Nyuddannet lærer: “Det er helt okay at bede om hjælp en gang imellem”
De første 100 dage

Nyuddannet lærer: “Det er helt okay at bede om hjælp en gang imellem”

Lærke Pajbjerg er 24 år og nyuddannet lærer. Da hun skulle begynde i sit første job, blev hun pludselig i tvivl om, hvorvidt hun havde valgt rigtigt - og om hun overhovedet egner sig til lærerjobbet. Særligt ét menneske gjorde en forskel. Nu er hun ikke længere i tvivl.

Foto: Martél Andersen
11. august 2022

De første 100 dage er altafgørende for en leder, der træder ind i et nyt job. Uanset om det er første eller tiende gang, han eller hun gør det. Det siger man i hvert fald.

Men hvad betyder de første 100 dage for dem, der er helt nye på arbejdsmarkedet? Og hvad kan vi lære af hinanden? Det spørger vi om i serien "De første 100 dage". 

Navn: Lærke Pajbjerg

Alder: 24 år

Fødeby: Herning

Bopæl: Hasseris

Uddannelse: Lærer. Uddannet fra Professionshøjskolen UCN i Aalborg

Det nye job: Lærer på Gug Skole. Har været i praktik samme sted

Student: Herning Gymnasium

Sabbatår: Arbejdede i børnehave i Herning for at finde ud af, om hun ville arbejde med små eller store børn.

Hvordan fik du dit første job?

Jeg har været i praktik på Gug Skole, så det var rimelig oplagt, at jeg søgte, da stillingen blev slået op. Jeg kender det team, jeg arbejder i - det er faktisk samme team, hvor jeg var i praktik.

 

Hvad tænkte du, inden du begyndte?

Jeg var virkelig nervøs. Pludselig begyndte jeg at overveje, om jeg havde brugt fire år på det rigtige. Jeg spurgte mig selv, om jeg nu virkelig kan finde ud af at undervise. Eller om jeg bare god til at tage en uddannelse og klare mig godt til eksamen?  

At arbejde som lærer kræver, at man lægger meget sjæl i det, og jeg blev i tvivl om, hvorvidt jeg kunne honorere det.

Første dag i mit nye job var faktisk næsten hårdere end den dag, jeg skulle begynde på studiet. For hvad nu, hvis jeg fandt ud af, at jeg rent faktisk havde valgt forkert? Og jeg bare havde spildt fire år og en masse SU-klip? 

Men det havde jeg ikke. Det er jeg fuldstændig overbevist om nu.

Hvordan var din første dag?

På Gug Skole bliver man tildelt en mentor. Mentoren skal vise dig rundt, og mentoren er dén, du kan gå til, hvis du har spørgsmål af praktisk karakter. Det var rigtig rart, for det er dejligt at vide, at én er dedikeret til at byde velkommen. Det gav mig også en ro, at der var én, jeg kunne sætte mig ved siden af i pausen. Og at ingen spørgsmål var dumme. 

Første dag var god. Jeg blev mødt af glade mennesker. 

For mig var det en dejlig oplevelse. Særligt fordi nervøsiteten jo sad uden på tøjet.

Hvad gjort størst indtryk på dig den første dag?

Min egen reaktion var faktisk dét, der gjorde allermest indtryk på mig. At jeg var så nervøs - og at jeg blev så meget i tvivl om, hvorvidt jeg havde valgt den rigtige uddannelse.

Jeg er jo ret ung og har taget min uddannelse hurtigt, så jeg tænkte på, om de andre ville se ned på mig.

Men det gjorde de ikke, og jeg landede hurtigt i mit job.

Hvor hurtigt kom du ind i de nye arbejdsgange?

Jeg var heldig at komme med i et godt team med andre lærere, som var gode til at støtte mig -  og som var gode til at forklare de ting, som ikke lige umiddelbart gav mening.

Det hele er meget frit. Jeg kan bedst lide at udføre mit arbejde - også forberedelsesarbejdet - på skolen.

Men hvis du har små børn, er der også plads til, at du kan køre hjem og gøre arbejdet færdigt dér.

Så der er faktisk luft til, at du som ny kan finde den arbejdsgang, der passer bedst. Og så havde alle lærerne en dag sammen ret hurtigt efter, at jeg begyndte. 

Der var både noget fagligt og noget socialt, så vi kunne tale om noget andet, end det vi taler om i skolen. Det gjorde også en forskel.

Hvordan kan du bruge det, som du lærte på dit studie?

Meget af den teori, jeg lærte, gør jeg overhovedet ikke brug af. Men jeg tænker altid, at der er en grund til, at du lærer de ting, du gør. Jeg tager for givet, at den viden ligger bagerst i hovedet og danner grundlag for mange af de beslutninger, jeg er træffer i hverdagen. 

Imidlertid tror jeg også, at lærerjobbet i sig selv er præget af dig som person og dét, du står for - og har indflydelse på den måde, du agerer mellem andre. 

Hvordan har de første måneder været sådan overordnet set?

Jeg er meget glad for min arbejdsplads. Den er fyldt med fantastiske kollegaer og har en god ledelse, som er støttende. Selvom jeg helt grøn og ny, lytter de også til det, jeg bidrager med. Det er jeg meget glad for.

Til tider har det været hårdt - alt andet ville være løgn. Men min nye hverdag er også fyldt med mange fantastiske oplevelser.

Hvad kan være hårdt?

Som underviser kan du godt blive udfordret som person. Og så er det vigtigt ikke at tage det personligt. Jeg har fundet ud af, at det handler om at separere klasselærer-Lærke og privatperson-Lærke. Det er en teknik, og jeg er blevet bedre til det, for jeg skal også kunne se mig selv i øjnene, når jeg kommer hjem. Det handler om at finde balancen.

Har du et råd, som du kan give til andre, der skal begynde i deres første job?

Giv dig selv lov til at være ny. Stå ved det. Alle ved det, og alle har prøvet det. De andre har også været nye engang, så de ved, hvad du skal igennem.

Derfor er det også helt okay at bede om hjælp en gang imellem. 

Prøv Vigeur


Opret en gratis Vigeur Light-profil og læs videre. Med en Light-profil får du adgang til 5 artikler pr. måned.

Er du allerede abonnent?