Lille virksomhed har knækket koden: Laver talentfulde lærlinge på stribe
Uddannelse

Lille virksomhed har knækket koden: Laver talentfulde lærlinge på stribe

En lille virksomhed i Hobro uddanner konkurrencedygtige lærlinge gang på gang.

Jannie Odgaard Strand
Journalist

I den del af Nymann Tekniks produktionshal, hvor de store CNC-maskiner er placeret, står 21-årige Sander Hem Münchow. 

Hans fokus er rettet mod en af maskinernes computer, som bruges til at programmere maskinerne, så de fremstiller specifikke komponenter.

Hastigt lader han sine fingre løbe hen over computerens taster. Det er ren rutine.

I årene som lærling hos Nymann Teknik i Hobro er programmering blevet en af Sander Hem Münchows spidskompetencer. Men han kan også meget andet.

Faktisk er han så god til sit arbejde, at han for to år siden deltog i DM i Skills, hvor han blev kåret til Danmarks bedste industriteknikerlærling. 

Til oktober skal han til Kina og deltage i WorldSkills for at bevise, at han er verdens bedste.

Får hurtigt ansvar

Sander Hem Münchow var den første lærling hos Nymann Teknik, der vandt DM i Skills, men ikke den sidste.

Da DM i Skills blev holdt i år, var det endnu en lærling fra Hobro-virksomheden, som løb afsted med førstepræmien. I alt har tre af Nymann Tekniks lærlinge deltaget.

Men hvordan kan den lille virksomhed, som består af 16 ansatte og fire lærlinge, producere den ene talentfulde lærling efter den anden?

Direktør Morten Nymann er ikke i tvivl.

"Det er simpelthen ved at give dem lov," slår han fast.

Tidligt i lærlingenes læretid lader Morten Nymann dem stå ved CNC-maskinerne frem for at arbejde med manuelle maskiner - og de afprøver hurtigt kræfter med at programmere.

For selvom lærlingene ikke fra begyndelsen er lynhurtige, er det godt givet ud, forklarer Morten Nymann.

Foto: Torben Hansen
Foto: Torben Hansen

"Det tager måske otte timer at lave emner, som skulle tage to, men når de har halvandet til to år tilbage af deres læretid, er de allerede blevet så gode, at pengene er tjent ind igen."

"Det er noget, man skal turde at gøre som virksomhed, der har lærlinge," understreger han.

Sander Hem Münchow er ikke i tvivl om, hvad han synes om virksomhedens metoder.

"Jeg synes, det var mega fedt. Da jeg skulle tilbage til skolen, fandt jeg ud af, at jeg var rigtig langt i forhold til de andre lærlinge. Der var slet ikke nogen, der havde prøvet alt det, som jeg havde," fortæller han.

"At jeg fik lov, er helt klart grunden til, at jeg skal til WorldSkills," slår han fast.

Tiltrækker lærlinge

Siden Morten Nymann har haft sine lærlinge med i DM i Skills, kan han mærke, at det er nemmere at erhverve flere lærlinge. 

"Jeg har ikke problemer med at få lærlinge, selvom der er virksomheder, der oplever en mangel. Jeg tror, det skyldes vores deltagelse i Skills-konkurrencerne. Det er i hvert fald med til det," siger Morten Nymann. 

En analyse af Dansk Arbejdsgiverforening viser, at der i Danmark generelt er mangel på lærlinge, især murere, smede og industriteknikere. 

Ifølge analysen må 60 til 70 procent af erhvervsskolerne afvise henvendelser fra virksomheder, der efterspørger lærlinge, der uddanner sig indenfor områderne teknologi, byggeri, transport, fødevarer, jordbrug og oplevelser. 

Men det oplever Nymann Teknik altså ikke. 

Så måske har Hobro-virksomheden fat i noget - i hvert fald når det kommer til at erhverve lærlinge, som også er konkurrencedygtige. 

"De andre virksomheder gør det deres egen måde, og det kan også godt være, at deres måde er bedst for dem - men ikke hvis man vil vinde DM i Skills," griner Morten Nymann.