Aalborg Håndbold henter Niklas Landin: Sådan rekrutterer man verdens bedste
Sport

Aalborg Håndbold henter Niklas Landin: Sådan rekrutterer man verdens bedste

Vigeur var med bag kulisserne, da Jan Larsen mandag kunne præsentere verdens bedste mandlige håndboldspiller, Niklas Landin, som ny målmand i Aalborg Håndbold. Hvad er gået forud, og hvad kan vi lære af den nordjyske topklub?

Caroline Bundgaard
Caroline Bundgaard
Journalist og visuel fortæller

Klokken er 8.56 mandag den 4. april. Jan Larsen lægger sine briller i lommen og retter på jakken med det røde klublogo, mens han panorerer blikket over mødelokalet i Gigantium.

Om et øjeblik skal direktøren i Aalborg Håndbold fortælle sin stab og senere sin spillertrup, at det er lykkedes at hente verdens bedste mandlige håndboldspiller til klubben.

For anden gang i træk er Niklas Landin netop løbet med den titel, og nu har Kiel-keeperen sat sin underskrift på en 4-årig kontrakt med Aalborg Håndbold, som træder i kraft næste sommer.

Direktør Jan Larsen. Foto: Caroline Bundgaard
Direktør Jan Larsen. Foto: Caroline Bundgaard

Det er kutyme, at staben samles til et evalueringsmøde mandagen efter kampdage, men der er noget særligt i luften denne morgen i april. Det står malet i ansigterne på de medarbejdere, som drypvis samles i mødelokalet ved siden af håndboldhallen – selvom ingen endnu ved, hvad stemningen skyldes.

Jan Larsen har sammen med klubbens absolutte inderkreds gået med håbet om Niklas Landin ”i lang tid.” Visheden har de haft de sidste par uger, efter blækket endelig ramte papiret.

Direktøren sikrer sig, at kameraet er klar, inden hans smil røber, hvilken historisk dag vi er vidne til:

"Kan I huske for lidt over et år siden, da vi lancerede en ny spiller i klubben? Mikkel Hansen. Der er nok ikke nogen af os, der glemmer den dag ... I de interviews, vi lavede dengang, sagde vi, at vi henter 2-3 verdensklassespillere. Og jeg står lige nu og siger, at der kommer kraftedeme én mere i dag."

Hvordan nåede den nordjyske klub med de internationale ambitioner til dette øjeblik? Det stiller vi skarpt på, inden vi vender tilbage til klubbens reaktion.

Mikkel Hansen-effekten

Scenerne ligner umiskendeligt noget, vi har set før. Chokket var måske bare endnu større i februar 2021, da Mikkel Hansen og Aalborg Håndbold tog den kollektive håndboldverden med bukserne nede.

Det var uhørt, at en dansk klub skulle have økonomi og kvalitet til at hente en spiller af Hansens kaliber, men med familieliv, forskerordningen og fælles ambitioner gik alting op i en højere enhed.

”Mikkels ambition er at vinde Champions League med en dansk klub,” fortæller Jan Larsen, der i sin tid ikke selv havde sagt det højt. ”Den drøm definerede vi sammen – og jeg er ekstremt stolt af, at Mikkel vil prøve at udleve den sammen med os. Hans underskrift var jo den ultimative blåstempling af det projekt, vi har arbejdet på i mange år.”

Ud over chokbølger sendte signingen af Mikkel Hansen også et klart signal til hele håndboldverdenen om ambitionsniveauet i Aalborg Håndbold. Et signal, som blandt andre Islands ubetinget største håndboldstjerne, Aron Pálmarsson, hurtigt opfangede.

”Vi oplevede en sneboldeffekt efter offentliggørelsen af Mikkel, hvor mange topspillere pludselig begyndte at få øjnene op for, hvad pokker der foregår her i Aalborg. Vi har også takket nej til flere af dem – for det handler om den rigtige sammensætning af store talenter med klubbens DNA og så 2-3 absolutte verdensklassespillere, der kan skabe en vild hype, stemning og kommerciel værdi.”

I sommeren 2021 skiftede Aron Pálmarsson til Aalborg Håndbold fra storklubben FC Barcelona, i sommeren 2022 skifter Mikkel Hansen fra Paris Saint-Germain, og i sommeren 2023 kommer keeperen fra THW Kiel.

Aalborg Håndbolds Buster Juul over for THW Kiels Niklas Landin i Champions League-kampen 18. november 2021. Foto: Lars Pauli
Aalborg Håndbolds Buster Juul over for THW Kiels Niklas Landin i Champions League-kampen 18. november 2021. Foto: Lars Pauli

Niklas Landin vælger Aalborg

Aalborg Håndbold tør stile efter at blive de bedste, og ikke mindst tør de sige det højt.

Ville Niklas Landin have overvejet klubben, hvis ikke det var for dén ambition?

”Næppe,” svarer keeperen, da Vigeur fanger ham på telefonen i Kiel. ”Både sportsligt og personligt er det et perfekt match. Jeg vil utroligt gerne være med i toppen af europæisk håndbold, og jeg vil meget gerne gøre mit til, at Aalborg kan tage det sidste skridt helt op til toppen. Jeg glæder mig virkelig til at blive en del af projektet.”

Jan Larsen er ”megastolt” over signingen, som han kalder kronen på værket i Aalborg Håndbold. Også selvom den slags altid har et element af held:

”Rekruttering handler vel altid lidt om held. Der er nogle omstændigheder, som gør, at vi kommer på det rigtige tidspunkt. Men held og dygtighed følges som regel ad. Vi havde ikke fået Niklas eller Mikkel eller Aron, hvis ikke vi havde været dygtige til at drive klubben eller vundet noget.”

Landins kommende klub har vundet den danske Herrehåndboldliga de seneste tre år. I 2021 stod Aalborg Håndbold for første gang i Champions League-finalen efter en semifinalesejr over Mikkel Hansens Paris Saint-Germain – og i år er Aalborg Håndbold i kvartfinalerne med flest point.

”Det viser, at det ikke bare er fugle på taget, når vi taler om vores ambitioner. Men der er masser af andre klubber, som gerne vil vinde Champions League,” tilføjer Jan Larsen. ”De her verdensklassespillere vælger Aalborg, fordi de tror på vores projekt og kan se, at det er bæredygtigt. Det er en kæmpe cadeau til hele klubben, at nu også Niklas har valgt os.”

Niklas Landin og THW Kiel over for Aalborg Håndbold i Champions League-kampen 18. november 2021. Foto: Lars Pauli
Niklas Landin og THW Kiel over for Aalborg Håndbold i Champions League-kampen 18. november 2021. Foto: Lars Pauli

Maskineriet ruller

Tilbage i mødelokalet i Gigantium er de forventningsfulde miner afløst af eufori. Medarbejderne klapper, skåler i morgenkaffen og forbereder sig på den intensive arbejdsdag, der venter nu.

Halvanden time senere lyder samme melding i træningslokalet nedenunder. Her har Jan Larsen og cheftræner Stefan Madsen samlet spillertruppen for at dele nyheden om den danske landsholdsanfører, der næste sommer også kan kalde sig Aalborg-spiller.

”Det er også de her drenges fortjeneste,” siger Jan Larsen. ”De er måske ikke så kendte som Niklas Landin og Mikkel Hansen, men de har præsteret helt fantastisk – og ingen kan vinde noget alene.”

Én ting er præstationerne på banen. Noget andet er hele maskineriet rundt om, som Jan Larsen fremhæver igen og igen.

”De mennesker hernede på kontorerne, de er nøjagtigt lige så vigtige,” understreger han på sin vej ned ad gangen.

”Det er ikke svært at lave et godt håndboldhold, for alle ved, at Niklas Landin og Mikkel Hansen er gode spillere. Det svære er at lave en klub, der har råd til dem, og som de kan se sig selv i. Det er faktisk dét, jeg er mest stolt af. At vi har en klub, der er bygget op på sund fornuft, økonomisk ansvarlighed og dygtige folk, som alle sammen arbejder efter den samme plan.”

Marketingkoordinator Emilie Blangstrup Dahl er én af de få personer, som kendte til signingen af Niklas Landin for at kunne lave marketingmateriale klar. Foto: Caroline Bundgaard
Marketingkoordinator Emilie Blangstrup Dahl er én af de få personer, som kendte til signingen af Niklas Landin for at kunne lave marketingmateriale klar. Foto: Caroline Bundgaard

Jan Larsen kalder det ”benhård business” at skabe kommerciel værdi via klubbens spillere og resultater.

”For vi kommer aldrig nogensinde til at have verdens dyreste håndboldhold. Men vi skal være de klogeste og lave det bedste hold.”

Det gør man ifølge Jan Larsen også ved at fortælle historierne på den rigtige måde:

”Verden har ikke været den samme, siden vi signede Mikkel Hansen. Men det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at vi gjorde det på den måde, som, vi troede på, ville skabe mest værdi. Vi gik tidligt ud med nyheden og gav os selv god tid til at kapitalisere på den. At vi så allerede næste dag måtte melde udsolgt på sæsonkort, det var både frustrerende og fantastisk privilegeret.”

Niklas Landin starter i Aalborg Håndbold 1. juli 2023, og opskriften er på mange måder den samme.

”Vi håber på samme reaktion og hype, for det er klart, at de her spillere får en rigtig god løn, men i så fald bliver det også en god investering for os – både sportsligt og kommercielt.”

At dømme ud fra Jan Larsens telefon behøver han ikke være bekymret. Den er rødglødende, så direktøren smider sin jakke og ruller ærmerne op.

Klokken har passeret 11.00, og nyheden er nu officiel. Verdens bedste mandlige håndboldspiller skal spille i Aalborg.


Se med i videoen, hvor direktør Jan Larsen fortæller sin stab og spillertrup om signingen af Niklas Landin: