Denne tekst er skrevet af Rikke Christoffersen, direktør på Aalborg Handelsskole.
Virksomhedsbesøg hos Fårup Sommerland. Undervisning baseret på Beierholms årsrapport. Konkrete cases med udgangspunkt i Louis Nielsen. Masterclasses hos Coolshop.
På Aalborg Handelsskole spiller erhvervslivet en afgørende rolle i undervisningen på vores ungdomsuddannelser. Populært sagt arbejder vi kontinuerligt med at bringe ’erhvervslivet ind i undervisningen og undervisningen ud i erhvervslivet’.
Ved at inddrage erhvervslivet får eleverne mulighed for at lære af professionelle med erfaring fra virkeligheden. Det betyder, at eleverne får en mere praktisk tilgang til fag og emner, som gør dem bedre rustet til at forstå de udfordringer, som de senere vil møde, når de selv skal ud på arbejdsmarkedet.
Alt sammen for at give et frisk indspark til den mere traditionelle undervisning – og samtidig sikre eleverne et godt indblik i nutidens arbejdsmarked.
Ved at inddrage erhvervslivet får eleverne mulighed for at lære af professionelle med erfaring fra virkeligheden. Det betyder, at eleverne får en mere praktisk tilgang til fag og emner, som gør dem bedre rustet til at forstå de udfordringer, som de senere vil møde, når de selv skal ud på arbejdsmarkedet.
Konkret består vores samarbejde med virksomheder bl.a. af virksomhedsbesøg, gæsteundervisning, cases ifm. undervisningen, særlige talentforløb og ikke mindst skræddersyede forløb målrettet elever med læreplads.
Her skal eleverne ikke blot lære om teoretiske og abstrakte modeller
I de senere år har vi på Aalborg Handelsskole sat yderligere fokus på at skærpe den erhvervsmæssige profil – til gavn for både elever og virksomheder. Der er nemlig rigtig mange fordele ved at indgå et tæt parløb med det lokale erhvervsliv.
Teorien skal give mening
Det skal være sjovt at lære! Og på Aalborg Handelsskole er vi af den overbevisning, at du lærer bedst, når du har en klar fornemmelse af, hvordan teorien kan bruges i praksis.
Her skal eleverne ikke blot lære om teoretiske og abstrakte modeller – de får også mulighed for at anvende og perspektivere dem til virkeligheden. Det styrker elevernes motivation og giver dem en større samfunds- og virksomhedsforståelse.
Faktisk er praksisnær undervisning noget af det, som eleverne vægter højest, når de beskriver deres undervisning. Samtidig øges elevernes trivsel, når de kan se, at det, de lærer, direkte kan overføres til virkeligheden.
Et tæt samarbejde med virksomheder er med til at give elever et godt indblik i de forskellige karrieremuligheder, som bliver tilgængelige for dem, og de lærer om de færdigheder og kvalifikationer, der er nødvendige for at opnå deres mål
I undervisningen elsker eleverne at dykke ned i konkrete opgaver inden for fx indkøb, salg, bæredygtighed, jura og det gode kundeforhold.
Eksemplerne kan både stamme fra rigtige virksomheder eller specifikke situationer, som eleverne oplever i deres studiejobs. Det vigtigste er, at det er noget eleverne kan forholde sig til. Det gør undervisningen lettere at forstå.

Fremtidens jobmuligheder
Hvad kan jeg blive? Hvilket job er det rigtige for mig? I dag er svaret måske journalist, advokat eller salgschef. I fremtiden kan jobtitlerne være CO2-manager, robotplanlægger eller virtuel advokat. Aldrig har jobmulighederne for de unge været så mange.
Et tæt samarbejde med virksomheder er med til at give elever et godt indblik i de forskellige karrieremuligheder, som bliver tilgængelige for dem, og de lærer om de færdigheder og kvalifikationer, der er nødvendige for at opnå deres mål.
Ved at få indblik i nye, forskellige brancher og jobs kan eleverne bedre spore sig ind på de områder, som de ønsker at arbejde med i fremtiden. Det kan ligefrem være kilden til at finde den karrierevej eller videregående uddannelse, der er den rette for dem.
Endelig kan en tidlig inddragelse af erhvervslivet også hjælpe eleverne med at opbygge et netværk og skabe forbindelser, som de senere kan drage nytte af i forbindelse med fx at søge læreplads eller traineestilling.

Et godt samarbejde skal være givtigt for begge parter, og heldigvis ser rigtig mange virksomheder også de mange fordele. Ved at engagere sig i ungdomsuddannelserne bidrager virksomhederne aktivt til udviklingen af samfundet, og de løfter en stor rolle ift. at gøre den næste generation af unge klar til arbejdsmarkedet.
Omvendt giver det også virksomhederne en unik mulighed for at møde potentielle fremtidige medarbejdere. De får indblik i elevernes faglige niveau, og kan på nogle områder sågar være med til at præge den læring, som eleverne får. Endelig får de mulighed for at spotte og rekruttere de elever, der passer godt ind i virksomheden. En oplagt mulighed da vi ser ind i en fremtid, hvor der i flere brancher vil opstå mangel på arbejdskraft.
Ved at engagere sig i ungdomsuddannelserne bidrager virksomhederne aktivt til udviklingen af samfundet, og de løfter en stor rolle ift. at gøre den næste generation af unge klar til arbejdsmarkedet.
At bygge bro mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet er den helt rigtige vej frem. Sammen kan vi skabe og forme relevante uddannelser, som klæder de unge på med viden, der afspejler seneste udviklingstendenser, og som tager udgangspunkt i virksomhedernes hverdag.
Kort sagt: win-win for alle.