen, men gøre en forskel med opgaver, de er gode til, og som afdelingen har brug for.

Læs mere på Nordjyske.